Kαι ιταλικό ωκεανογραφικό στο Καστελλόριζο

Από τις 22 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα, με ταχύτητα περίπου μεταξύ 2 και 5 κόμβων, κινείται βόρεια της Μεγίστης και νότια των τουρκικών ακτών, στις 36 περίπου μοίρες πλάτος και στις 29 μοίρες μήκος, το ιταλικό κρατικό ωκεανογραφικό σκάφος «R/V OGS – EXPLORA», το οποίο -σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν σε ελληνικά ΜΜΕ- πραγματοποιεί πόντιση καλωδίου οπτικών ινών που θα συνδέει την Ιταλία με το Ισραήλ.
Το σκάφος απέπλευσε από το λιμάνι του Κρότωνα με νοτιοανατολική πορεία στις 16 Σεπτεμβρίου και βρέθηκε το μεσημέρι της επομένης να πλέει με ταχύτητα 12 σχεδόν κόμβων κοντά στις νότιες ακτές της Κρήτης.
Στη συνέχεια ακολούθησε βορειοανατολική πορεία και με ταχύτητα περίπου 7 κόμβων κατευθύνθηκε προς την Αττάλεια, όπου έφθασε στις 22 Σεπτεμβρίου.
Έκτοτε το «EXPLORA» επιχειρεί στην περιοχή του κόλπου της Αττάλειας, με επικαλυπτόμενες συχνά πορείες. Από την Παρασκευή το ιταλικό ερευνητικό, με βάση το τουρκικό λιμάνι Κας, πλέει κατά μήκος των τουρκικών ακτών, σε πλάτος 36 περίπου μοιρών και με ταχύτητα 2-3 κόμβων. Η όλη επιχείρηση στην περιοχή του συγκεκριμένου σκάφους, που ανήκει στο ιταλικό Δημόσιο και συγκεκριμένα στο Εθνικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας και Πειραματικής Γεωφυσικής, περιλαμβάνεται στο «Σχέδιο Αττάλεια» (Progetto Antalya). Και, φυσικά, είναι μάλλον απίθανο το μοναδικό ιταλικό κρατικό σκάφος με αυτά τα χαρακτηριστικά να παραχωρείται σε τρίτους για έρευνες έναντι τιμήματος ή ναύλου, αν κάτι τέτοιο δεν καλύπτεται από διακρατικές συμφωνίες.
Επιπροσθέτως, με βάση:
– τα γεωγραφικά δεδομένα,
– την ταχύτητα διέλευσής του ανοικτά των νοτίων ακτών της Κρήτης,
– τη συνεχή από τις 22 Σεπτεμβρίου και μετά παρουσία του στην περιοχή του κόλπου της Αττάλειας, και
– τη δραστηριότητά του τις τρεις τελευταίες ημέρες, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι το «EXPLORA»
ποντίζει καλώδιο οπτικών ινών για σύνδεση του Ισραήλ με την Ιταλία.


Σχολιάστε εδώ