Γραμμή για «κούρεμα»

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα συζητηθούν οι όροι και οι διαδικασίες για αναθεώρηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου και για περαιτέρω διαγραφή (50-60%) του χρέους, ανάλογα και με τις διαπιστώσεις των επικεφαλής της «τρόικας». Το ενδεχόμενο αυτό άφησε ανοιχτό η γερμανίδα καγκελάριος σε δηλώσεις της τις προηγούμενες μέρες, ενώ παγιώνεται η αντίληψη μεταξύ των Ευρωπαίων ότι οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της Ελλάδας. Με τα σημερινά δεδομένα το χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι δεν θα συμμετάσχει σε ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας αν δεν πειστεί ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για τη στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών, καθώς σε περίπτωση που υπάρξει διαγραφή της τάξεως του 50% θα έχουν σημαντικές απώλειες. Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται και τα γνωστά σενάρια περί χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας μας από το ευρώ, με ορισμένους μάλιστα να την προσδιορίζουν χρονικά ακόμη και εντός του 2011!

Στον «αέρα»

ΤΟ… μαρτύριο με την 6η δόση καλά κρατεί! Το Eurogroup αποφάσισε στην τελευταία του συνεδρίαση να μεταθέσει για τον Νοέμβριο την εκταμίευσή της, με το δεδομένο ότι η «τρόικα» θα ολοκληρώσει το έργο της στο τέλος Οκτωβρίου. Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται ομαλά, τα «αγκάθια» είναι πολλά και οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στην πιστή τήρηση όλων των δεσμεύσεων. Η κατάσταση στο κοινωνικό μέτωπο μοιάζει και είναι εκρηκτική, καθώς τα απανωτά χαράτσια και οι αλλεπάλληλες περικοπές έχουν οδηγήσει τους πολίτες σε απόγνωση. Την περασμένη Τετάρτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν απεργία στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, ενώ 24ωρη πανελλαδική απεργία έχουν προκηρύξει για τις 19 Οκτωβρίου. Και μέσα στη σύγχυση και στην αβεβαιότητα, η κυβέρνηση διακινεί σενάρια για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την κρίση, προκαλώντας τις οργισμένες αντιδράσεις των κομμάτων και των συνδικαλιστικών φορέων. Αίσθηση και ποικίλες συζητήσεις προκάλεσε δημοσίευμα των «Financial Times» της Γερμανίας, σύμφωνα με το οποίο ο Γ. Παπανδρέου είναι απογοητευμένος από την κατάσταση στην Ελλάδα και σκέπτεται να παραιτηθεί. Η κυβέρνηση διέψευσε το δημοσίευμα, αλλά…

Επι-πρόσθετα

ΠΡΟΣΘΕΤΑ μέτρα ύψους 6,6 δισ. ευρώ, αν και στην πορεία θα προκύψουν και νέα, ακόμη πιο δυσβάστακτα, προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2012. Το ποσόν αυτό θα προέλθει από το τέλος ακινήτων (μέσω της ΔΕΗ) που θα ισχύσει και τον νέο χρόνο, τις περικοπές μισθών με το Ενιαίο Μισθολόγιο, την εργασιακή εφεδρεία, τη νέα περικοπή συντάξεων, την αύξηση των φορολογικών εσόδων από τη μείωση του αφορολογήτου και την περικοπή των φοροαπαλλαγών. Ακόμη, από την έκτακτη εισφορά εισοδημάτων, την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, την αύξηση του ΦΠΑ και την εξίσωση του φόρου πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης. Ο προϋπολογισμός καταρτίσθηκε με την πρόβλεψη ότι η ύφεση το 2012 θα κινείται γύρω στο 2,5%, ωστόσο με τις συνεχιζόμενες περικοπές και τις απολύσεις είναι βέβαιο ότι η ύφεση θα είναι κατά πολύ υψηλότερη, κάτι που σημαίνει ότι στην πορεία θα απαιτηθούν και νέα μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η «τρόικα». Η ΝΔ χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ομολογία αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής, το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό σε ξεσηκωμό, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ ζητούν πρόωρες εκλογές.

Ανασφάλεια

ΚΛΙΜΑ γενικευμένης ανασφάλειας επικρατεί στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την εφεδρεία, καθώς με βάση όσα ανακοινώθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες και μέχρι το τέλος του χρόνου 30.000 υπάλληλοι θα τεθούν εκτός, χωρίς να είναι απόλυτα σαφές το καθεστώς στο οποίο θα περιέλθουν. Το μέτρο σε πρώτη φάση αφορά όσους μόνιμους υπαλλήλους συνταξιοδοτούνται την επόμενη διετία, που υπολογίζονται σε 18.000 με 20.000. Ακόμη θα υποχρεωθούν να αποχωρήσουν από την εργασία τους όσοι έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά παραμένουν. Σε καθεστώς εφεδρείας θα περάσουν οι εργαζόμενοι στους φορείς που καταργούνται ή συγχωνεύονται ανεξάρτητα από την ηλικία τους, ενώ στους αορίστου χρόνου το μέτρο θα εφαρμοστεί με κριτήριο τα τυπικά προσόντα και «προτεραιότητα» θα έχουν οι απόφοιτοι γυμνασίου και λυκείου. Σύγχυση επικρατεί για βασικές πτυχές της υπόθεσης, όπως το ύψος των αποδοχών κατά την εφεδρεία και το διάστημα που θα τις λαμβάνουν, αν θα είναι με το ισχύον μισθολόγιο ή με το ενιαίο, που θα ισχύσει από την 1η Νοεμβρίου, πόσοι και ποιοι δικαιούνται και θα πάρουν αποζημίωση κ.λπ.

Είναι «ήσυχος»

ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ προκαλεί στην Κύπρο το πόρισμα της Επιτροπής που ερεύνησε τα αίτια της φονικής έκρηξης στη ναυτική βάση του Μαρί, καθώς ευθύνες για την τραγωδία αποδίδονται μεταξύ άλλων και στον Πρόεδρο Δ. Χριστόφια. Ευθύνες θεσμικές, ενδεχομένως και ποινικές, διότι δεν μερίμνησε ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποτραπεί η έκρηξη. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν την παραίτησή του, ωστόσο ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή θα προκαλούσε γενικότερη κρίση και θα έβλαπτε τα συμφέροντα της χώρας. Αμφισβήτησε πάντως την αντικειμενικότητα του πορίσματος, κατηγόρησε τον επικεφαλής της Επιτροπής ότι υπερέβη τα όρια της αποστολής του και δήλωσε ότι έχει «ήσυχη τη συνείδησή του».


Σχολιάστε εδώ