Θεατής η κυβέρνηση

Ουσιαστικά αφήνει την «τρόικα» να αποφασίσει για μας, αποδέχεται κάθε είδους εκβιασμό και έξωθεν μεθόδευση, κυριολεκτικά θεατής των δραματικών εξελίξεων!

Επιπλέον, με περίσσιο θράσος, είναι εμφανές ότι θα επιχειρήσει να χρυσώσει το πικρό χάπι της ελεγχόμενης χρεοκοπίας και να εμφανίσει το μαύρο άσπρο. Αυτόν τον «ειδικό» ρόλο έχει αναλάβει ο Β. Βενιζέλος.

Όπως συγκεκριμένα φάνηκε την Πέμπτη, απ’ τις παρεμβάσεις του τόσο στη θυελλώδη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, όσο και στην Κυβερνητική Επιτροπή, η γραμμή που θα παίξει το επόμενο διάστημα θα είναι ότι:

• Το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που θα αποφασιστεί απ’ την «τρόικα» και θα αποδεχθεί χωρίς καμία διαπραγμάτευση η κυβέρνηση, στο πλαίσιο μιας πορείας «συντεταγμένης χρεοκοπίας» της Ελλάδας, είναι… επιτυχία και… συνέχεια των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου! Πράγματι, σε αυτήν ακριβώς τη γραμμή θα κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση. Με αυτό το κουτόχορτο θα προσπαθήσουν ο Γ. Παπανδρέου και ο Β. Βενιζέλος να ταΐσουν τους «ιθαγενείς». Κι ας φέρει αυτό το «κούρεμα» χειρότερα μέτρα, που θα σημαίνουν ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και εξαθλίωση για τον λαό. Κι ας καταστραφούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Κι ας είναι στον αέρα οι ελληνικές τράπεζες…

Σε αυτήν τη γραμμή άμυνας θα ταμπουρωθεί η κυβέρνηση, αποδεχόμενη ό,τι της επιβάλλουν οι επικυρίαρχοι δανειστές, υποταγμένη, παραδομένη στις ορέξεις τους. Δηλαδή θα κάνουν -για άλλη μια φορά- την Ελλάδα πειραματόζωο των μεθοδεύσεών τους και η κυβέρνηση θα… πανηγυρίζει άλλη μια «επιτυχία», σαν αυτή της 21ης του Ιούλη!

Αντιδρούν οι
τράπεζες στο
«κούρεμα»

Αλλά ενώ αυτά συμβαίνουν, «τρέχουν» με ραγδαίους ρυθμούς με την κυβέρνηση απλώς να παρακολουθεί (!), στο παρασκήνιο (αλλά και στο προσκήνιο πλέον…) υπάρχουν έντονες αντιδράσεις στην κατ’ αρχήν απόφαση της Γερμανίας (και ορισμένων άλλων χωρών) για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε ποσοστό ακόμα και γύρω στο 50%.

Υπάρχει άγρια διαμάχη ευρωπαϊκών τραπεζών με τις πολιτικές ηγεσίες για το ύψος του «κουρέματος».

Η άποψη των τραπεζών είναι ότι δεν αντέχουν «κούρεμα» πάνω από 28-30%, διότι διαφορετικά υπάρχει άμεσος κίνδυνος να τιναχτούν στον αέρα λόγω του μεγάλου αριθμού ελληνικών ομολόγων που διαθέτουν.

3 τρισ. ευρώ
οι απώλειες

Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, τα χαμένα σ’ αυτήν την περίπτωση χρήματα αγγίζουν το ιλιγγιώδες ύψος των 3 τρισ. ευρώ!

Υπάρχει βέβαια και ο παράγοντας «Ουάσινγκτον», που πιέζει για ταχεία λύση στο οικονομικό πρόβλημα της Ευρωζώνης, στην ουσία για γρήγορη «επίλυση» του μείζονος ελληνικού προβλήματος, επειδή φοβάται ότι η ευρωπαϊκή κρίση θα έχει άμεση αντανάκλαση και στην αμερικανική οικονομία. Στην ουσία φοβάται ότι η κρίση στην Ευρώπη θα γυρίσει μπούμερανγκ και για τις ΗΠΑ.

Μέσα σε αυτήν τη διελκυστίνδα θα παιχτούν πολλά, μέχρι το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο, οι οποίες στη συνέχεια θα συγκεκριμενοποιηθούν απ’ το Eurogroup.

Σε ό,τι αφορά στην εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου της «τρόικας», όλα δείχνουν ότι θα γίνει, δεν θα κινδυνεύσει. Θα καθυστερήσει βέβαια, αλλά αυτή η εξέλιξη δεν δημιουργεί στην κυβέρνηση ανασφάλεια σχετιζόμενη με την πληρωμή μισθών και συντάξεων. Δεν θα υπάρξει δηλαδή κίνδυνος στάσης πληρωμών για κάποιες μέρες.

Και αυτό επειδή υπήρξε μια «ανάσα» στα έσοδα του Σεπτέμβρη, «ανάσα» για την κάλυψη αυτής της ανάγκης. Και αυτό βασικά οφείλεται στα περίπου 650 εκατομμύρια ευρώ απ’ την έκτακτη εισφορά.

Ύφεση
καταστροφική

Όλα τα παραπάνω σχετίζονται άμεσα με τη μεγάλη ύφεση στην ελληνική οικονομία, που ακυρώνει κάθε προσπάθεια εξόδου απ’ τη βαθιά κρίση.

Μια ύφεση δίχως τέλος. Και δίχως ορατή έξοδο.

Για το 2012 η ύφεση υπολογίζεται -απ’ το ΔΝΤ και άλλους διεθνείς οργανισμούς- ότι θα είναι μεταξύ 2,5 και 3,5%.

Ενώ απ’ το 2009, πρώτη χρονιά της ύφεσης, μέχρι και το 2012, εκτιμάται ότι συνολικά θα είναι (αθροιστικά) γύρω στο 16%!

Μιλάμε δηλαδή για μια γάγγραινα που κατατρώει την ελληνική κοινωνία, την ελληνική οικονομία και σαρώνει κάθε κοινωνικό ιστό.

Ενδεικτικά έγκυροι αναλυτές εκτιμούν ότι τέτοιας «άγριας» μορφής ύφεση δεν έχει υπάρξει απ’ το μεγάλο κραχ του 1929!

Και το χειρότερο, για την έξοδο απ’ αυτήν την καταστροφική ύφεση δεν λαμβάνεται κανένα, μα κανένα μέτρο!

Κι αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, τότε δεν θα ωφελήσουν την ελληνική οικονομία ούτε τα «κουρέματα» του χρέους, ούτε τα άλλα μέτρα, έτσι κι αλλιώς ατελέσφορα, μέτρα που ανακυκλώνουν την κρίση…

Η Κύπρος πήρε από τη Ρωσία αυτά που
απέρριψε ο Γιωργάκης

Και βέβαια μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα της ανεξέλεγκτης κρίσης, την -επί της ουσίας- κατοχή της χώρας απ’ τους δανειστές της «τρόικας», την προβλεπόμενη χειροτέρευση της κατάστασης, έρχεται ξανά στην επικαιρότητα η αποκάλυψη, σύμφωνα με την οποία:

• Ο Γ. Παπανδρέου, όταν του προτάθηκε απ’ τον ρώσο πρωθυπουργό Βλ. Πούτιν να λάβει η Ελλάδα δάνειο απ’ τη Ρωσία ύψους 25 δισ. ευρώ με ευνοϊκούς όρους, όχι μόνο το αρνήθηκε, αλλά του αντιγύρισε… επιχειρήματα υπέρ της «πράσινης ανάπτυξης»!

Κι αυτό όταν μόλις τις προηγούμενες ημέρες η Κύπρος υπέγραψε με τη Ρωσία δανειακή σύμβαση ύψους 2,5 δισ. ευρώ, με ευνοϊκούς όρους, αντί να προσφύγει στην «τρόικα» για ένα κατοχικό δάνειο, σαν αυτό που υπέγραψε ο Γ. Παπανδρέου και έχει ρίξει την Ελλάδα στη δίνη της κατοχής, της φτώχειας, της ανεργίας, της κοινωνικής εξαθλίωσης!

Γιατί λοιπόν ο Γ. Παπανδρέου αρνήθηκε τότε αυτό το δάνειο απ’ τη Ρωσία, όπως αποκάλυψε ο ελληνικής καταγωγής ρώσος βουλευτής Ιβάν Σαββίδης;

Εκτός κι αν επιβεβαιώνονται οι… καχύποπτοι, οι οποίοι πιστεύουν ότι ήταν μεθοδευμένη η προσφυγή στην «τρόικα» και γι’ αυτό ο Γιώργος αρνήθηκε τη δελεαστική πρόταση Πούτιν!

Και όλα αυτά ασφαλώς και θα πρέπει να συνδεθούν και με τις πρόσφατες αποκαλύψεις, περί της δέσμευσης που είχε αναλάβει ο Γιώργος ήδη πριν από τις εκλογές του 2009 έναντι των ΗΠΑ, να ακυρώσει δηλαδή την πολιτική των «αγωγών» του Κ. Καραμανλή…


Σχολιάστε εδώ