Νεολαία ΠΑΣΟΚ: Αλλάξτε τώρα πολιτική!

Παρότι δεν το αναφέρουν στην ανακοίνωση, ο βασικός λόγος είναι ότι για τους νέους που μπαίνουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας ισχύουν (με νομοθετική πρωτοβουλία) μισθοί κατά 20% μικρότεροι από τον κατώτατο της ΕΓΣΣΕ. Φοβούνται λοιπόν ότι αυτό θα γενικευθεί με τις προτάσεις της «τρόικας» και θα την πληρώσουν κυρίως οι νέοι.
Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωσή της εκφράζει την αντίθεσή της στην προκλητική απαίτηση των εκπροσώπων της «τρόικας» για αναθεώρηση του πλαισίου ελάχιστης προστασίας των εργαζομένων, διότι αυτές είναι λογικές που καταργούν στην ουσία την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και δυναμιτίζουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων.
Οι πράσινοι νεολαίοι αναφέρουν ότι τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο του Μνημονίου συνεργασίας με ΔΝΤ και ΕΕ, και υπό την πίεση της διεθνούς οικονομικής κρίσης, έφεραν και φέρνουν επώδυνες αλλαγές και σηματοδοτούν αφαίρεση δικαιωμάτων και διεκδικήσεων πολλών δεκαετιών.
Επισημαίνουν με νόημα ότι τα δικαιώματα αυτά τα θεσμοθέτησε για τον ελληνικό λαό το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Ζητούν με έμφαση οι αλλαγές να μην επεκταθούν στην ολοσχερή κατάργηση του Εργατικού Δικαίου, στην παράκαμψη του Ελληνικού Συντάγματος που προστατεύει τις συλλογικές συμβάσεις, στην αγνόηση των Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας. Δηλώνουν ότι συμπαρατάσσονται με τους εργαζομένους και συμμετέχουν σε κάθε κοινωνική κινητοποίηση.
Απέναντι στην κυβέρνηση
Στην επίσημη ανακοίνωση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ τονίζεται (και εδώ ξεκινά η ουσία της αντίδρασης) ότι είναι περισσότερο από αναγκαίο να σταλεί ισχυρό μήνυμα και προς την ελληνική κυβέρνηση και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Απαιτείται, σημειώνουν τα νεαρά πράσινα στελέχη, άλλος δρόμος για την υπέρβαση της κρίσης, που «περνά μέσα από τον σεβασμό του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου και του ευρωπαϊκού πολιτισμού και όχι μέσα από την εξαθλίωση των εργαζομένων και τον εξοβελισμό των δυνάμεων της εργασίας από την ελάχιστη προστασία».
Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να δεχτεί ότι ο δρόμος αυτός θα περνά μέσα από πολιτικές που διαλύουν τον κοινωνικό ιστό.
Στην ανακοίνωσή της καλεί ευθέως την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει τις προτάσεις αυτές και να αναλάβει πρωτοβουλίες για έξοδο από την κρίση, μέσα από μια ευρεία κοινωνική συμφωνία, ένα κοινωνικό συμβόλαιο που θα οδηγήσει στη ριζική παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με δίκαιη κατανομή των βαρών και με πρόταγμα την κοινωνική συνοχή.
Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ ζητά με έμφαση από την κυβέρνηση να εφαρμόσει πολιτικές που θα διασφαλίζουν την αξιοπρέπεια της πατρίδας μας και την υπερηφάνεια του ελληνικού λαού. Το ερώτημα είναι αν ακούει η κυβέρνηση τη βάση του ΠΑΣΟΚ και τη Νεολαία, αν έχει τις κατάλληλες ικανότητες και, αν όχι, πώς θα αντιδράσουν τα νεαρά στελέχη του Κινήματος. Και επ’ αυτού όμως, στο διά ταύτα δηλαδή, ίσως κάτι ετοιμάζεται…
Αλλαγή πολιτικής και ηγεσίας
Μέσα στην εβδομάδα δημιουργήθηκε μεγάλο θέμα από την κοινή ανοιχτή επιστολή τριών νεαρών κεντρικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της Νεολαίας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, αλλά και στην ηγεσία του Κινήματος.
Τα στελέχη είναι παλιοί γνώριμοι στους πιστούς αναγνώστες της στήλης μας.
Το κείμενο υπογράφουν ο Δημήτρης Σακελλάρης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο Θέμης Τζήμας, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, και ο Αντώνης Ελευθεριάδης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος ως μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας της Νεολαίας.
Τα τρία στελέχη ζητούν, εν ολίγοις, να αλλάξει αμέσως η πολιτική αλλά και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – χωρίς να περιορίζονται στον Γιώργο Παπανδρέου.
Σημειώνουμε ότι και οι τρεις αποτελούσαν βασικούς πυλώνες του μηχανισμού Παπανδρέου τα προηγούμενα χρόνια, είχαν προσωπικές επαφές μαζί του όταν ήταν στην αντιπολίτευση (αλλά και αργότερα), ενώ έχουν δώσει μάχες ως μέλη της προεδρικής ομάδας. Στο κείμενό τους, πέρα από την αλλαγή πολιτικής που ζητούν και για την οποία έχουν καταθέσει δημόσια αλλά και στα όργανα του ΠΑΣΟΚ πολλά κείμενα (όπως σας έχουμε γράψει παλαιότερα), προχωρούν ακόμη παραπέρα. Βασικό τους σκεπτικό είναι ότι «μαζί με τους συντρόφους μας πρέπει να πάρουμε πίσω την παράταξή μας με την ενεργό μας δράση ενάντια στη στρατηγική του νεοφιλελευθερισμού στη χώρα».
Δηλώνουν ότι, όπως και η βάση του Κινήματος, δεν αναγνωρίζουν καμία νομιμοποίηση στην κυβέρνηση συνολικά -στον πρωθυπουργό, στους αντιπροέδρους, στους υπουργούς- και στην κομματική ηγεσία να αποφασίζουν, όπως λένε, «για εμάς χωρίς εμάς».
Σημειώνουν ότι οφείλουν να προχωρήσουν είτε σε εκλογές είτε σε δημοψήφισμα για να κριθεί η ασκούμενη πολιτική. Για όλα αυτά ζητούν ευθέως τη διοργάνωση παραταξιακού δημοψηφίσματος με το οποίο θα κριθούν όλες οι κατατεθειμένες πολιτικές στρατηγικές εξόδου από την κρίση, δημοκρατικά και δεσμευτικά.
Σημειώνουν ότι στη βάση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και εφόσον καταδικαστεί η κυβερνητική στρατηγική, καθίσταται προφανές ότι θα πρέπει να δρομολογηθούν αμέσως οι εξελίξεις αλλαγής της σημερινής ηγετικής πολιτικής γενιάς, δηλαδή «των πολιτικών δυνάμεων εκείνων που ταυτίστηκαν με την προώθηση της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής στη χώρα».
Ξεκαθαρίζουν μάλιστα ότι δεν αναφέρονται σε προσωποπαγείς δελφινομαχίες μεταξύ του νυν προέδρου και πρωθυπουργού και άλλων απολύτως συνυπεύθυνων στελεχών, αλλά σε συνολική αλλαγή της πολιτικής γενιάς.

****

Πρόταση ΟΝΝΕΔ για τη στρατιωτική θητεία

Εν όψει των συζητήσεων για τη στρατιωτική θητεία και τις αλλαγές που εξετάζει η κυβέρνηση, η ΟΝΝΕΔ αποφάσισε να παρουσιάσει τη συνολική της πρόταση για το θέμα. Αφετηρία της είναι ότι το υφιστάμενο σύστημα στράτευσης είναι παρωχημένο.

Η αποτυχία του τεκμηριώνεται, πιστεύουν, τόσο από τη σκοπιά του νέου που καλείται να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις χωρίς να τον έχουν εφοδιάσει με προσόντα που θα του φανούν χρήσιμα στην περαιτέρω πορεία της ζωής του, όσο και από την οπτική του κράτους, εφόσον η συμβολή της θητείας στην επιχειρησιακή επάρκεια και ετοιμότητά του κρίνεται συχνά ελλιπής. Οι αλλαγές επομένως δεν πρέπει να εξαντληθούν στην αύξηση ή μη της διάρκειας της θητείας, με κύριο σκοπό την κάλυψη επιχειρησιακών ελλειμμάτων, αλλά θα πρέπει να επικεντρωθούν ταυτόχρονα στο πώς αυτή θα καταστεί ουσιαστική και εποικοδομητική και για τις δύο πλευρές, και κυρίως για τον νέο που καλείται να αφιερώσει σπουδαίο μέρος των δημιουργικών του χρόνων.
Η δέσμη των προτάσεων της γαλάζιας νεολαίας περιλαμβάνει πέντε βασικούς άξονες και στόχους: την επανεξέταση του χρονικού σημείου εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας, την ποιοτική αναβάθμιση του περιεχομένου της, την ενίσχυση κοινωνικών κριτηρίων και αισθήματος δικαιοσύνης, την ενίσχυση σωμάτων με επιτελικό ρόλο και υψηλό βαθμό ευθύνης, τη λειτουργικότητα και υγιεινή των στρατιωτικών χώρων. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τον χρόνο της θητείας στην ΟΝΝΕΔ προτείνουν διατήρηση της διάρκειάς της στα ίδια με τα σημερινά επίπεδα, αλλά ζητούν εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας έως και το 26ο έτος της ηλικίας, με ταυτόχρονα κίνητρα για κατάταξη στο στράτευμα πριν από την ένταξη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πιστεύουν ότι αυτό θα οδηγήσει στην ενίσχυση του ετήσιου αριθμού των εφέδρων, μέσω της μείωσης του μέσου όρου ηλικίας των στρατευσίμων, αλλά και στον περιορισμό του ποσοστού αναβολών και του ποσοστού ανυποταξίας. Προκειμένου να καταστεί ελκυστική η στράτευση πριν από τη φοίτηση, προτείνεται μειωμένη θητεία κατά έναν μήνα (από την κανονική) για όσους την επιλέγουν ή, εναλλακτικά (και όχι σωρευτικά με τη μείωση της θητείας), η εκπλήρωση του ημίσεος της θητείας πλησίον του τόπου κατοικίας ή αυξημένος (συγκριτικά με τον κανονικό) αριθμός αδειών.
Όσον αφορά τον δεύτερο στόχο, οι γαλάζιοι κρίνουν απαραίτητη την εντατικοποίηση της κλασικής στρατιωτικής εκπαίδευσης, με ταυτόχρονη εισαγωγή προγραμμάτων ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα, όπως η υποχρεωτική εκπαίδευση για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, η καθιέρωση ωρών «διδασκαλίας» για πρώτες βοήθειες σε όλους τους στρατεύσιμους, η καταπολέμηση του αναλφαβητισμού μέσω της σύστασης και λειτουργίας ειδικών ομάδων, αλλά και η διδασκαλία βασικών προγραμμάτων Πληροφορικής άνευ κόστους ή έναντι συμβολικού αντιτίμου. Επίσης προτείνουν τη στενότερη σύνδεση με την αγορά εργασίας μέσω επέκτασης του θεσμού των ΚΕΚ σε όλα τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, τη σύσταση και λειτουργία παραρτημάτων τους σε Μονάδες (όπου υπάρχει σχετική υποδομή), καθώς και δυνατότητα μετατροπής των διπλωμάτων οδήγησης οχημάτων και σκαφών, αλλά και χειρισμού μηχανημάτων έργων, σε αντίστοιχα πολιτικού τύπου (χωρίς οικονομική επιβάρυνση).
Όσον αφορά τα κοινωνικά κριτήρια και το αίσθημα δικαιοσύνης, η ΟΝΝΕΔ ζητά αναθεώρηση του συστήματος αποσπάσεων, που με την παρούσα μορφή αποτελεί «αχίλλειο πτέρνα», ενίσχυση της προστασίας των στρατευμένων μισθωτών, κατοχύρωση του ευεργετήματος της μετάθεσης για τους οπλίτες που υπηρετούν σε απόσταση μικρότερη των 20 χλμ. από τα ελληνοτουρκικά, ελληνοαλβανικά, ελληνοσκοπιανά και ελληνοβουλγαρικά σύνορα, θεσμοθέτηση του Συνηγόρου του Οπλίτη και ενσωμάτωση της ενδεχόμενης δυσμενούς οικονομικής κατάστασης της οικογένειας του οπλίτη -με βάση συγκεκριμένα τεκμήρια πάντα- ως κριτηρίου για την κατ’ εξαίρεση μετάθεση. Προχωρά όμως ακόμη παραπέρα, και σε μια αρκετά πρωτότυπη (και παρεξηγήσιμη…) πρόταση ζητά σύσταση ειδικής ανεξάρτητης αρχής για την απονομή των ειδικοτήτων και τον καθορισμό των μεταθέσεων στις στρατιωτικές μονάδες! Επίσης προτείνει μια σειρά μέτρων ενίσχυσης του φθίνοντος θεσμού των Δοκίμων Εφέδρων Αξιωματικών.
Τέλος, σχετικά με την υγιεινή και λειτουργικότητα των στρατιωτικών χώρων, η
ΟΝΝΕΔ προτείνει δημιουργία στρατοπέδων με υψηλή επάνδρωση (με πλήρη αναδιοργάνωση και εξορθολογισμό του υφιστάμενου σχεδιασμού), δημιουργία ολιγομελών θαλάμων με χώρους υγιεινής το πολύ ανά 10 άτομα, λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας μέσω της εγκατάστασης καμερών, λειτουργία και συντήρηση χώρων διαδικτυακής ενημέρωσης και έρευνας (internet), καθώς επίσης και χώρων αναψυχής, όπως γυμναστήρια και βιβλιοθήκες. Η συνολική πρόταση των γαλάζιων ολοκληρώνεται με μια αρκετά ενδιαφέρουσα πρόταση που αφορά τη σύνδεση του «αγροτικού» των ιατρών (ανδρών και γυναικών), μέσω της σύμπραξης με το υπουργείο Υγείας, με τους στρατιωτικούς χώρους, προκειμένου να καλυφθούν οι πάγιες ανάγκες των στρατιωτικών μονάδων ανά την επικράτεια, αλλά και να συντμηθεί ο τεράστιος χρόνος αναμονής των νέων γιατρών. Σε συνδυασμό με αυτό προτείνουν την παρουσία υγειονομικού προσωπικού όλο το 24ωρο εντός των στρατοπέδων, καθώς και την παρουσία ψυχολόγου σε κάθε στρατιωτική μονάδα.

****

Γέφυρες
Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς ξεκίνησε το νέο πρόγραμμά της με το όνομα «Γέφυρες». Στο πλαίσιο του προγράμματος θα κάνουν δράσεις για την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας. Στην πρώτη τους προσπάθεια προχώρησαν, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και την ομάδα τοιχογράφων Carpe Diem, σε εικαστική παρέμβαση με δημόσια τοιχογραφία – ζωγραφική στα τοιχία της γέφυρας που συνδέει την Πατησίων με την Αχαρνών, στο ύψος του σταθμού ΗΣΑΠ Άγιος Ελευθέριος. Η εικαστική παρέμβαση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή πολιτών όλων των ηλικιών, ομάδων νέων καλλιτεχνών και μεμονωμένων νέων καλλιτεχνών. Η τοιχογραφία είχε ως θέμα το «Ποδήλατο» και όσοι ζωγράφισαν (ανοιχτή συμμετοχή) χρησιμοποίησαν δωρεάν υλικά.

****

Θέμα φοιτητικών συλλόγων

Πρέπει να αναδείξουμε ένα θέμα που, μέσα στον ορυμαγδό των εξελίξεων, διέφυγε την προσοχή των περισσότερων ΜΜΕ. Πρόκειται για την απόφαση του Πρωτοδικείου της Λαμίας να απορρίψει την αίτηση δημιουργίας συλλόγου φοιτητών του ΤΕΙ Λαμίας, την πρωτοβουλία ίδρυσης του οποίου είχε το ΜΑΣ. Το θέμα έχει ουρά και θα μας απασχολήσει ξανά στο μέλλον (και μάλλον έντονα…), γι’ αυτό το αναφέρουμε. Το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου είναι ότι, επειδή το καταστατικό τού υπό ίδρυση συλλόγου
αναφέρει ανάμεσα σε άλλα ότι «θα δίνει απάντηση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΕΕ – ΝΑΤΟ», επιδιώκει σκοπούς που δεν εναρμονίζονται με τη νομιμότητα, θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και ασφάλεια των πολιτών, δεν συμπορεύεται με τα θεμέλια του κοινωνικού οικονομικού συστήματος. Κι όλα αυτά διότι «μπορεί να διαταραχθούν οι φιλικές σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που έχουν συνάψει οι κυβερνήσεις και το υπουργείο Εξωτερικών». Η ΚΝΕ και το ΜΑΣ θεώρησαν βαθιά προσβλητική την απόφαση, έντονα πολιτική, αντιδραστική και επικίνδυνη. Και δημιούργησαν μεγάλο θέμα: Ο Θανάσης Παφίλης κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή και ο «Ριζοσπάστης» έκανε σχετικό πρωτοσέλιδο. Αυτό όμως που συνέβη δεν είναι πραγματικά καινούργιο, καθώς είναι πάγια τακτική των Πρωτοδικείων να επικαλούνται τέτοιους λόγους στην άρνηση ίδρυσης συλλόγων. Το ίδιο έχει συμβεί και με πολλούς άλλους συλλόγους στο παρελθόν. Τα στελέχη της ΚΝΕ ωστόσο πιστεύουν ότι από πίσω κρύβεται σαφές ιδεολογικό και πολιτικό σχέδιο ώστε να μην υπάρχουν «ιδεολογικά συνειδητοποιημένοι» φοιτητικοί σύλλογοι. Πάντως οι αναγνώστες μας πρέπει να ξέρουν ότι το ίδιο είχε συμβεί προ ετών και κατά τη διάρκεια έγκρισης του (άλλης ιδεολογικής απόχρωσης) φοιτητικού συλλόγου «Μανώλης Ανδρόνικος» (ο μόνος, πανελλαδικά, δεύτερος παράλληλος φοιτητικός σύλλογος σχολής, της Φιλοσοφικής) όταν, πριν από την ίδρυση, τους ζητήθηκε να αφαιρέσουν αντίστοιχα «πολιτικά» άρθρα.

****

ΤΟ «ΧΑΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ» ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Στον χώρο της εκπαίδευσης συνεχίζεται η αναταραχή και συνεχώς ξεσπούν νέα μέτωπα. Ήδη, σε πολλούς εκπαιδευτικούς κύκλους η κατάσταση περιγράφεται ευφυώς ως «το χάος Διαμαντοπούλου».
Στο μέτωπο των πανεπιστημίων οι φοιτητικές καταλήψεις περιορίζονται ολοένα και περισσότερο, αλλά αυτό δεν οφείλεται στο υπουργείο αλλά στους ίδιους τους φοιτητές. Το υπουργείο μάλιστα άρχισε τις «παρεμβάσεις» στον νέο νόμο. Αρχικά «ερμήνευσε» αυθαίρετα τις διατάξεις του νόμου, ύστερα από πρωτοβουλία κάποιων ΑΕΙ να εκμεταλλευτούν «παραθυράκι» στη διατύπωση του νόμου και να ορίσουν «πτυχιακή» εξεταστική. Κατόπιν των αντιδράσεων, πήρε πίσω και την αρχική ερμηνεία, αφήνοντας τα ιδρύματα να αποφασίσουν αν θα κάνουν πτυχιακές εξετάσεις για όλους τους επί πτυχίω φοιτητές. Όλο το ανωτέρω καταγράφεται ήδη ως νίκη του κοινού (θεωρητικά) μετώπου φοιτητών – καθηγητών. Ωστόσο σε πολλά ιδρύματα η κανονική εξεταστική για τους φοιτητές χάθηκε.
Στο μέτωπο των σχολείων οι καταλήψεις συνεχίζονται, ενώ το ΣΑΣΑ (Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας) που πρωτοστατεί έχει αναλάβει πρωτοβουλία πανελλαδικού συντονισμού. Για αυτό υπήρξαν οι κόντρες μεταξύ κυβέρνησης και ΚΚΕ, διότι στο Μαρούσι φοβούνται ότι η ΚΝΕ θα μεταδώσει αγωνιστική τεχνογνωσία και σε μη πολιτικοποιημένα σχολεία που λειτουργούν.
Το μπάχαλο βέβαια με τα βιβλία δεν έχει ολοκληρωθεί, υπάρχουν ακόμη κενά στα σχολεία και σε πολλές περιοχές, κυρίως εκτός Αττικής, ο κόσμος διαμαρτύρεται για τις συγχωνεύσεις που έχουν γίνει στα σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν ακόμη για το νέο μισθολόγιο και τις αποσπάσεις, ενώ στα ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι ορατός ο κίνδυνος πολλά ιδρύματα να μείνουν σύντομα χωρίς χρήματα.
Επιπλέον το υπουργείο δυσκολεύεται εξαιρετικά να προχωρήσει την εφαρμογή του νέου νόμου, κυρίως όσον αφορά υποψηφίους για τις επιτροπές καθηγητών που θα επιλέξουν τους υποψηφίους για τα νέα όργανα διοίκησης. Υπάρχουν και άλλα θέματα, αλλά πόσα να περιγράψουμε; Γι’ αυτό σας γράψαμε για χάος…

****

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Θητεία Ι
Πολλές από τις προτάσεις της ΟΝΝΕΔ είναι πολύ καλές και αξίζει να αναζητήσετε το πλήρες κείμενο, για να δείτε και τις λεπτομέρειες. Ωστόσο παρατηρούμε ότι μάλλον είναι η μόνη πολιτική νεολαία που στις προτάσεις για τη θητεία δεν αναφέρεται καθόλου στο θέμα των αντιρρησιών συνείδησης. Ίσως επειδή δεν συμφωνούν και εσωκομματικά στην αντιμετώπιση του θέματος, έχοντας από τη μια πλευρά τους σκληρούς Δεξιούς και από την άλλη τους φιλελεύθερους…
Θητεία ΙΙ
Η πρόταση της ΟΝΝΕΔ για «ανεξάρτητη αρχή» για τις μεταθέσεις των οπλιτών είναι πολύ συζητήσιμη και συγκεντρώνει αντιδράσεις. Η πρώτη είναι επί της αρχής που πρεσβεύει «μία ανεξάρτητη αρχή για κάθε νόσο», η οποία έχει αποδειχθεί ελάχιστα επιτυχημένη. Η δεύτερη είναι ότι προτείνει μια καθαρά στρατιωτική διαδικασία να γίνεται από ένα μη στρατιωτικό σώμα. Τι εμποδίζει μετά να ασχοληθεί η αρχή και με τις μεταθέσεις των μόνιμων; Αφήστε που υπάρχει η απορία, αν σήμερα γίνονται ρουσφέτια, αύριο που θα είναι «διακομματική» η κρίση, δεν θα γίνονται;
Επαγγελματισμός
Την πρωτοβουλία epixeiro.info της ΟΝΝΕΔ σας την παρουσιάσαμε εκ των προτέρων την προηγούμενη εβδομάδα. Στην εκδήλωση της παρουσίασης ο Ελπιδοφόρος Παπανικολόπουλος, που ήταν και ο οικοδεσπότης, έκλεψε τις εντυπώσεις. Φάνηκε ότι έχει ρίξει δουλειά στο θέμα, ήταν άψογος στην παρουσίαση και αποδείχθηκε ότι τα ένσημα στην επαγγελματική ζωή προσδίδουν πλεονεκτήματα στους νεαρούς πολιτικούς. Πάει για ψηλότερα;
Παρέμβαση
Σημαντική παρέμβαση, ίσως και πρωτοβουλία, στα θέματα Παιδείας αναμένουμε σύντομα, πιθανότατα μέσα στην εβδομάδα, από την ΟΝΝΕΔ και τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Θα συζητηθεί. Εδώ θα είμαστε…
Καθυστέρηση
Αλήθεια, εκείνος ο ανασχηματισμός του Πολιτικού Συμβουλίου που συζητούσαν στη Μεσογείων έχει καθυστερήσει ή έχει αλλάξει η κατεύθυνση; Όχι τίποτε, αλλά από την πολλή συζήτηση το είχαμε πιστέψει. Και άλλοι επίσης…
Αναγνώριση
Ακόμη και ο πιο δύσπιστος παρατηρητής οφείλει να αναγνωρίσει ότι η γαλάζια νεολαία είναι η μόνη οργάνωση νέων που το τελευταίο διάστημα παράγει πολιτική και προτάσεις, με αξιοσημείωτους ρυθμούς. Πέρα από τις επιφυλάξεις για το περιεχόμενο (των αντιπάλων) ή επί της διαδικασίας (για τους άσπονδους φίλους)…
Προβληματισμός
Κανείς δεν περιμένει από μια πολιτική νεολαία να κοστολογεί πλήρως τις προτάσεις της, αλλά αν το έκαναν τα στελέχη της Μεσογείων θα είχαν περισσότερα επιχειρήματα. Θα έβαζαν και τις προτάσεις τους στη βάσανο του πραγματικά «εφικτού». Μήπως είναι μια καλή άσκηση πολιτικής να το κάνουν εκ των υστέρων, ακόμη κι αν δεν ανακοινώσουν τα αποτελέσματα – αν δεν τους συμφέρουν;
Στα βουνά
Εκδήλωση στα Πράμαντα, το ηρωικό «κεφαλοχώρι», προγραμμάτισε η ΟΝΝΕΔ Ιωαννίνων για την οικονομική πολιτική της ΝΔ. Βέβαια, στην πραγματικότητα, απλώς «έβαλαν πλάτη» για να μιλήσει γνωστός γαλάζιος πολιτευτής. Είναι που αλλάζουνε νοοτροπία… Πάντως θυμίζουμε ότι από τα Πράμαντα αλλά και τα «αντικρινά» Άγναντα κατάγονται ή έχουν σχέσεις πολλά γνωστά στελέχη του χώρου των νεολαιών. Και γενικότερα από την Ορεινή Ήπειρο…
Παράβλεψη
Το ότι θα βλέπαμε στο επίσημο μπλογκ των Νέων της Δημοκρατικής Αριστεράς φωτογραφία της «Γενιάς των Φιμωμένων» της
ΟΝΝΕΔ δεν το περιμέναμε. Και μη νομίζετε ότι ήταν σε άρθρο για τους γαλάζιους. Αφορούσε ρεπορτάζ της «Le Monde» για την κατάσταση των νέων σήμερα στη χώρα μας, την ανεργία και τη διαρροή επιστημονικού δυναμικού στο εξωτερικό. Η πλάκα είναι ότι τα παιδιά της ΔΗΜΑΡ ακόμη δεν έχουν καταλάβει ότι δείχνουν διαμαρτυρόμενους ΔΑΠίτες στη φωτογραφία…
Επανάληψη
Να δείτε που τα «καλά» της πρώτης περιόδου Διαμαντοπούλου στο υπουργείο Παιδείας, τότε που «κόπηκε» η πρόσβαση στα ξένα επιστημονικά περιοδικά για οικονομικούς λόγους, θα επαναληφθούν γρήγορα. Ήδη έχουν σταλεί τα πρώτα προειδοποιητικά μηνύματα…
Φόβοι
«Τη μόνη δεξιά πολιτική που δεν είχαμε ακολουθήσει είναι το σπάσιμο των καταλήψεων. Με αυτούς που μπλέξαμε στο υπουργείο Παιδείας, το βλέπουμε κι αυτό», λένε γνωστά νεαρά πράσινα στελέχη. Και αυτό που απεύχονται είναι να συμβεί σε κάποιο σχολείο ένα τραγικό γεγονός, λόγω της έντασης που προκαλεί το υπουργείο μέσω των στελεχών της εκπαίδευσης. Αν συμβεί, θα πάρει φωτιά ο τόπος, προειδοποιούν, και δεν θα μαζεύεται η κατάσταση με τίποτε…
Πρωτοβουλία Ι
Θυμάστε που σας λέγαμε ότι κάτι ετοιμάζουν νεαρά στελέχη του Κινήματος; Οι συζητήσεις και οι ζυμώσεις έχουν προχωρήσει. Μαθαίνουμε ότι θα είναι ουσιαστική παρέμβαση, με πολιτικό σκεπτικό και ζητούμενα. Με έμφαση στο «διά ταύτα».
Πρωτοβουλία ΙΙ
Η ανωτέρω πρωτοβουλία ακούμε ότι θα αναληφθεί από στελέχη που προέρχονται αλλά και βρίσκονται εντός της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Κοινώς, η «χαμένη γενιά», όπως λένε, των 30 έως 45 ετών, ετοιμάζεται να αναλάβει δράση. Σκοπεύουν να προκαλέσουν διάλογο. Και δεν θα είναι «φούφουτοι», όπως μαθαίνουμε…
Οργή
«Αφρούς» βγάζουν ορισμένα στελέχη της ΝΕΟΣ με την πιθανότητα υποψηφιότητας Γιαννάκου στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Σκοπεύουν άλλωστε να επιτεθούν στη ΝΔ με αιχμή το θέμα του βιβλίου της Ιστορίας σε περίπτωση που η πρώην υπουργός είναι υποψήφια είτε στο Επικρατείας είτε στην Α΄ Αθήνας…
Επιτυχία
Ο κόσμος στο Φεστιβάλ της Νεολαίας ΣΥΝ ήταν περισσότερος από τα προηγούμενα χρόνια, μας λένε, και αυτό προκάλεσε ικανοποίηση. Και οι νέοι που συμμετείχαν ήταν περισσότεροι, αλλά όχι θεαματικά, όπως περίμεναν οι σύντροφοι. Γενικό συμπέρασμα; Είναι ευχαριστημένοι.
Κόντρα
Η κόντρα για το σημερινό νόημα του ΕΑΜ καλά κρατεί εντός των κόλπων της Αριστεράς. Μετά την ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΝ που σας γράφαμε την περασμένη εβδομάδα, τη σκυτάλη από τους μικρούς πήραν τα κόμματα, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Πουλάει η αντίσταση…

****


Σχολιάστε εδώ