«Έπιασε» τον σφυγμό του κόσμου ο Τσίπρας

Επιταχύνονται οι διεργασίες για τη συγκρότηση ενός αριστερού αντιμνημονιακού πόλου από τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλες δυνάμεις της Αριστεράς (εκτός ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ) και στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ. Οι επαφές είναι συνεχείς και μάλιστα ο Α. Τσίπρας δημόσια υποστήριξε ότι είναι πολύ αισιόδοξος για την υλοποίηση της πρότασης που πρώτος διατύπωσε ο ΣΥΡΙΖΑ από τον προηγούμενο Ιούνιο.

Οι πλέον αισιόδοξοι φτάνουν ακόμα -έστω και δειλά- στην πρόβλεψη ότι οι διεργασίες του τελευταίου διαστήματος μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε κοινή εκλογική κάθοδο η οποία θα ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς όπως τους γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Προοίμιο μιας ενδεχόμενης κεντρικής συνεργασίας αποτελεί η κοινή δήλωση δυνάμεων της Αριστεράς κατά των χαρατσιών που καθημερινά επιβάλλει η κυβέρνηση και είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά μετά την αποχώρησή του ο Α. Αλαβάνος υπογράφει κοινή δήλωση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Την κοινή δήλωση, που καλεί σε ανυπακοή απέναντι στα χαράτσια και τις απειλές της κυβέρνησης σε όσους δεν πληρώνουν, υπογράφουν εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και το «Μέτωπο» του Α. Αλαβάνου, η Αριστερή Ανασύνθεση (ΑΡΑΝ), η Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση (ΑΡΑΣ), το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωτο, η Κομμουνιστική Ανανέωση και το Ξεκίνημα.

Την ίδια στιγμή είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις με στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, όπως οι βουλευτές Π. Κουρουμπλής, Β. Παπαχρήστος, Σ. Σακοράφα, Γ. Δημαράς (από την κίνηση Άρμα Πολιτών αποχώρησε ο βουλευτής Β. Οικονόμου οδεύοντας προς τη Δημοκρατική Αριστερά του Φ. Κουβέλη). Επαφές γίνονται επίσης και με τους καθηγητές του πανεπιστημίου Α. Μητρόπουλο, Ν. Μαυριά κ.ά.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ιδιαίτερη δυναμική στην πρόταση συνεργασίας έδωσε η έκκληση αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, για την «αγωνιστική συνεργασία για μια κυβέρνηση που θα φέρει τον λαό στην εξουσία».

Την πρωτοβουλία των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης χαιρέτισε, όπως είναι φυσικό, ο Α. Τσίπρας, αφού εκτιμά ότι λόγω και του ειδικού βάρους των ονομάτων που υπογράφουν θα δοθεί νέα ώθηση στην κινητικότητα για τη συνεργασία των αντιμνημονιακών δυνάμεων της Αριστεράς και όχι μόνο. Όπως είναι φυσικό, η πρωτοβουλία αυτή προκάλεσε την αντίδραση του ΚΚΕ που επιμένει στη δική του χωριστή πορεία και χαρακτηριστικά ο «Ριζοσπάστης» έκανε λόγο για «επικίνδυνες αυταπάτες που καλλιεργούνται από δυνάμεις του οπορτουνισμού».

Είναι βέβαιο ότι οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα θα είναι, αν μη τι άλλο, ενδιαφέρουσες στον χώρο της Αριστεράς και δεν θυμίζουν σε τίποτα τα όσα λάμβαναν χώρα στον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια, όπου το κύριο χαρακτηριστικό ήταν η συνεχής γκρίνια και οι αντιπαραθέσεις, που οδήγησαν στη διπλή διάσπαση με την αποχώρηση του Α. Αλαβάνου και του Φ. Κουβέλη. Πλέον η αισιοδοξία περισσεύει, αφού όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απομακρυνθεί πλέον από την γκρίζα ζώνη του 3% και το άγχος της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης που τον κατείχε σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.


Σχολιάστε εδώ