Μύθος ο έλεγχος για όσους «έβγαλαν» λεφτά έξω!

Το υπουργείο εξαντλεί την αυστηρότητά του σε δημοσίους υπαλλήλους, με κατασχέσεις μισθών για οφειλές, ενώ υποβάλλει σε καψώνια υψηλής τεχνολογίας ακόμη και αναπήρους, που καλούνται να στείλουν SMS από τα κινητά τους για να αποφύγουν το νέο «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ στα ακίνητα. Τα δύο πρόσωπα του εισπρακτικού μηχανισμού (σκληρό για τους αδύνατους, ήπιο για τους ισχυρούς φοροφυγάδες) αποκαλύφθηκαν σε όλη τους τη θλιβερή μεγαλοπρέπεια τις τελευταίες ημέρες, μέσα σε συνθήκες πρωτοφανώς πανικόβλητης λειτουργίας του υπουργείου Οικονομικών. Παρότι η πίεση για αποτελεσματικότητα στην είσπραξη των εσόδων από την «τρόικα» έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, προκαλώντας αναταραχή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και στα στελέχη του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αποκαλύπτεται και πάλι ότι αυτοί που πιέζονται εξοντωτικά για εισπρακτικές αφαιμάξεις είναι μόνο τα συνήθη υποζύγια:

Οι πολυδιαφημισμένοι έλεγχοι του ΣΔΟΕ σε στόχους «υψηλού κινδύνου» φοροδιαφυγής, για τους οποίους οι εφημερίδες γράφουν συνεχώς εδώ και ενάμιση χρόνο, αποδεικνύονται «άσφαιροι», επειδή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου κλείνει τα μάτια στις παρελκυστικές τακτικές των τραπεζών, οι οποίες καθυστερούν απελπιστικά την παροχή στοιχείων για λογαριασμούς ελεγχόμενων πελατών τους. Και τούτο παρότι δύο φορολογικοί νόμοι, του 2010 και του φετινού καλοκαιριού, έχουν διαλύσει κάθε πρόσχημα που θα μπορούσαν να επικαλεστούν οι τράπεζες για να καθυστερήσουν την παροχή στοιχείων. Ουδείς, όμως, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να «σφίξει ο κλοιός» στις τράπεζες, οι οποίες αφήνονται ελεύθερες να παρακωλύουν φορολογικούς ελέγχους τεράστιου φορολογικού αντικειμένου. Τα σχετικά στοιχεία που τηρεί το ΣΔΟΕ είναι απογοητευτικά: Μέχρι στιγμής έχει υποβάλει περισσότερα από 3.800 αιτήματα στις τράπεζες για παροχή στοιχείων, αλλά οι λογαριασμοί έχουν ανοίξει μόνο σε 130 περιπτώσεις. Τα αποτελέσματα αυτών των ελάχιστων ελέγχων που ολοκληρώθηκαν, με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, ήταν εντυπωσιακά, αφού επιβλήθηκαν πρόστιμα άνω των 100 εκατ. ευρώ και τεράστια ποσά πρόσθετων φόρων. Δηλαδή, αν είχαν ολοκληρωθεί γρήγορα και οι άλλοι έλεγχοι που παρακωλύθηκαν από τις τράπεζες, μπορεί να είχε συγκεντρωθεί μόνο από πρόστιμα ποσό της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ, όσο προσπαθεί να μαζέψει το υπουργείο Οικονομικών με το νέο «χαράτσι» μέσω ΔΕΗ στα ακίνητα!

«Φούσκα» οι έλεγχοι
σε καταθέτες εξωτερικού

Την ίδια στιγμή, οι θορυβώδεις εξαγγελίες για συστηματικούς ελέγχους και διασταυρώσεις στοιχείων για όσους έστειλαν από τις αρχές του 2010 δεκάδες δισ. ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού παραμένουν στο στάδιο του φραστικού πυροτεχνήματος, προς εκτόνωση της οργής του μέσου φορολογούμενου πολίτη.Αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου τονίζουν στο «Π» ότι ούτε από τις τράπεζες έχουν ζητηθεί στοιχεία για τα εμβάσματα αυτά, ούτε διασταυρώσεις έχουν γίνει από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, για να φανεί ποιων τα δηλωμένα εισοδήματα είναι «ασύμμετρα» με τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό, ούτε, πολύ περισσότερο, έχει ανατεθεί σε εφοριακούς ή στο ΣΔΟΕ να προχωρήσουν σε ελέγχους «πόθεν έσχες», όπου διαπιστωθούν τέτοιες «ασυμμετρίες». Έτσι, μια δυνάμει τεράστια πηγή άντλησης εσόδων παραμένει αναξιοποίητη, την ώρα που ο κ. Βενιζέλος εξαπολύει συνεχή «πυροτεχνήματα» περί δήθεν απηνούς διωγμού των φοροφυγάδων.

Κατασχέσεις μισθών

Αντιμέτωπος με την εισπρακτική επίθεση της κυβέρνησης βρίσκεται τελικά μόνο ο… άμαχος πληθυσμός, που φαίνεται ότι δεν απολαμβάνει την προνομιακή ασυλία των μεγαλοφοροφυγάδων και οφειλετών. Υπάλληλοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας είδαν τους μισθούς τους να κατάσχονται εν μέρει από την εφορία, επειδή είχαν καθυστερούμενες οφειλές, καθώς η «γραμμή» που δίνεται από την πολιτική ηγεσία είναι να αξιοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό το παλαιό αναγκαστικό μέτρο της κατάσχεσης μισθών, προφανώς για να σταλεί ένα μήνυμα σε όσους έχουν εκδηλώσει διάθεση απείθειας στα δεκάδες φορολογικά μέτρα που επιβάλλονται. Δεν είναι τυχαίο, ίσως, ότι αυτές οι κατασχέσεις έγιναν λίγες ημέρες πριν λήξει η προθεσμία που είχαν εκατομμύρια φορολογούμενοι (στις 30 Σεπτεμβρίου) για να πληρώσουν το τριπλό χαράτσι της έκτακτης εισφοράς εισοδήματος, του τέλους επιτηδεύματος και των φόρων σε αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, σκάφη και πισίνες.

Απίστευτο καψώνι με SMS

Τα όρια του καψωνιού αγγίζει, τέλος, η παγκοσμίως πρωτότυπη διαδικασία που επέλεξε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για να βρει ποιοι φορολογούμενοι εντάσσονται στις «ασθενείς» κατηγορίες που απαλλάσσονται ή θα πληρώσουν με χαμηλό συντελεστή το νέο ειδικό τέλος ακινήτων. Άνεργοι, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία κλήθηκαν την Πέμπτη να στείλουν μέχρι και σήμερα SMS από το κινητό τους στον αριθμό 54160, για να δηλώσουν ότι ανήκουν στις «ασθενείς» κατηγορίες. Το μήνυμα πρέπει να έχει τη μορφή: ΕΤΑ (κενό) Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (κενό) Αριθμός Παροχής ΔΕΗ. Για να στείλουν αυτό το μήνυμα, όμως, θα πρέπει να «ξεσκονίσουν» μέσα σε λίγα 24ωρα τη σχετική τροπολογία του υπουργείου και να διαπιστώσουν αν εντάσσονται στις κατηγορίες που απαλλάσσονται ή πληρώνουν χαμηλό τέλος (0,5 ευρώ το τετραγωνικό). Αδιάφορο είναι στο υπουργείο Οικονομικών αν κάποιοι πολίτες δεν έχουν κινητό ή δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία για να στείλουν αυτά τα σύντομα μηνύματα με τη σωστή σύνταξη που απαιτεί το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής. Όποιος δεν προλάβει να στείλει το SMS μέχρι σήμερα, θα λάβει κανονικά την πρώτη δόση του τέλους με τον επόμενο λογαριασμό της ΔΕΗ και θα πρέπει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου να στείλει το SMS, για να αφαιρεθεί το ποσό που θα έχει πληρώσει (αχρεωστήτως…) από τον επόμενο λογαριασμό.

Ν.Χ.


Σχολιάστε εδώ