«Παγωμένη» η ψηφιακή λόγω διαπλοκής

Ενδεικτικό είναι το ότι προτιμάει να χάσει τα έσοδα που έχει προϋπολογίσει για το 2012 και το 2013 (100 και 200 εκατ. αντίστοιχα) από τη δημοπράτηση του ραδιοφωνικού και του ψηφιακού φάσματος. Η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει ούτε βήμα στις αλλαγές του νόμου γιατί διαπραγματεύεται δύο βασικά σημεία της τηλεοπτικής διαπλοκής: τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας και το αν θα αδειοδοτηθούν πάροχοι δικτύου για τα κανάλια της περιφέρειας. Ξαφνικά, το υπουργείο Υποδομών διαπιστώνει ότι ο διαγωνισμός για τη σύνταξη του νέου ψηφιακού χάρτη συχνοτήτων μπορεί να έχει πρόβλημα επειδή υπέβαλαν προτάσεις δύο εταιρείες και όχι τρεις, και υπάρχει η σκέψη να κηρυχθεί άκυρος.

Πριν όμως γίνει αυτό το υπουργείο Επικρατείας θα πρέπει να αποφασίσει πόσες άδειες πανελλαδικής εμβέλειας θα εκχωρηθούν. Και σε αυτό το σημείο η κυβέρνηση κρατάει κλειστά τα χαρτιά της, κρατώντας και τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ομήρους στο παιχνίδι της διαπλοκής.

Στο μεταξύ σημαντικές είναι οι εξελίξεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ψηφιακή τηλεόραση και την απελευθέρωση του φάσματος. Η γενική διευθύντρια της EBU κάλεσε τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών σε συνεργασία για την ανάπτυξη «περιεχομένου», η δε Επίτροπος για την ψηφιακή ατζέντα Νέλι Κρόες δήλωσε σε συνέντευξή της ότι ίσως πρέπει να επανεξεταστεί η πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους κανόνες των κρατικών ενισχύσεων εξαιτίας της κρίσης. Eπειδή, δηλαδή, δεν φαίνεται να υλοποιείται ο στόχος των ιδιωτικών επενδύσεων, ύψους 300 δισ. ευρώ, για την απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών έως το 2020.


Σχολιάστε εδώ