Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1
Όπως θα θυμούνται οι τακτικοί αναγνώστες της εφημερίδας μας, πριν από έναν μήνα και συγκεκριμένα στις 11-9-11 είχαμε δημοσιεύσει ένα άρθρο μας για τα βρώμικα παιχνίδια των οίκων αξιολόγησης. Τώρα φέρνουμε στη δημοσιότητα και άλλη μια περίπτωση των βρώμικων παιχνιδιών των κερδοσκοπικών κεφαλαίων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των αμερικανικών εφημερίδων, το υπουργείο Δικαιοσύνης διεξάγει έρευνα σε βάρος της εταιρείας Paulson Investment Co, του αξιότιμου κ. Paulson, και εναντίον της Soros Fund Management του Τζορτζ Σόρος. Οι κατηγορίες είναι ότι από την τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση τα δύο αυτά «ευαγή» ιδρύματα απεκόμισαν τεράστια κέρδη της τάξης των 5 δισ. δολαρίων, με οργάνωση στοιχημάτων για την πτώση της ισοτιμίας του ευρώ. Πριν από την οργάνωση των στοιχημάτων είχαν συναντηθεί σε «Μυστικό Δείπνο» μεγαλοπαράγοντες των κερδοσκοπικών κεφαλαίων για να ανταλλάξουν τάχα απόψεις για την προθεσμιακή αγορά συναλλάγματος. Στην ουσία όμως επρόκειτο για αποφάσεις ως προς την ισοτιμία του ευρώ. Έτσι, για να ξέρουμε από πού προέρχονται οι εξελίξεις στα χρηματοπιστωτικά θέματα της παγκόσμιας οικονομίας. Η κρατική εξουσία έχει καταντήσει πλέον ο τελευταίος τροχός της αμάξης και σέρνεται στις αποφάσεις που λαμβάνουν εξωθεσμικά βρώμικα στοιχεία. Άραγε από την έρευνα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης θα προκύψει κάτι το θετικό, ή απλώς θα καταχωνιαστεί το πόρισμα σε κανένα συρτάρι;

2
Ενώ η χώρα πάσχει από το φαινόμενο της αποεπένδυσης με το κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων, μερικές από τις οικονομικά ισχυρές ελληνικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να επενδύουν στα ξένα κράτη. Αναφέρουμε παραδειγματικά τη συμπεριφορά της CocaCola-3E, η οποία προ ημερών εγκαινίασε το 15ο εργοστάσιό της στη Ρωσία, που αποτελεί επένδυση ύψους 120 εκατ. δολαρίων. Και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Δαυΐδ ανακοίνωσε ότι υπάρχει ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 3 δισ. ευρώ, για την ίδρυση και λειτουργία νέων μονάδων στη Ρωσία. Στη Σόφια ο όμιλος αυτός πραγματοποιεί τώρα την ίδρυση κέντρου παροχής οικονομικών υπηρεσιών με ύψος επένδυσης περίπου 200 εκατ. ευρώ. Άλλη ισχυρή ελληνική επιχείρηση, η Chipita, που σήμερα διαθέτει στο εξωτερικό δέκα εργοστάσια σε διάφορες χώρες, έχει και αυτή πλάνο για την κατασκευή νέων εργοστασίων στην Τυνησία, που θα αρχίσουν να λειτουργούν μέσα στο 2013. Η γνωστή μας εταιρεία ΦΑΓΕ πραγματοποιεί το 50% του συνολικού της τζίρου από διάφορες μονάδες που έχει ιδρύσει σε πάρα πολλά κράτη, μέχρι και στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, στη Ν. Υόρκη έχει ιδρύσει εργοστάσιο παραγωγής γιαουρτιού, το οποίο τώρα το επεκτείνει για να αυξήσει την παραγωγή του και η επέκταση αυτή υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει 25 εκατ. δολάρια στη ΦΑΓΕ, που σημαίνει ισόποση εξαγωγή κεφαλαίου από την Ελλάδα. Να γιατί ο γερμανός πρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου παρότρυνε τους έλληνες επιχειρηματίες να υποστηρίξουν την επενδυτική προσπάθεια της χώρας μας.

3
Στις αίθουσες του κτιρίου της Καραγιώργη Σερβίας (υπουργείο Οικονομικών) συνωστίζονται οι εκπρόσωποι επενδυτικών funds που ενδιαφέρονται είτε να αναλάβουν σύμβουλοι ιδιωτικοποιήσεων, είτε να αγοράσουν εκποιούμενα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου. Τα κοράκια μαζεύτηκαν στην Αθήνα, όπου κάποτε κυριαρχούσαν οι γλαύκες. Εκεί θα συναντήσετε εκπροσώπους της Deutsche Bank, της BNP Paribas, της Nomura, της HSBC, της UBS, της Citigroup, της Lazard και της γνωστής μας από την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών BlackRock. Μυρίστηκαν υψηλά κέρδη από την υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και διεκδικούν το μερίδιό τους, φυσικά με την υποστήριξη των κυβερνήσεών τους (σε άνθηση η οικονομική διπλωματία). Όπως έγινε γνωστό, άρχισε η επιλογή συμβούλων ιδιωτικοποίησης. Πρώτη τυχερή η Citigroup, η οποία φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει τη θέση του συμβούλου εκποίησης των εκτάσεων του Ελληνικού (φιλέτο στον αμερικανικό όμιλο που στην κρίση μετά βίας σώθηκε με ενέσεις από το πακέτο βοήθειας του αμερικανικού Δημοσίου). Και οι πληροφορίες λένε ότι ανώτερα στελέχη του ομίλου αυτού άρχισαν τις προσπάθειες για την προσέλκυση επενδυτών-αγοραστών. Και οι γαλλικοί όμιλοι φαίνεται ότι θα πάρουν σημαντικό μερίδιο, μαζί απαραιτήτως και με τους γερμανικούς, «Πωλείται η Ελλάς». Τώρα μπορείτε να εξηγήσετε το ζωηρό ενδιαφέρον των ηγετών της ΕΕ για την επίσπευση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Τώρα που ουσιαστικά έχουμε κυβέρνηση εν εφεδρεία!


Σχολιάστε εδώ