Όργιο 3,4 δισ. ευρώ με εικονικά τιμολόγια!

Μόνο από τον ΦΠΑ που έχει βεβαιωθεί, το Δημόσιο περιμένει έσοδα άνω των 600 εκατ. ευρώ, ενώ τεράστια είναι η διαφυγή φόρου εισοδήματος, καθώς τα εικονικά τιμολόγια χρησιμοποιούνται ακόμη και από μεγάλες επιχειρήσεις, προκειμένου να εμφανίζουν εικονικές δαπάνες και να μειώνουν τους φόρους τους.

Τα κυκλώματα των εικονικών τιμολογίων τα χρησιμοποιούν κατά κανόνα εταιρείες-φαντάσματα, που δήλωναν στην εφορία ως διαχειριστές τους υπερήλικες, τοξικομανείς ή αλλοδαπούς. Έτσι, η ως τώρα πρακτική που ακολουθούσαν οι ελεγκτικές αρχές, να επιβάλλουν δηλαδή τεράστια πρόστιμα στους εκδότες των εικονικών τιμολογίων, απέδιδε μηδενικά έσοδα, αφού ήταν αδύνατο να εισπραχθεί οτιδήποτε από τέτοιες εταιρείες.

Αυτό εξηγεί και το τραγελαφικό φαινόμενο να εμφανίζεται στις λίστες οφειλετών που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα ως δεύτερος μεγαλύτερος οφειλέτης του Δημοσίου μια εταιρεία-φάντασμα, με μοναδική «δραστηριότητα» τη συμμετοχή της σε κύκλωμα διακίνησης εικονικών τιμολογίων, με τα οποία καταχράσθηκε μεγάλα ποσά επιστροφών εξαγωγικού ΦΠΑ.

Όπως τονίζει ο κ. Λέκκας, το ΣΔΟΕ αλλάζει πλέον τακτική και στρέφεται προς τους παραλήπτες των εικονικών τιμολογίων, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εταιρείες με πραγματικές δραστηριότητες και οικονομική ευρωστία. Μάλιστα, για να «ξεπλυθούν» αμαρτίες του παρελθόντος, δόθηκε η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που έχουν κρύψει φορολογητέα ύλη με εικονικά τιμολόγια να κάνουν τώρα ειλικρινείς δηλώσεις, να πληρώσουν τους φόρους και να μην αντιμετωπίσουν βαριά πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις.

Η ηγεσία του ΣΔΟΕ, υπό τον κ. Γ. Διώτη, δίνει αυτήν την περίοδο μεγάλη έμφαση στην εξάλειψη των φαινομένων αθέμιτης συναλλαγής των ελεγκτών με τους φορολογούμενους και στην καθιέρωση μεθόδων διοίκησης που θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των περίπου 700 ελεγκτών:

= Όπως τονίζει ο κ. Λέκκας, από τις αρχές του 2012 όλοι οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ θα διενεργούν ελέγχους με το ηλεκτρονικό σύστημα Elenxis, που εδώ και χρόνια «καρκινοβατούσε» η εφαρμογή του, αλλά από φέτος έχει τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή στις μεγαλύτερες διευθύνσεις του ΣΔΟΕ και ήδη περισσότεροι από 500 ελεγκτές το έχουν υιοθετήσει. Με το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχων, κάθε ελεγκτής παίρνει συγκεκριμένες εντολές για τις επαληθεύσεις που θα διενεργήσει κατά τον επιτόπιο έλεγχο, ο οποίος γίνεται με χρήση φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή, συνδεδεμένου με το κεντρικό σύστημα του υπουργείου.

Έτσι, όλες οι ενέργειες του ελεγκτή καταγράφονται κεντρικά, ενώ με το πέρας του ελέγχου είναι υποχρεωμένος να έχει βεβαιώσει παραβάσεις και να έχει γνωστοποιήσει στην επιχείρηση το πρόστιμο που επιβάλλει. Η διαδικασία αυτή δεν αφήνει περιθώρια συναλλαγής με τον φορολογούμενο, τονίζει ο κ. Λέκκας.

= Από τον Ιούνιο, οι ελεγκτές είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώνουν κάθε τρίμηνο ειδικά απογραφικά δελτία, όπου καταγράφεται το σύνολο του έργου που διεκπεραίωσαν μέσα στο προηγούμενο τρίμηνο. Με τον τρόπο αυτό υπάρχει συνεχής παρακολούθηση της αποδοτικότητας κάθε ελεγκτή και εφαρμόζεται το… αξίωμα που έχει επιβάλει από την αρχή της θητείας του στο ΣΔΟΕ ο κ. Διώτης: «Διαφάνεια, αλλιώς πέφτουν κεφάλια»!

Ν. Χ.


Σχολιάστε εδώ