υπουργείο Εξω(φρεν)ικών
— Η πιο λογική και ψύχραιμη θέση μετά το πόρισμα για την έκρηξη στη ναυτική βάση «Στρατηγός Φλωράκης» και τον καταλογισμό ευθυνών στον Πρόεδρο Χριστόφια ακούστηκε από το ΔΗΚΟ, που ζήτησε να αναβληθεί η συνάντηση Χριστόφια – Έρογλου – Μπαν Κι Μουν στη Νέα Υόρκη. Υπήρχε η ευκαιρία να γλιτώσει η ελληνοκυπριακή πλευρά τον εγκλωβισμό σε μια ιδιαίτερα δυσάρεστη διαδικασία, αλλά φαίνεται ότι ο κ. Χριστόφιας όσο αποδυναμώνεται τόσο περισσότερο βιάζεται να προχωρήσει τη διαδικασία των συνομιλιών.
— Και φυσικά, όσο δεν υποχωρεί η τουρκοκυπριακή πλευρά τόσο εκείνος γίνεται όλο και πιο γενναιόδωρος, ελπίζοντας ότι στο τέλος θα του δώσουν κάποιο ανταλλαγματάκι… Η ιδεοληψία στην εξουσία!
— Ένας ακόμη εμπειρογνώμονας αναχώρησε από το ΥΠΕΞ και κατέληξε μερικά χιλιόμετρα πιο πάνω, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο κ. Νικόλαος Λιούσης είχε συνεργαστεί με τον Π. Μπεγλίτη κατά τη θητεία του στο ΥΠΕΞ και έτσι τώρα αναλαμβάνει καθήκοντα συμβούλου στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας.
— Κι άλλοι εμπειρογνώμονες έχουν βρεθεί σε άλλες θέσεις, με πρώτο τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού σε θέματα Τύπου Νίκο Ζιώγα και τον Χρήστο Αβραάμ, που είχε τοποθετηθεί στο ΔΣ της ΕΡΤ.
— Τελικά, μάθαμε νέα από τον χαμένο τους τελευταίους μήνες φον Δημήτριο Αʼ, γνωστό πλέον με την προσωνυμία ο «Τελειωμένος».
Περιμένει την αποκατάσταση της συζύγου του.
Επιβεβαιώθηκαν όλα τα γνωστά: Μια φορά κηπουρός, για πάντα κηπουρός. Πίσω από κάθε ισχυρό άνδρα κρύβεται μια ακόμη πιο ισχυρή σύζυγος κ.λπ.
— Το τραγικό είναι ότι όλοι όσοι πετάγονται έξω από το «παλάτι» ποτέ δεν πίστευαν ότι κάποτε θα συνέβαινε και στους ίδιους. Δεν μπόρεσαν ποτέ να δουν κατάματα τα χούγια του «πρίγκιπος». Δεν χρησιμοποιεί ποτέ για πολύ καιρό το ίδιο λάπτοπ, το ίδιο ποδήλατο και τους ίδιους αυλικούς. Το λάπτοπ και το ποδήλατο το καταλαβαίνουν με την πρώτη όταν οδηγούνται σε απόσυρση. Στους κηπουρούς παίρνει μερικούς μήνες να το συνειδητοποιήσουν.
— Τυχερός είναι από μια άποψη ο υπουργός Εξωτερικών Στ. Λαμπρινίδης, καθώς όχι μόνο έχει προσωπική φιλική σχέση με τον πρωθυπουργό (άσχετη με την κηπουρική), αλλά κυρίως επειδή ουδείς γνωρίζει τι επαγγέλλεται και ποια είναι η σύζυγός του. Δεν είναι λίγοι οι υπουργοί (νυν και πρώην) που εξευτελίζονται λόγω συζύγων…
— Όσο για τον χειρισμό άλλων θεμάτων, ο κ. Λαμπρινίδης μάλλον απογοήτευσε την ΕΔΥ σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αιτήματα. Το εντυπωσιακό είναι ότι ακόμη και τώρα στην ΕΔΥ κυριαρχεί η καλή θέληση και το θετικό πνεύμα, που οδηγούν στην πεποίθηση ότι οι διπλωμάτες μπορεί να ξεφύγουν από τη συνολικότερη καταστροφική πορεία της χώρας.
• Τελικά, αυτό που δεν έχουμε μάθει είναι η στάση της κυβέρνησης και της ΝΔ στο θέμα της απογραφής πληθυσμού στην Αλβανία. Η ΟΜΟΝΟΙΑ έχει κηρύξει αποχή, αλλά φαίνεται ότι η απόφασή της συναντά αντιστάσεις, μια και μειονοτικοί που εντάσσονται σε μεγάλα αλβανικά κόμματα συμμετέχουν στην απογραφή, ενώ και πολλοί Βορειοηπειρώτες που είτε εργάζονται στην Ελλάδα είτε ζουν στην Αλβανία φοβούνται τις συνέπειες από την αποχή.
• Δεν θα έπρεπε όμως το υπουργείο Εξωτερικών να είχε φροντίσει ώστε εκ των προτέρων να είχε ασκηθεί πίεση στον κ. Μπερίσα και μέσω Βρυξελλών και με άλλους τρόπους που έχει στα χέρια της η Αθήνα ώστε η απογραφή να μη χρησιμοποιηθεί ως μέσο για την εξαφάνιση της ελληνικής μειονότητας;
— Κάποια μισόλογα που ακούστηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών ήρθαν κατόπιν εορτής και μάλλον περιπλέκουν τα πράγματα, καθώς εμφανίζουν την Αθήνα να υποχρεώνεται να στηρίξει αρκετά απρόθυμα την ΟΜΟΝΟΙΑ.
— Κυρίως όμως δεν υπάρχει σχεδιασμός και προοπτική για την επόμενη μέρα της απογραφής. Όταν δηλαδή ολοκληρωθεί η απογραφή, η Αθήνα θα την αμφισβητήσει; Καταγράφονται τα περιστατικά παραποίησης στοιχείων; Η αμφισβήτηση θα γίνει μόνο από την Ελλάδα ή θα υπάρξει κινητοποίηση των διεθνών οργανισμών, του ΟΑΣΕ και του ΣτΕ, ώστε να έχει αποτέλεσμα η όποια πίεση στο καθεστώς Μπερίσα;
— Σε ό,τι αφορά την Αλβανία, πάντως, για μια ακόμη φορά πρέπει να πούμε ότι η Αθήνα είχε εγκαίρως, απ’ όσο έχουμε υπόψη μας, πλήρη ενημέρωση από τον πρέσβη μας Νίκο Πάζιο. Το θέμα είναι αν αξιοποιήθηκαν οι εκτιμήσεις και οι εισηγήσεις.
— Πήραμε το εξής μήνυμα, καθώς δεν είναι μόνο το μόνιμο προσωπικό που υποφέρει στο ΥΠΕΞ:
«Αγαπητό «ΠΑΡΟΝ»! Θα ήθελα να γίνει γνωστό, μέσω της ιστοσελίδας σου, το πόσο ανεύθυνο και απάνθρωπο είναι το Δημόσιο και εν γένει η Δημόσια Διοίκηση. Εργάζομαι σε πρεσβεία μας στην Ευρώπη με σύμβαση εργασίας ή, όπως κοινά ονομάζεται και συνηθίζεται, σύμβαση δουλείας και ομηρίας! Μέχρι εδώ, λοιπόν, όλα καλά. Η σύμβαση έληγε και έκανα ανανέωση. Το μισθολόγιο όμως του ΥΠΕΞ δεν μου έστειλε τα χρήματα με το δικαιολογητικό ότι λόγω διακοπών έκλεισαν το μισθολόγιο τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα να λάβω 1.800 ευρώ για 2 μήνες, εκ των οποίων 750 ευρώ είναι μόνο οι ασφαλιστικές εισφορές στη χώρα όπου ζω! Ρωτώ λοιπόν τους συναδέλφους μου στο μισθολόγιο αν αυτοί μπορούν με 500 ευρώ τον μήνα να ζήσουν, να πληρώσουν νοίκι, να ζήσουν τα παιδιά τους κ.λπ. (…) Επίσης, να αναφέρω ότι εμείς πληρώνουμε τον ασφαλιστικό φορέα της χώρας όπου ζούμε και μαζί το Ταμείο ανεργίας της. Το ΥΠΟΙΚ όμως ζητεί και από εμάς να πληρώνουμε για το Ταμείο ανεργίας στην Ελλάδα, παρ’ όλο που είμαστε μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού και δεν λαμβάνουμε επίδομα ανεργίας από την Ελλάδα, αν και όποτε βρεθούμε… Οι μισθοί μας μειώνονται συνεχώς, οι απαιτήσεις γίνονται περισσότερες, το ωράριο δεν εφαρμόζεται, οι υπερωρίες, τα Σαββατοκύριακα και οι αργίες δεν πληρώνονται, οι ημέρες διακοπών μας είναι λιγότερες από των υπολοίπων υπαλλήλων του ΥΠΕΞ και πόσα άλλα ακόμα. Τελευταία, θα ήθελα να καλέσω τους συναδέλφους μου ΣΟΧ, τουλάχιστον στην Ευρώπη, να καταγγείλουν τις συμβάσεις τους στη χώρα όπου ζουν και, άσχετα από το αν θα δικαιωθούμε ή όχι, τουλάχιστον να αποδείξουμε ότι σε άλλες χώρες σέβονται την εργασία, τους εργασιακούς νόμους και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων! Ευχαριστώ για τη φιλοξενία σου! Αθεράπευτα ΣΟΧ και απλήρωτος!».
— Κάτι οι νέες περικοπές, κάτι οι αναδρομικές κρατήσεις οδηγούν σε κανονική εξόντωση τους έλληνες διπλωμάτες, μετατρέποντας σταδιακά και πάλι την εξωτερική πολιτική σε απασχόληση για γόνους πλούσιων οικογενειών.
— Η οικονομική στενότητα έχει οδηγήσει και στην ουσιαστική αναστολή λειτουργίας της Διπλωματικής Ακαδημίας, καθώς δεν υπάρχουν νεοεισερχόμενοι ακόλουθοι, δημιουργώντας έτσι ένα κενό στη λειτουργία της Διπλωματικής Υπηρεσίας και μελλοντικά ένα σημαντικό χάσμα στην ιεραρχία, με συνέπειες γνωστές από το παρελθόν.
• Με αυτήν την έρμη την έρευνα για την ΥΔΑΣ και τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ τι γίνεται; Μήπως πρέπει να αναλάβει και αυτόν τον τομέα ο κ. Τόμσεν για να μάθουμε ποιοι ροκάνιζαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τον προϋπολογισμό του ΥΠΕΞ, που σήμερα δεν έχει κονδύλια για να καλύψει τα έξοδα των πρεσβειών μας στο εξωτερικό;