Ανησυχία στο ΚΚΕ από τις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ

Στελέχη του κόμματος εκφράζουν προβληματισμό, αφού παίρνουν μηνύματα από τη βάση ότι η πρόταση για συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς, για ένα νέο ΕΑΜ όπως προτείνει ο Α. Τσίπρας ή για κυβέρνηση με πυρήνα την Αριστερά, βρίσκει απήχηση στους αριστερούς ψηφοφόρους. Έτσι φροντίζουν με δημόσιες παρεμβάσεις τους να απαξιώσουν εν τη γενέσει της αυτήν την πρωτοβουλία, πολύ περισσότερο που, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει συνεχή δυναμική εκλογικής ανόδου.
Κάνουν λόγο για πρωτοβουλίες που καλλιεργούν επικίνδυνες αυταπάτες για την εναλλακτική λύση στη σημερινή κατάσταση και που οδηγούν στην ίδια με τη σημερινή κατάσταση από άλλον δρόμο.
Μάλιστα εξέδωσε ανακοίνωση το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ, όπου τονίζεται πως «είναι μεγάλη παγίδα ότι λύση υπέρ του λαού μπορεί να δώσουν διάφορες κυβερνήσεις όπως κι αν ονομάζονται, “οικουμενικές”, “κεντροαριστερές”, “πατριωτικές” ή “αριστερές”. Τέτοιες κυβερνήσεις που προτείνουν διάφορες δυνάμεις, όπως και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα δώσουν ανάσα στο λαό, αλλά στο σύστημα».
Προχωρώντας πιο πέρα την κριτική του αναφέρει ότι «τέτοιες κυβερνήσεις μπορούν να στηριχθούν από τμήματα της πλουτοκρατίας, γιατί δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο απ’ αυτές, εφόσον δεν στοχεύουν στην ανατροπή της εξουσίας και της κυριαρχίας των μονοπωλίων».
Αντίθετα, λένε, μπορούν να αποβούν χρήσιμες σε αυτά, γιατί μπορεί να αναστείλουν τις θετικές ριζοσπαστικές διεργασίες στις λαϊκές συνειδήσεις και να οδηγήσουν στην απογοήτευση. Οι προβλέψεις, αναφέρουν, των κάθε μορφής «οπορτουνιστικών δυνάμεων» στην Ελλάδα και στην ΕΕ αποδείχτηκαν ή χρεοκοπημένες ή χρήσιμες για την αστική διακυβέρνηση. Αδυνατούν ακόμα να βρουν και πολύ περισσότερο να συμφωνήσουν στις αιτίες της κρίσης και πέρα από κάποια κοινά αιτήματα δεν μπορούν να διαμορφώσουν εναλλακτική πρόταση διεξόδου και εξουσίας, γιατί η πολιτική τους αρχίζει και τελειώνει στον εξανθρωπισμό του καπιταλισμού και στη μετάλλαξη της ΕΕ.
Αν φτιαχτεί, λένε, σήμερα «κοινό μέτωπο» μεταξύ της εργατικής τάξης, του λαού και τμημάτων της ελληνικής πλουτοκρατίας, που αναζητούν άλλους ιμπεριαλιστές συμμάχους από τους σημερινούς, δεν θα είναι πατριωτικό, αλλά αλλαγή ιμπεριαλιστικών συμμαχιών που εξίσου εχθρεύονται τα συμφέροντα του λαού.
Πατριωτισμός, λέει το ΚΚΕ, είναι το δίκιο του λαού και σημαίνει λαϊκή χειραφέτηση και συμμαχία κατά του κεφαλαίου, εγχώριου και ξένου, αποδέσμευση απ’ όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
Έτσι εκτιμούν ότι μόνο η λαϊκή εξουσία και οικονομία μπορεί να εξασφαλίσει την εθνική κυριαρχία, την προστασία της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές επιβουλές, υπέρ του λαϊκού συμφέροντος.
Καθόλου τυχαία, υπογραμμίζουν, οι προτάσεις που ακούγονται καταλήγουν στη συγκρότηση μιας άλλης κυβέρνησης η οποία -σύμφωνα με όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις- θα εφαρμόσει μέτρα που αντιπαρατίθενται στο Μνημόνιο χωρίς όμως να αμφισβητείται η ιδιοκτησία του κεφαλαίου, άρα και η εξουσία του. Ως εκ τούτου, εκτιμούν ότι «οι διεργασίες που εξελίσσονται στο εσωτερικό κομμάτων και δυνάμεων που αυτοαποκαλούνται από αντιμνημονιακές μέχρι και αντικαπιταλιστικές» αποτελούν μέρος της συνολικής αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος και για αυτόν ακριβώς τον λόγο σιγοντάρονται από παραδοσιακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και από προπαγανδιστές των αστών.
Στο ΚΚΕ ξεκαθαρίζουν ότι η διαπίστωση που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δυνάμεις με τις οποίες συνομιλεί ότι η χώρα βρίσκεται υπό την κατοχή της «τρόικας» και για αυτό χρειάζεται ένα νέο «ΕΑΜ» είναι αποπροσανατολιστική και επικίνδυνη, γιατί μια τέτοια θέση βγάζει λάδι την κυβέρνηση και την ντόπια πλουτοκρατία, οι οποίες συνειδητά οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.


Σχολιάστε εδώ