υπουργείο εξω(φρε)νικών

— Η είδηση ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος συναντήθηκε με τον κ. Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, συνοδευόμενος από την κορυφή των ελλήνων ομογενών στις ΗΠΑ (Κατσιματίδης, Ζαχαρής κ.λπ.), προκειμένου να υποβάλει τις ευχαριστίες του στον τούρκο πρωθυπουργό για όσα καλά κάνει για το Πατριαρχείο και να εκλιπαρήσει για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, μάλλον καταρρίπτει τον μύθο περί ισχυρής ομογένειας.

— Επειδή κάποιο λάθος έχει γίνει, η Ελλάδα δεν είναι μόνο το Πατριαρχείο ούτε μόνο η Χάλκη…

— Οι ίδιοι αυτοί ομογενείς που πήγαν φέτος στον Ερντογάν δεν σκέφτηκαν να του πουν, για παράδειγμα, ότι δεν πρέπει να συνεχίσει να συμπεριφέρεται με τον ίδιο προκλητικό τρόπο στο Κυπριακό ούτε και να αμφισβητεί το Αιγαίο. Μάλιστα, ο κ. Κατσιματίδης θα έπρεπε να είχε μεγαλύτερη ευαισθησία, καθώς κατάγεται από τη Νίσυρο.

• Έκπληκτοι ανακάλυπταν κάποιοι αερομαχίες τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο. Δεν αναρωτήθηκε κανείς γιατί είχαν σταματήσει οι αερομαχίες ενώ συνεχιζόταν η παράνομη δραστηριότητα της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η απάντηση είχε δοθεί από τα WikiLeaks, καθώς εκεί μπορεί να βρει εύκολα κανείς τους όρους που είχε αποδεχθεί η προηγούμενη αλλά και, κυρίως, η νυν κυβέρνηση για τις «ασφαλείς» πτήσεις στο Αιγαίο. Μιλάμε απλώς για… ανενόχλητες πτήσεις εντός ελληνικών περιοχών από τα τουρκικά μαχητικά…

— Λέτε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και συνιδρυτής του ΑΚΠ κ. Μπ. Αρίντς να παραλογίστηκε ξαφνικά και να βγαίνει στην τηλεόραση να λέει απ’ το μυαλό του τι είπαν στο τηλέφωνο οι κ. Παπανδρέου και Ερντογάν;

— Αν θέλετε τη γνώμη μου, μάλλον δύσκολο…

— Τι είπε ο Μπ. Αρίντς; Ότι ο κ. Παπανδρέου παραδέχθηκε πως έχουν και οι Τούρκοι το δικαίωμα για έρευνες σε περιοχές της Κύπρου, ότι είναι λογική η απαίτηση του Έρογλου για ταυτόχρονη διακοπή των διαπραγματεύσεων και ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί ένταση από τις κυπριακές γεωτρήσεις.

— Εάν είχαν καταλάβει τα Ύμια οι Τούρκοι, σίγουρα θα υπήρχε μικρότερη κινητοποίηση. Αλλά εδώ υπήρχε σοβαρό θέμα. Έτσι, κινητοποιήθηκε ολόκληρη η κρατική μηχανή, πιθανόν και ο Στ. Λαμπρινίδης από το Σαν Φρανσίσκο να έκανε παρέμβαση, και τελικώς βγήκε ο κ. Αρίντς και είπε ότι ο έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τις απόψεις του.

— Το πρόβλημα είναι ότι οι απόψεις του δεν απέχουν και πολύ απ’ όσα του απέδωσε ο τούρκος αντιπρόεδρος…

• Πλήρης διάλυση στο ΥΠΕΞ. Ουδείς ασχολείται με τίποτε άλλο πέραν του βιοποριστικού προβλήματος, το οποίο πλέον γίνεται οξύ για τους υπηρετούντες όχι μόνο στο εξωτερικό, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι και χωρίς να μπορούν να πληρώσουν ακόμη και τρέχοντες λογαριασμούς, αλλά και στο εσωτερικό, καθώς εκτός από τη μείωση των μισθών έχει καταρρεύσει και το συμπλήρωμα του 8%.

— Ο Ανδρέας Ψυχάρης φαίνεται ότι επιστρέφει στην Αθήνα ύστερα από μια πραγματικά ωραία διαδρομή σε Νέα Υόρκη, Μαϊάμι και Γερμανία που μόνο… τυχεροί απολαμβάνουν, και αναλαμβάνει, όπως ακούγεται, διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ. Λέτε να έχει παίξει ρόλο το ότι είναι γιος του γνωστού εκδότη;

— Εξαφανισμένος εδώ και μήνες, ο Άλεξ Ρόντος επανεμφανίστηκε μέσω Τουρκίας, όπως κάθε καλός φίλος του πρωθυπουργού.

— Διαβάσαμε λοιπόν ότι ο κ. Ρόντος μίλησε ως προσκεκλημένος σε δευτεροκλασάτο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης για τα ελληνοτουρκικά με την ιδιότητα του «συμβούλου του πρωθυπουργού». Επειδή έχουν υπάρξει πολλά παρατράγουδα στο παρελθόν με τον κ. Ρόντο, μπορεί άραγε το Μέγαρο Μαξίμου να απαντήσει εάν έχει και την τυπική ιδιότητα του συμβούλου (adviser) ο κ. Ρόντος; Διαφορετικά, θα πρόκειται είτε περί λάθους του πανεπιστημίου είτε περί παραπλανητικής ιδιότητας που δηλώνει ο κ. Ρόντος.

— Πραγματικό μνημείο το συνέδριο που έγινε στην Κωνσταντινούπολη και είχε κεντρικό ομιλητή τον Ι. Μπουτάρη. Έχουν ανοίξει οι δρόμοι για τον κ. Μπουτάρη στην Τουρκία λόγω και των γνωστών δηλώσεων θαυμασμού για τον Κεμάλ κ.λπ.

— Τουλάχιστον ο κ. Ρόντος, έστω και ως σύμβουλος, άτυπος ή κανονικός, ήταν παρών στην ευρύτερη περιοχή. Αυτός που χάσαμε ήταν ο πρώην υφιστάμενός του και νυν υπουργός Εξωτερικών Στ. Λαμπρινίδης. Δεν λέμε υφιστάμενος με την τυπική έννοια, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι τον πρώτο λόγο στην παρέα του Γιώργου στο ΥΠΕΞ τον είχαν ο Παύλος (Γερουλάνος) και ο Άλεξ. Μετά ακολουθούσαν τα άλλα «παιδιά».

— Ο Ρόντος πάντως βάσει βιογραφικού, στην Παγκόσμια Τράπεζα κ.λπ., θα ήταν πολύ πιο χρήσιμος στον κ. Παπανδρέου για να τον συμβουλεύει όχι στα ελληνοτουρκικά, αλλά στη διαχείριση της φτώχειας. Εξάλλου ο Άλεξ είχε μεγάλη εμπειρία σε ανθρωπιστικές αποστολές σε χρεοκοπημένες χώρες…

— Στο ΥΠΕΞ η είδηση της εβδομάδας ήταν η επιστροφή του υπουργού Εξωτερικών Στ. Λαμπρινίδη στην πατρίδα έπειτα από πολυήμερη (σχεδόν δεκαεπτά ημέρες) απουσία στο εξωτερικό. Δόθηκαν σπουδαίες μάχες για τα εθνικά συμφέροντα στην Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες και στο Σαν Φρανσίσκο…

— Και στις προκλήσεις των Τούρκων απαντούσε καμιά φορά ο Μόσιαλος. Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών μιλούσε στο SF Golden Bridge, εξηγώντας σε εντελώς αδιάφορο για την Ελλάδα κοινό το πόσο καλά τα πάει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του Γ. Παπανδρέου και πόσο καλά θα κάνουν να τρέξουν να προλάβουν να επενδύσουν τώρα στην Ελλάδα.

• Καλές οι περικοπές και η πώληση κτιρίων ελληνικών πρεσβειών, αλλά μήπως πρέπει η οικονομία να αρχίσει από τα τρελά ενοίκια που πληρώνει το ελληνικό κράτος για βίλες σε διάφορα μέρη του κόσμου για πρεσβευτικές κατοικίες;
Για παράδειγμα, πληροφορούμαστε ότι στη Βαρσοβία η πρεσβευτική κατοικία είναι καμιά 600 τ.μ. και διαθέτει και πισίνα (στην Πολωνία, όπως είναι γνωστό, τους εννιά μήνες τον χρόνο δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις χωρίς παλτό) και στοιχίζει μόνο σε ενοίκια σχεδόν 5.000 δολάρια.

— Μια και είπαμε για τη Βαρσοβία, απλώς να θυμίσουμε στο ΥΠΕΞ ότι πρέπει να ελέγξει και τη χρήση των υπηρεσιακών αυτοκινήτων. Δεν είναι δυνατόν υπηρεσιακό αυτοκίνητο της πρεσβείας και ο οδηγός του να έχουν διατεθεί στη σύζυγο πρέσβη, που έτσι κάνει τα ψώνια της και τις βόλτες της άνετα, και μάλιστα με διπλωματικό αυτοκίνητο…

— Για να μην πιάσουμε τις γνωστές αμαρτωλές ιστορίες με τα ενοίκια σε Νέα Υόρκη, Ουάσινγκτον και άλλες αμερικανικές πόλεις. Δεν είναι εύκολο να εξηγήσεις στον συνταξιούχο των 500 ευρώ ότι ο πρέσβης τής υπό πτώχευση Ελλάδας δεν μπορεί να μένει σε νοικιασμένο διαμέρισμα, αλλά η χώρα του οφείλει να τον στεγάζει σε υπερπολυτελείς βίλες…


Σχολιάστε εδώ