Μπαίνει ο Εισαγγελέας στην ΕΡΓΟΣΕ

Ήδη, έπειτα από παραγγελία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών, η πταισματοδίκης κυρία Χρυσηίδα Μαρκοπούλου άρχισε ανακρίσεις.

Στο μεταξύ η διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ επιχείρησε με επιστολή που μας έστειλε να αμφισβητήσει τα ντοκουμέντα που φέραμε στο φως, όμως αυτό που βγαίνει ήταν ότι επί τέσσερα χρόνια -ήδη δύο της διοίκησης που τοποθέτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ- ο φάκελος παρέμενε στα συρτάρια.

Και όχι βέβαια τυχαία. Κάποιοι ενδιαφέρονταν να κουκουλωθεί το σκάνδαλο, και τα 37.000.000 ευρώ να πάνε εις υγείαν των κορόιδών. Η επιχείρηση συγκάλυψης είναι αδιαμφισβήτητη.

Δεν θα επέμβει ο υπουργός;

Από τη στιγμή που η ΕΡΓΟΣΕ δεν απαντά στα ερωτήματα που θέσαμε, θα πρέπει να παρέμβει ο υπουργός κ. Ραγκούσης για να ελεγχθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι συνέργησαν στην κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον.

Τέσσερα χρόνια κρατούσε
στο συρτάρι τις καταγγελίες

Όπως προκύπτει από όσα υποστηρίζει η ΕΡΓΟΣΕ, δεν αμφισβητεί την πληρωμή των ανεκτέλεστων εργασιών ύψους 37.000.000 ευρώ, ούτε την παράνομη έγκριση του ΑΠΕ των 17.000.000 ευρώ, απλώς δηλώνει ότι δεν κάλυψε κανέναν, ούτε ολιγώρησε, αφού έστειλε, όπως λέει, τις δύο υποθέσεις στην Εισαγγελία.

Από τα στοιχεία όμως βγαίνει ότι οι ενέργειες της διοίκησης της ΕΡΓΟΣΕ ήταν απόλυτα συγκαλυπτικές. Αν τελικά απέστειλε τις αναφερόμενες υποθέσεις στην Εισαγγελία (με μεγάλη καθυστέρηση), δεν μπορεί να το επικαλείται ως επιχείρημα, διότι δεν έγινε από δική της διάθεση.

Στο δημοσίευμά μας αναφερθήκαμε βασικά σε μια υπόθεση, τη σήραγγα της Όθρυος. Συμπληρωματικά αναφερθήκαμε στην υπόθεση των φυτοτεχνικών για τα οποία το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕ-ΔΔ) διαπίστωσε και εκεί πληρωμή ανεκτέλεστων εργασιών, που αποδεικνύει ότι οι παρανομίες που έχουν γίνει είναι πολλές.

Η υποκρισία όμως και η παραπληροφόρηση εκ μέρους της ΕΡΓΟΣΕ και για τις δύο περιπτώσεις περισσεύει. Για την περίπτωση των φυτοτεχνικών λέει ότι έστειλε την υπόθεση στην Εισαγγελία με την με αρ. πρωτ. 80527/7-8-2009 μηνυτήρια αναφορά της, αποκρύπτοντας σκόπιμα ότι η αποστολή έγινε τέσσερα χρόνια μετά τη σχετική καταγγελία (19-11-2005) και ότι υποχρεώθηκε α) Από τις εκθέσεις του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, στις οποίες διαπιστώνονται τόσο η βασιμότητα των καταγγελιών, όσο και ότι η ΕΡΓΟΣΕ αποσιώπησε προκλητικά και ενήργησε προς συγκάλυψη της υπόθεσης. Μάλιστα πρώτο το ΣΕΕ-ΔΔ απέστειλε την υπόθεση στην Εισαγγελία Αθηνών με την με αριθ. πρωτ. ΕΝΤ.20/08/477/19.5.477/19-5-09 μηνυτήρια αναφορά του ήτοι τρεις μήνες πριν από την ΕΡΓΟΣΕ, και β) Από τη βασιμότητα των καταγγελιών που καταγράφονται στην 2482/2008 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Για την περίπτωση της σήραγγας Όθρυος η ΕΡΓΟΣΕ υποστηρίζει ότι έστειλε την υπόθεση στην Εισαγγελία με την 29792/20-4-2011 μηνυτήρια αναφορά της αφού προηγουμένως διενήργησε ελέγχους. Ο μόνος έλεγχος που έγινε ολοκληρώθηκε και υποβλήθηκε από τη σχετική επιτροπή στον διευθύνοντα σύμβουλο με αριθ. πρωτ. 186340 στις 25 Ιουνίου του 2010, δηλαδή η ΕΡΓΟΣΕ απέστειλε την υπόθεση στην Εισαγγελία δέκα(!) ακριβώς μήνες μετά το πόρισμα έλέγχου. Κατά τα άλλα υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε αδράνεια! Δέκα ολόκληρους μήνες τι έκανε; Τι ανέμενε η ΕΡΓΟΣΕ; Την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα (23-12-2010) ή μήπως δεν γνώριζε ότι ζημιώνεται το Δημόσιο από την απώλεια τόκων υπερημερίας;

Η δεκάμηνη (από τη βεβαίωση της απάτης) και δεκατετράμηνη (από την καταγγελία του μελετητή) αδράνεια της διοίκησης της ΕΡΓΟΣΕ καταδεικνύει ότι δεν υπήρξε καμία ΔΙΑΘΕΣΗ για παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Έτσι, πέραν της απλής αντικατάστασης της ομάδας επίβλεψης, σε καμιά διοικητική δίωξη (όπως όφειλε) δεν προχώρησε και τελικά απέστειλε την υπόθεση την 20-4-2011 στην Εισαγγελία Αθηνών, και το έκανε γιατί υποχρεώθηκε ύστερα α) από τα από 9-2-2011 υπομνήματα του κ. Δον. Τάχια στο υπουργείο Δικαιοσύνης και τον Τομέα Τεκμηρίωσης του ΠΑΣΟΚ, που για πρώτη φορά αναδείκνυε το θέμα εκτός ορίων της ΕΡΓΟΣΕ, β) από τη συσχέτιση (από τον ίδιο) της υπόθεσης σε προτάσεις δικαστικού εγγράφου με ημερομηνία 29-3-2011 και γ) τη νέα από 21-3-2011 καταγγελία των γραφείων μελετών ΜΑΛΙΟΥ ΑΕ – INTESCA-INARSA SA, που απευθυνόταν όχι μόνον στο διευθύνοντα σύμβουλο (όπως η πρώτη) αλλά σε όλο το ΔΣ, στα αρμόδια υπουργεία καθώς και στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζή.

Ως προς τον ισχυρισμό της ΕΡΓΟΣΕ, ότι ο κ. Διον. Τάχιας είναι γεωπόνος και κατά συνέπεια δεν μπορεί να γνωρίζει τα τεχνικά περί σηράγγων, οφείλατε να το γνωρίζετε (από τη σύμβασή του) ότι δεν είναι μόνον γεωπόνος, αλλά και γεωλόγος και επομένως είναι άριστος γνώστης για θέματα σηράγγων.

Η ΕΡΓΟΣΕ προσπαθεί να αμφισβητήσει ότι η δεύτερη απόλυση του κ. Δον. Τάχια δεν αποτελεί εκδικητική ενέργεια και ότι η απόλυσή του έγινε σε εφαρμογή του Ν. 3891/2010. Όμως ο νόμος αυτός πουθενά δεν προβλέπει απολύσεις παρά μόνον μετατάξεις. Αν η απόλυσή του δεν είναι εκδικητική πράξη, τότε πώς εξηγείται το ότι έγινε αμέσως μετά την έγκριση της μετάταξής του;

Τι ισχυρίζεται η ΕΡΓΟΣΕ

Στην επιστολή που μας έστειλε η ΕΡΓΟΣΕ (ο κ. πρόεδρος είχε φαίνεται πολύ δουλειά, γι’ αυτό προφανώς υπογράφει ο προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου -αλήθεια τι χρειάζεται το Γραφείο Τύπου; Για να βολεύονται κάποιοι κολητοί;) υποστηρίζει ότι:

1) Για την υπόθεση της εκτέλεσης φυτοτεχνικών εργασιών επελήφθη το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, έπειτα από καταγγελία του κ. Δ. Τάχια, η δε υπόθεση διερευνήθηκε από την τότε διοίκηση της εταιρείας, η οποία και εν συνεχεία υπέβαλε την υπ’ αριθμόν πρωτ. 60527/7-8-2009 μηνυτήρια αναφορά ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

2) Για την υπόθεση της σήραγγας Όθρυος, η ΕΡΓΟΣΕ ανέθεσε τη διενέργεια ελέγχων τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς ελεγκτές. Μετά δε τη συγκέντρωση των συλλεγέντων από τους ελέγχους αυτούς στοιχείων υπέβαλε σχετική μηνυτήρια αναφορά (αριθμ. πρωτ. 29792/20-4-2011), αποστέλλοντας άπαντα τα συγκεντρωθέντα στοιχεία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

3) Η εταιρεία μας δεν απέλυσε το στέλεχος αυτής κ. Δ. Τάχια επειδή κατήγγειλε το «σκάνδαλο». Άλλωστε ο κ. Τάχιας είναι γεωπόνος και ούτε είχε οιαδήποτε σχέση με την εκτέλεση της σύμβασης της κατασκευής της σήραγγας Όθρυος ούτε και μπορεί να γνωρίζει τις τεχνικές λεπτομέρειες και τους συμβατικούς όρους που αφορούν στην εν λόγω υπόθεση. Η πραγματικότητα είναι ότι το εν λόγω στέλεχος, το οποίο διάγει το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας του, εργαζόταν ήδη από το 1998 στην εταιρεία, όντας συνταξιούχος. Η εταιρεία μας, εν μέσω αφενός μεν της δυσμενέστατης οικονομικής συγκυρίας και αφετέρου της διά του Ν. 3891/2010 επιβληθείσης αναδιάρθρωσης του ομίλου ΟΣΕ (μέλος του οποίου είναι και η ΕΡΓΟΣΕ), ήταν υποχρεωμένη να προβεί σε μείωση του προσωπικού της, με αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της. Από τη νέα αυτή οργάνωση προέκυψε μια μείωση του προσωπικού της κατά 120 άτομα). Στο πλαίσιο αυτό αποφάσισε να προβεί σε καταγγελία όλων των συμβάσεων εργασίας των στελεχών και υπαλλήλων αυτής – συνολικά έξι στελεχών ηλικίας από 62 έως 74 ετών περίπου, μεταξύ των οποίων και ο κ. Τάχιας.


Σχολιάστε εδώ