Οι αναποφάσιστοι στόχος της ΝΔ

«ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ γοητείας»… των αναποφάσιστων σχεδιάζουν στη ΝΔ και το αμέσως επόμενο διάστημα κορυφαία στελέχη του κόμματος, ενδεχομένως και ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς, θα αναλάβουν πολιτικές πρωτοβουλίες. Πιο συγκεκριμένα, θα επιχειρήσουν να ανοίξουν «δίαυλο επικοινωνίας» με το 20-30% των πολιτών που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είτε δεν έχουν αποφασίσει ποιο κόμμα θα ψηφίσουν είτε, ακόμη ακόμη, σκέφτονται να απόσχουν από τις επόμενες εκλογές.
Στη Λ. Συγγρού δηλώνουν ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, καθώς το προβάδισμα της ΝΔ διευρύνεται σταθερά, κινείται μεταξύ 4 και 6 μονάδων, ενώ και ο κ. Σαμαράς υπερτερεί καθαρά του Γ. Παπανδρέου σε όλα τα ποιοτικά στοιχεία. Παράλληλα στην παράσταση νίκης η διαφορά έναντι του ΠΑΣΟΚ κινείται στο… ιλιγγιώδες 50%, ενώ την ίδια στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία (70-80%) των πολιτών αποδοκιμάζει την κυβερνητική πολιτική.
Ωστόσο, μεταξύ των στελεχών της ΝΔ επικρατεί προβληματισμός για το γεγονός ότι το κόμμα δεν ωφελείται καθ’ ολοκληρίαν από τη ραγδαία φθορά του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει δημιουργήσει αυτό που λέμε «ρεύμα αυτοδυναμίας», καθώς οι ψηφοφόροι που «γυρίζουν την πλάτη» τους στο κυβερνών κόμμα, στη συντριπτική πλειοψηφία τους αποστασιοποιούνται από τα πολιτικά δρώμενα και δεν «μετακομίζουν» αυτόματα στην πτέρυγα της ΝΔ. Στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά αποδίδουν το φαινόμενο αυτό αφενός στην απογοήτευση που επικρατεί στην κοινωνία, η οποία λόγω της οικονομικής κρίσης και της πολιτικής «άγριας λιτότητας» έχει περιέλθει σε δεινή θέση, και αφετέρου στο κλίμα απαξίωσης που υπάρχει μεταξύ των πολιτών για τα κόμματα και τους πολιτικούς.
Ωστόσο τα ίδια στελέχη εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι προϊόντος του χρόνου η κατάσταση θα μεταβάλλεται υπέρ της ΝΔ και στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα διαμορφωθεί «ρεύμα» που θα δώσει στο κόμμα την καθαρή αυτοδυναμία. Εστιάζουν μάλιστα την αισιοδοξία τους αυτή σε συγκεκριμένα δημοσκοπικά ευρήματα: στο διευρυνόμενο προβάδισμα του κ. Σαμαρά έναντι του Γ. Παπανδρέου στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, που σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουν την ικανότητά του να αναλάβει τις τύχες της χώρας, στην παράσταση νίκης που δείχνει ότι οι πολίτες στη μεγάλη τους πλειοψηφία προεξοφλούν νίκη της ΝΔ, αλλά και στο ότι ένα υψηλό ποσοστό (63%) εξ αυτών πιστεύει ότι είναι εφικτή η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Θέση η οποία αποτελεί αιχμή του δόρατος της αντιπολιτευτικής τακτικής του κ. Σαμαρά και θα είναι ο κεντρικός πυλώνας της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος.
Υπάρχουν όμως αρκετοί βουλευτές που δεν συμμερίζονται απόλυτα την αισιοδοξία του επιτελείου του προέδρου, εκτιμώντας ότι η μάχη για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Αποδίδουν δε το γεγονός ότι η ΝΔ δεν εισπράττει όλη τη φθορά που υφίσταται το ΠΑΣΟΚ στο ότι η πρόταση του κόμματος δεν έχει προβληθεί (και αναλυθεί) κατά τέτοιον τρόπο ώστε να πειστούν οι πολίτες ότι οδηγεί ταχύτερα στην έξοδο του τούνελ. Παράλληλα σημειώνουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η στάση της ΝΔ δεν είναι σαφής και ξεκάθαρη κι αυτό δημιουργεί σκιές και στέλνει «θολό μήνυμα» προς τους πολίτες.


Σχολιάστε εδώ