Μαρτύριο της σταγόνας…

Έπειτα από τρία διαδοχικά πακέτα επώδυνων και αντιλαϊκών μέτρων και τις έγγραφες διαβεβαιώσεις (!) πρωθυπουργού και υπουργού Οικονομικών, οι επικεφαλής της «τρόικας» καταδέχθηκαν να επιστρέψουν στην Αθήνα προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις με τον κ. Βενιζέλο και στη συνέχεια να ανάψουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της 6ης δόσης. Κι αυτό, αφού για ένα δεκαπενθήμερο είχαν επιδοθεί σ’ έναν «πόλεμο τρόμου» με απειλές για διακοπή της χρηματοδότησης, έξοδο από το ευρώ, χρεοκοπία και επιστροφή στη δραχμή.

Συμπεριφορά την οποία «εξέθρεψαν» η αναβλητικότητα, η αδυναμία, η ανικανότητα και εν τέλει η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, που πέραν των άλλων κατέστησε αναγκαία τη λήψη και νέων μέτρων που κάτω από άλλες προϋποθέσεις θα είχαν αποφευχθεί.

Η τελική απόφαση για την 6η δόση θα ληφθεί σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup και αφού θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από τους επικεφαλής της «τρόικας». Την ίδια στιγμή επιμένουν σε διεθνές επίπεδο τα σενάρια είτε για διαγραφή μεγάλου μέρους (50-60%) του ελληνικού χρέους είτε για επίσπευση του χρόνου ενεργοποίησης (τον Ιούλιο του 2012) του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είτε ακόμη για αλλαγές στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Φορο-σοκ

ΣΟΚ προκάλεσαν στους πολίτες τα νέα φορομπηχτικά μέτρα που ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ο Β. Βενιζέλος, τα οποία θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1/1/2011. Το αφορολόγητο περιορίζεται στα 5.000 ευρώ, από 8.000 που είχε μειωθεί τον περασμένο Ιούλιο, με εξαίρεση τους νέους κάτω των 30 και τους συνταξιούχους άνω των 65, όπου το όριο θα είναι 9.500 (θα ισχύσουν ωστόσο εισοδηματικά κριτήρια).

Παράλληλα περικόπτονται (καταργούνται) μια σειρά από φοροαπαλλαγές, όπως οι τόκοι στεγαστικών δανείων, τα ενοίκια, οι ιατρικές δαπάνες κ.ά. Συνέπεια όλων αυτών θα είναι το 2012 αφενός κανείς να μην έχει επιστροφή φόρου, αφετέρου να κληθούν να πληρώσουν φόρο ακόμη και χαμηλοσυνταξιούχοι.

Στο σύνολό τους οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με ακόμη μεγαλύτερη φορολογία, ενώ σε δυσχερή θέση θα οδηγηθούν και λόγω της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού των αποδείξεων δαπανών.

Στη φορολογική δήλωση του 2012 οι πολίτες θα κληθούν να δηλώσουν επιπλέον και τις καταθέσεις τους. Τα νέα μέτρα προκάλεσαν την κατακραυγή των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με πιο χαρακτηριστική την επισήμανση της ΝΔ ότι «ο κ. Βενιζέλος, εκτός από συνιδιοκτήτης στα σπίτια μας, αποφάσισε να γίνει διαχειριστής των χρημάτων μας». Λόγω του αλαλούμ που δημιουργήθηκε από τις εξαγγελίες για τις αποδείξεις, το υπουργείο αναγκάσθηκε να μεταθέσει για την επόμενη χρονιά την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου.

Προχειρότητα

ΑΛΑΛΟΥΜ (και) με το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, καθώς τα αρμόδια υπουργεία δεν έχουν κάνει την αναγκαία προετοιμασία για την υλοποίησή του.

Η ευρεία κυβερνητική σύσκεψη την περασμένη Τετάρτη οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, καθώς ορισμένοι υπουργοί προέβαλαν ενστάσεις (συνταγματικά και νομικά κωλύματα) ως προς την εφαρμογή του μέτρου στον στενό δημόσιο τομέα. Αποτέλεσμα, το θέμα δεν συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο της επομένης και ορίστηκε νέα συνεδρίαση για σήμερα, αφού προηγουμένως ο Β. Βενιζέλος θα έχει κάνει τις σχετικές συζητήσεις με τους επικεφαλής της «τρόικας». Στο μεταξύ, στον στενό δημόσιο τομέα επικρατεί αναβρασμός και τις προηγούμενες ημέρες είχαμε «μπαράζ» καταλήψεων υπουργείων από υπαλλήλους που διαμαρτύρονται τόσο για την εφεδρεία όσο και για τις μειώσεις μισθών που θα φέρει το ενιαίο μισθολόγιο. Το κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο και ο κίνδυνος να υπάρξουν απρόοπτα είναι κάτι περισσότερο από ορατός.

Αναβρασμός

ΤΑ ΔΥΣΒΑΣΤΑΚΤΑ μέτρα που με εβδομαδιαία συχνότητα ανακοινώνει η κυβέρνηση επιδεινώνουν περαιτέρω την ήδη δυσχερή θέση των πολιτών, ενώ πυροδοτούν τις έντονες αντιδράσεις του συνόλου των εργαζομένων της χώρας. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν εξαγγείλει απεργιακές κινητοποιήσεις για τις 5 και 19 Οκτωβρίου διαμαρτυρόμενοι για τις νέες περικοπές σε μισθούς-συντάξεις, τα «χαράτσια» στα ακίνητα, τους επιπλέον φόρους, καθώς επίσης και για το ενιαίο μισθολόγιο, την εφεδρεία κ.ά.

Τις προηγούμενες ημέρες οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες πραγματοποίησαν μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων, τις οποίες θα συνεχίσουν την ερχόμενη εβδομάδα. Στο ίδιο κλίμα βρίσκονται και οι ιδιοκτήτες ταξί, που ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση του επαγγέλματος.

Τεταμένο είναι το κλίμα και στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ, καθώς οι βουλευτές γίνονται αποδέκτες της αγανάκτησης των πολιτών, ενώ παράλληλα καλούνται να ψηφίσουν όλο και πιο σκληρά μέτρα χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα.

Η ρύθμιση για το νέο «χαράτσι» στα ακίνητα ψηφίστηκε από το σύνολο των βουλευτών, ωστόσο αρκετοί από αυτούς ξεκαθάρισαν ότι ήταν η τελευταία φορά που στήριξαν εισπρακτικά μέτρα.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι διχασμένη, με ορισμένους να ζητούν συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, άλλους εκλογές κι άλλους… επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Το κλίμα ήρθαν να επιδεινώσουν οι νέες δημοσκοπήσεις, όπου το προβάδισμα της ΝΔ διευρύνεται σταθερά και έχει φθάσει στις 8 μονάδες.

Επιμένει…

Η ΤΟΥΡΚΙΑ επιμένει να συντηρεί την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο τόσο με επίσημες δηλώσεις όσο και με συγκεκριμένες προκλητικές ενέργειες έναντι της Κύπρου.

Το «Πίρι-Ρέις» ξεκίνησε ήδη έρευνες στη θαλάσσια περιοχή εκτός της κυπριακής ΑΟΖ, αφού νωρίτερα την είχε παραβιάσει μια-δυο φορές. Διπλωματικοί παράγοντες εκτιμούν πως το πιθανότερο είναι ότι η Άγκυρα δεν προσδοκά να βρει υδρογονάνθρακες από τις έρευνες, αλλά ο στόχος της είναι να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Κύπρου.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου – Ερντογάν στις αρχές της εβδομάδας, ο έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε από τον τούρκο ομόλογό του να επιδείξει η Τουρκία αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία, ενώ του επισήμανε ότι είναι δικαίωμα της Λευκωσίας να κάνει έρευνες στη δική της ΑΟΖ. Ο Ερντογάν εμφανίστηκε αμετακίνητος και σε δηλώσεις του ισχυρίσθηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «προβοκάρει» τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ενώ άφησε αιχμές κατά ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στάση που τηρούν (υπέρ της Λευκωσίας) στο ζήτημα των ερευνών. Αθήνα και Λευκωσία παρακολουθούν προσεκτικά τις κινήσεις της Τουρκίας, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκεται και ο ΟΗΕ για την αποφυγή ενδεχόμενου «θερμού επεισοδίου».


Σχολιάστε εδώ