Χέρι χέρι το δάνειο των 8 εκατ. ευρώ της «Ε» με τις αποχωρήσεις

Στη συνέλευση της περασμένης Τετάρτης οι εργαζόμενοι, με ψήφους 112 έναντι 74, απέρριψαν την πρόταση για απεργία τις αμέσως επόμενες ημέρες. Η συνέλευση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Πάνο Σώκο (http://ekprosoposeleftherotypias.blogspot.com), μετά την επίσημη και οριστική έγκριση του δανείου από την τράπεζα και τις οριστικές ανακοινώσεις της διοίκησης αποφάσισε να επανεκτιμήσει την κατάσταση και να επανέλθει στο θέμα των κινητοποιήσεων.

Από τα 8 εκατ. ευρώ του δανείου, σύμφωνα με τον Αντώνη Πολυκανδριώτη, η διοίκηση σχεδιάζει να δώσει τα 3 εκατ. στη μισθοδοσία τμηματικά τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Στις αρχές Οκτωβρίου θα καταβληθούν οι πρώτες 500.000 και εντός του μήνα άλλες 500.000. Με ανάλογο τρόπο και σε συγκεκριμένες ημερομηνίες θα καταβληθούν και τα υπόλοιπα δύο εκατομμύρια τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων Π. Σώκο, «η καταβολή θα αποπληρώσει μέρος των δεδουλευμένων, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα, καθώς στο τέλος του Δεκεμβρίου υπολογίζεται ότι θα παραμένουν απλήρωτοι τουλάχιστον τρεις μήνες». Αυτοί οι μήνες, κατά τον Αντ. Πολυκανδριώτη, θα αποπληρωθούν τους πρώτους μήνες του 2012 με νέο τραπεζικό δάνειο που θα ζητήσει η διοίκηση.

Πλην όμως ο ρυθμός αποδέσμευσης των χρημάτων συναρτάται άμεσα με τον ρυθμό των αποχωρήσεων. Από τα 8 εκατ. ευρώ τα 5 εκατ. ευρώ προορίζονται για τις αποζημιώσεις όσων θα αποχωρήσουν συναινετικά ή θα απολυθούν.

Το κλειδί στην όλη διαδικασία είναι ο αριθμός των εργαζομένων που θα θελήσουν να φύγουν. Από την επιχείρηση δεν διευκρινίζεται αν θα χορηγηθεί κάποιο επιπλέον κίνητρο ή το κίνητρο θα είναι απλώς η συνέχιση της λειτουργίας της Χ. Κ. Τεγόπουλος, σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό.

Στόχος είναι να μειωθεί το προσωπικό έως και 50%, καθώς το κόστος μισθοδοσίας (μαζί με φόρους και ασφάλεια) ανέρχεται σε περίπου 2 εκατ. ευρώ.

Ο Π. Σώκος χαρακτηρίζει «αόριστες» τις ανακοινώσεις για το «σχέδιο εξυγίανσης» της επιχείρησης, σημειώνοντας ότι ο γενικός διευθυντής «δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση στο πώς θα ξεπεραστεί ο περιορισμός για συγκεκριμένο όριο απολύσεων ανά μήνα».

Μέχρι στιγμής (Αύγουστος – Σεπτέμβριος) έχουν αποχωρήσει περίπου 30 εργαζόμενοι με αποζημίωση.


Σχολιάστε εδώ