Καθαρό ποινικό μητρώο στην Άγκυρα!

Ταυτοχρόνως, για πρώτη φορά σε έκθεση αξιολόγησης η Επιτροπή πλέκει το εγκώμιο της Άγκυρας ότι δημόσια υποστηρίζει τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού. Το γεγονός αυτό αποθρασύνει την Άγκυρα, η οποία μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης και του στρατηγικού εγγράφου εμφανίστηκε θυμωμένη επειδή δεν καταλογίστηκαν ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για την απουσία λύσης στο Κυπριακό! Όπως δήλωσε ο επικεφαλής των Τουρκικών Ενταξιακών Διαδικασιών Εγκεμέν Μπαγίς, οι Ελληνοκύπριοι μπλοκάρουν όλες τις πρωτοβουλίες της χώρας του και των Τουρκοκυπρίων για λύση του Κυπριακού!
Το δικαίωμα
της κυριαρχίας
Η κυπριακή κυβέρνηση από τη μια παίρνει το αυτονόητο, αφού στο στρατηγικό έγγραφο γίνεται επίκληση της θέσης του Συμβουλίου με την οποία η Τουρκία καλείται να απέχει από απειλές και ενέργειες οι οποίες προκαλούν ένταση, αναγνωρίζοντας ταυτοχρόνως τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών – μελών να υπογραφούν συμφωνίες συμβατές με το Διεθνές Δίκαιο και δη της Θάλασσας, καθώς και το κεκτημένο.
Από την άλλη όμως: Πρώτον, στην Έκθεση Αξιολόγησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας δεν γίνεται αναφορά στις τουρκικές απειλές ούτε συστάσεις από την Επιτροπή. Δεύτερο, για πρώτη φορά γίνεται αναφορά σε Έκθεση Αξιολόγησης της ενταξιακής πορείας η θετική συνδρομή της Τουρκίας στις συνομιλίες. Για την τεκμηρίωση της θέσης αυτής γίνεται επίκληση της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.
Με φόντο την
τουρκική θέση
Υπάρχει, όμως, ακόμη ένα μελανό σημείο: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθετεί εμμέσως την τουρκική θέση, όπως «όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές απέχουν και κάνουν το έσχατο για να διαφυλάξουν το θετικό κλίμα και να διαφυλάξουν την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας συνεισφέροντας σταθερά στην τελική λύση».
Τόσο στο στρατηγικό έγγραφό όσο και στο κείμενο της Έκθεσης Αξιολόγησης η Τουρκία αποενοχοποιείται! Και να υπάρχουν ευθύνες, είναι όλες ίσες. Είναι δε πρόδηλο ότι υπάρχει σύνδεση της υπόθεσης του φυσικού αερίου με τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, που αντικατοπτρίζει και την τουρκική θέση ότι η Λευκωσία θα πρέπει να παγώσει τις έρευνες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, διότι με τη δράση της πλήττει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.
Οι κυρώσεις
Στο στρατηγικό έγγραφο η Επιτροπή επικαλείται την απόφαση του Συμβουλίου το οποίο αναγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και καλεί την Τουρκία να απέχει από απειλές που δημιουργούν κλίμα έντασης. Από την άλλη αφήνει εμμέσως να φανεί ότι το πάγωμα των ερευνών θα μπορούσε να βοηθήσει στη λύση του Κυπριακού. Στην πρώτη γραμμή της παραγράφου για την Κύπρο γίνεται αναφορά στην ένταση στις σχέσης Τουρκίας – Κύπρου και υπενθυμίζεται στη συνέχεια ότι το Συμβούλιο κάλεσε την Άγκυρα «να απέχει από απειλές που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διασυνοριακών διαφορών». Σε άλλες περιπτώσεις, όπως το 2005, η ΕΕ ανέστειλε τις ενταξιακές της Κροατίας για έξι μήνες επειδή δεν παρέδιδε στρατηγό ύποπτο για εγκλήματα πολέμου, ενώ το 2006 εισηγήθηκε το πάγωμα 6 ενταξιακών κεφαλαίων. Σήμερα, παρά τις τουρκικές απειλές, δεν γίνεται καμιά εισήγηση για επιβολή κυρώσεων.
Ομαλοποίηση σχέσεων
Στο στρατηγικό έγγραφο, όπως και στην Έκθεση Αξιολόγησης, τονίζεται ότι παρά τις επανειλημμένες συστάσεις της ΕΕ η Τουρκία δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές προκύπτουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και δεν ομαλοποίησε τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Και προσθέτει ότι η ΕΕ παρακολουθεί τις εξελίξεις με βάση την αντιδήλωση της 21 Σεπτεμβρίου του 2005 σε σχέση με την απόφαση του Συμβουλίου του 2006 που προνοεί και το πάγωμα έξι τουρκικών κεφαλαίων.
Στην Έκθεση Αξιολόγησης της τουρκικής ενταξιακής πορείας καλείται επίσης η Τουρκία να τερματίσει την πολιτική της άσκησης βέτο σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στους διεθνείς οργανισμούς.


Σχολιάστε εδώ