Σαμαράς: Τη λύση να τη δώσει ο λαός!

«Ο κ. Παπανδρέου εξελέγη με κεντρικό σύνθημα ”λεφτά υπάρχουν” και με υποσχέσεις για κοινωνικές παροχές και αυξήσεις μισθών και συντάξεων. Τι σχέση έχει με όλα αυτά η πολιτική που εφαρμόζει;» διερωτώνται. Στελέχη της παράταξης σημειώνουν ότι η κυβέρνηση έχει «κλείσει τον κύκλο» της και ο Γ. Παπανδρέου έχει εξαντλήσει το πολιτικό του κεφάλαιο και ως εκ τούτου δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα οξυμμένα προβλήματα της οικονομίας και της χώρας γενικότερα. Ήταν άλλωστε χαρακτηριστική η αποστροφή του εκπροσώπου Γ. Μιχελάκη, ο οποίος με αφορμή το αλαλούμ που προκλήθηκε με τα φορολογικά και το θέμα της εφεδρείας, έκανε λόγο για «ένα μπουλούκι ατάκτων σε κατάσταση πανικού»!
Από τη Λ. Συγγρού αντιμετωπίζουν με απαρέσκεια τα διάφορα σενάρια για σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας, που είτε εκπορεύονται από κόμματα ή μεμονωμένα πρόσωπα, είτε διακινούνται από τα Μέσα Ενημέρωσης. Σπεύδουν μάλιστα να ξεκαθαρίσουν ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια τέτοια εξέλιξη, ούτε πριν ούτε μετά τις εκλογές. Υπενθυμίζουν δε τα όσα είπε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο Αντ. Σαμαράς στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Τα ίδια στελέχη διατυπώνουν την πάγια άποψη του κόμματος ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας θα είναι εκ των πραγμάτων βραχύβια και δεν θα καταφέρει να δώσει λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν, αντίθετα οι εσωτερικές τριβές, διενέξεις και η αλληλοϋπονόμευση θα επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση. Πέραν αυτών, τα στελέχη της ΝΔ εγείρουν και άλλα ζητήματα: Προαναγγέλλουν ότι ο κ. Σαμαράς δεν πρόκειται ποτέ να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την Ντ. Μπακογιάννη και κατ’ επέκταση με τον Φ. Κουβέλη, διότι δεν έχουν λαϊκή νομιμοποίηση ως αρχηγοί κομμάτων, για τον λόγο αυτό και δεν καλούνται στις συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Από τη Λ. Συγγρού αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο η ΝΔ να συναινέσει σε μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, διότι, όπως χαρακτηριστικά λένε, «εκείνοι μεν θα παίρνουν τις αποφάσεις, αλλά το πολιτικό κόστος θα το έχουν τα κόμματα που θα τους στηρίζουν». Μόλις πρόσφατα ο κ. Σαμαράς είχε τονίσει ότι η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση και τη λαϊκή εντολή να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Όσον αφορά στις φήμες που κυκλοφορούν, ότι μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού ο πρωθυπουργός θα επανέλθει με μια νέα πρόταση για κυβερνητική συνεργασία, ο πρόεδρος της ΝΔ περίπου το… αποκλείει. «Μετά τα όσα συνέβησαν προ μηνών, όπου παραιτήθηκε τηλεφωνικά και στη συνέχεια άλλαξε γνώμη, πολύ δύσκολα θα το ξανακάνει» παρατηρεί. Στενοί συνεργάτες του προσθέτουν ότι «αν ο κ. Παπανδρέου το κάνει τελικά, θα πρέπει να πάει ακόμη πιο πέρα από όσο πήγε την προηγούμενη φορά», αρνούμενοι ωστόσο να δώσουν περαιτέρω διευκρινίσεις. Τι ακριβώς εννοούν λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να πάει ακόμη «πιο πέρα», δεδομένου ότι την προηγούμενη φορά είχε συμφωνήσει να μην είναι ο ίδιος πρωθυπουργός στην κυβέρνηση συνεργασίας;
Τα τελευταία 24ωρα σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ενδεχομένως η «τρόικα» να επιχειρήσει και στην Ελλάδα ό,τι έκανε και στην Πορτογαλία. Δηλαδή, να συναινέσει στη διενέργεια πρόωρων εκλογών, υπό τον όρο ότι τα δύο μεγάλα κόμματα θα δεσμευτούν προεκλογικά ότι θα παραμείνουν πιστά στην τήρηση των στόχων που έχει θέσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Από τη ΝΔ αρνούνται να ανοίξουν τα χαρτιά τους για τη στάση που θα τηρήσουν στην περίπτωση αυτή, τονίζουν όμως ότι «εμείς ποτέ δεν αμφισβητήσαμε τους στόχους, εκείνο που λέμε είναι ότι χρειάζεται αναθεώρηση της πολιτικής μέσω της οποίας θα επιδιωχθούν οι στόχοι». Συμπερασματικά, κι όπως προκύπτει από τα λεγόμενα όλων των περί τον κ. Σαμαρά στελεχών, η ΝΔ, ό,τι κι αν μεσολαβήσει, θα εμμείνει στη θέση της για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου (Μεσοπρόθεσμου). «Η πολιτική που ακολουθείται δεν οδηγεί πουθενά. Βυθίζει τη χώρα πιο βαθιά στο τούνελ και τους πολίτες στην ανέχεια, την εξαθλίωση και την απόγνωση», λένε χαρακτηριστικά, ενώ επισημαίνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων (62,5%) συμφωνεί με τη θέση της ΝΔ για επαναδιαπραγμάτευση, τη θεωρεί μάλιστα και εφικτή.
Στο εσωτερικό του κόμματος, πάντως, αναπτύσσονται δύο τάσεις ως προς την τακτική που πρέπει να ακολουθηθεί: Υπάρχουν εκείνοι που ζητούν πιο σκληρή αντιπολίτευση και «γκρινιάζουν» ότι το τελευταίο διάστημα έχουν πέσει οι τόνοι της κριτικής για την κυβερνητική πολιτική. Αναφέρουν, για παράδειγμα, ότι το κόμμα δεν κατήγγειλε με την ένταση που έπρεπε τον Γ. Παπανδρέου για το γεγονός ότι δεσμεύτηκε εγγράφως έναντι του ΔΝΤ ότι η χώρα μας θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Ακόμη δεν στηλίτευσε τον υπουργό Οικονομικών Β. Βενιζέλο για τη δήλωσή του με την οποία εξέφραζε τη χαρά του που η χώρα βρίσκεται «υπό τον έλεγχο» της «τρόικας». Υπάρχουν όμως και ορισμένοι βουλευτές που υποστηρίζουν ότι λόγω των συνθηκών που επικρατούν εντός κι εκτός Ελλάδος, το κόμμα θα πρέπει να ασκήσει υπεύθυνη αντιπολίτευση, χωρίς κραυγές και λαϊκισμούς και προπάντων δίχως ανέξοδες υποσχέσεις για το μέλλον. «Τα λάθη και οι αστοχίες της κυβέρνησης σε συνδυασμό με τα όρια που έχει θέσει η ”τρόικα” δεν αφήνουν περιθώρια για παροχές» λένε και προσθέτουν ότι η ΝΔ δεν πρέπει να αναλάβει προεκλογικά δεσμεύσεις που ως κυβέρνηση θα «τις βρει μπροστά» της. «Ο Παπανδρέου πληρώνει σήμερα το περίφημο ”λεφτά υπάρχουν”, δεν πρέπει κι εμείς να κάνουμε το ίδιο λάθος», καταλήγουν.
Με την άποψη αυτή φαίνεται να συμφωνούν και στο στενό επιτελείο του κ. Σαμαρά, υπογραμμίζουν ωστόσο ότι ο ρόλος της ΝΔ δεν μπορεί να περιορίζεται στο να καταγγέλλει την κυβέρνηση. Πρέπει παράλληλα να δώσει ένα όραμα, ελπίδες και προοπτικές στους πολίτες. «Η κοινωνία υφίσταται τις συνέπειες μιας καταστροφικής πολιτικής, βρίσκεται στα όρια της απόγνωσης, ψάχνει από κάπου να πιαστεί, σε κάποιους να πιστέψει, αυτόν τον ρόλο πρέπει να τον παίξουμε εμείς» τονίζουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα η ΝΔ θα μπει σε μια πλειοδοσία υποσχέσεων. Η εντολή του κ. Σαμαρά είναι να αποφευχθούν οι υπερβολές και να μην αναληφθούν δεσμεύσεις που λόγω οικονομικής κρίσης δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει η κυβέρνηση της ΝΔ.


Σχολιάστε εδώ