Κάτω στον Πειραιά

Θα είναι μια μεγάλη γιορτή για να τιμηθούν οι ιδιαίτερες πατρίδες εκείνων που βρήκαν αποκούμπι αλλά και εφαλτήριο δράσης στην πόλη και την ανανέωσαν μέσω της δικής τους προόδου. Σίγουρα θα γίνει θεσμός και θα την αντιγράψουν κι άλλες πόλεις που έχουν τις ιδιαιτερότητες και την πληθυσμιακή σύνθεση του Πειραιά.

// Αύριο ο δήμαρχος Πειραιά θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην οποία θα αναφερθεί και στη διενέργεια διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκποίηση του συλλεκτικού αυτοκινήτου του μεγάλου ευεργέτη του Πειραιά Κρίτωνα Δηλαβέρη. Παράλληλα θα ανακοινώσει και το τι σκέφτεται για την περαιτέρω αξιοποίηση της περιουσίας του Δηλαβέρη που έχει μεν δωρηθεί στον δήμο, αλλά από αβλεψίες ή αβελτηρίες των προηγούμενων διοικήσεων του Πειραιά κινδύνευσε να χαθεί για την πόλη.

// Ξεκινάνε υπό την εποπτεία της προέδρου της ΚΟΔΕΠ Πασχαλίνας Καλαγιά τα Προγράμματα Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης των αλλοδαπών που ζουν στην πόλη μας. Ήδη, στην ΚΟΔΕΠ έχουν υποβληθεί 250 νέες αιτήσεις για τη συμμετοχή στα προγράμματα και οργανώνονται τμήματα εκμάθησης της ελληνικής και ρωσικής γλώσσας για τα παιδιά των μεταναστών, αλλά και για τους Έλληνες που επιθυμούν να διδαχθούν τη ρωσική γλώσσα. Οι στόχοι του προγράμματος της ελληνικής γλώσσας είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων που απαιτούνται στις επικοινωνιακές ανάγκες της καθημερινότητας, η εξοικείωση με την κοινωνική ζωή των Ελλήνων και η προσέγγιση της ελληνικής ιστορίας και των δημοκρατικών θεσμών για να ενισχυθεί η συμμετοχή τους στα κοινά.

// Το βράδυ της περασμένης Κυριακής στην παραλία της Σαλαμίνας τελείωσε το φετινό πολιτιστικό ταξίδι της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, με μεγάλη μουσική εκδήλωση από το συγκρότημα του Χρήστου Νικολόπουλου, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των γιορτών μνήμης «Σαλαμίνεια 2011» που διοργανώνει ο Δήμος Σαλαμίνας. Ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, απευθυνόμενος στους πολίτες, ξεκαθάρισε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων κινείται ταχύτατα στο θέμα των υποδομών της Σαλαμίνας, με πρώτο το αποχετευτικό των ομβρίων, ώστε να μην πνίγεται το νησί με την πρώτη βροχή, και θα επιτελέσει έργα ουσίας που θα αναβαθμίσουν τη Σαλαμίνα και θα στηρίξουν ένα νέο μέλλον και όχι έργα βιτρίνας. Τόνισε, επίσης, ότι μαζί με τα έργα υποδομής, η Περιφέρεια θα υποστηρίξει μια νέα πολιτιστική διαδρομή για τη Σαλαμίνα, που ξεκινάει από τα «Σαλαμίνεια» και καταλήγει στον εορτασμό των 2.500 χρόνων από την ιστορική ναυμαχία, στο πλευρό της δημοτικής αρχής που έχει αναγάγει την προσπάθεια αυτή σε πρώτη προτεραιότητα.

// Πάνω από 120 μαθητές έχουν γραφεί στο αναβαθμισμένο Πρότυπο Μουσικό Γυμνάσιο Πειραιά, στην Αγία Σοφία. Οι εγγραφές στα τμήματα του Μουσικού Κέντρου που λειτουργεί παράλληλα θα συνεχιστούν και τον Οκτώβριο, ενώ η μουσική εκπαίδευση που παρέχεται είναι άριστη και τα δίδακτρα 20% χαμηλότερα και πλέον από τα πάσης φύσεως ιδιωτικά ωδεία που λειτουργούν στην πόλη. Έμπειροι διακεκριμένοι καλλιτέχνες καθηγητές διδάσκουν τους σπουδαστές και μεριμνούν για την καλλιέργεια της καλλιτεχνικής ευαισθησίας τους. Υπεύθυνος για τη λειτουργία του είναι ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Νίκος Αμοργιανός, ο οποίος διακρίνεται για τις μουσικές του γνώσεις.

// Σε γνωστό μέγαρο του Μικρολίμανου έφαγαν την περασμένη βδομάδα ο Μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Στ. Χρήστου και οι δημοσιογράφοι Δημ. Αλφιέρης και Γ. Ντάσκας. Το κλίμα ανάμεσα στον περιφερειάρχη και τον Μητροπολίτη ήταν πολύ καλό και οι αναφορές που έκαναν αφορούσαν τις δύσκολες μέρες που περνάει ο κόσμος αλλά και τους τρόπους που πρέπει να αναζητήσει η Εκκλησία με την Πολιτεία για να τον ανακουφίσουν.

// Αυτοδιοικητική επιτυχία για τον Κορυδαλλό στις εκλογές της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής συνιστά η εκλογή στο νέο ΔΣ του δημάρχου Σταύρου Κασιμάτη και του δημοτικού συμβούλου Γιάννη Διάκου. Ο Σταύρος Κασιμάτης εξελέγη με την πλειοψηφούσα παράταξη «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», ενώ ο Γιάννης Διάκος με την παράταξη «Αττική Αυτοδιοίκηση Πολιτών», που ήρθε δεύτερη. Ο Κορυδαλλός εκπροσωπείται και στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ μετά την εκλογή του δημοτικού συμβούλου Γιώργου Μακρυνού. Ο δήμαρχος Κορυδαλλού, σε δήλωσή του, μετά τα αποτελέσματα, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Έχουμε εκλεγεί για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της Αττικής και να υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις όσα με κόπο δημιουργήσαμε στις τοπικές κοινωνίες. Η εκλογή μας στο ΔΣ της ΠΕΔΑ δεν είναι ξεκομμένη από τη λαϊκή εντολή του 2010 και οφείλουμε να την τιμήσουμε και από αυτή μας την αυτοδιοικητική ιδιότητα». Εξάλλου ο Γ. Διάκος τόνισε: «Οι πολίτες του Δήμου Κορυδαλλού, που επί σειρά ετών με τιμούν με την ψήφο τους, ας είναι βέβαιοι πως και σ’ αυτό το νέο μετερίζι θα πορευτώ με το ίδιο αυξημένο αίσθημα ευθύνης που με διακρίνει απέναντί τους, πάντα πρόθυμος να συγκρουσθώ, για ένα καλύτερο αύριο στην πόλη μας».

// Πολλοί Πειραιώτες, Νικαιώτες και δημότες της περιοχής Κερατσινίου – Δραπετσώνας ξαφνιάστηκαν όταν είδαν την περασμένη εβδομάδα πολλά διπλωματικά αυτοκίνητα να κατευθύνονται στους δρόμους της περιοχής. Και τελικά ήσαν δεκάδες πρέσβεις και διπλωμάτες από κάθε γωνιά του πλανήτη, που παρευρέθηκαν στα αποκαλυπτήρια της προτομής του χιλιανού απελευθερωτή Bernardo O Higgins, στην πλατεία Κρήτης, στο Κερατσίνι. Την εκδήλωση της παρουσίασης της προτομής διοργάνωσαν ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας και ο δήμαρχος Λουκάς Τζανής, η πρέσβειρα της Χιλής Κάρμεν Ibanez, ο πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Νομού Πειραιά και Νήσων Ιωάννης Μαρωνίτης και η Ανχέλικα Κοντρέρας, πρόεδρος της Ελληνοχιλιανής Ένωσης. Επίσης στην εκδήλωση συμμετείχαν διακεκριμένοι επισκέπτες, μεταξύ των οποίων οι ελληνικές αρχές, μέλη του Προξενικού Σώματος, εκπρόσωποι από τον χώρο των δημοσιογράφων, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και των επιχειρήσεων και μέλη της κοινότητας της Χιλής στην Ελλάδα. Την έμπνευση και πρωτοβουλία να στηθεί ανδριάντας σε δήμο του Πειραιά είχε ο Γιάννης Μαρωνίτης, επικεφαλής του συνδυασμού ΝΙΚΑΙΑ-ΑΓ. Ι. ΡΕΝΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΗ, ο οποίος εκτός από τα εσωτερικά, φαίνεται ότι και έξω πάει καλά…

// Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στον Πόρο το 3ο Φόρουμ της Αυτοδιοίκησης. Το διοργάνωσε ο Σύλλογος Ενεργών και Διατελεσάντων Δημάρχων και Προέδρων Κοινοτήτων της Περιφέρειας Αττικής. Συζητήθηκαν τα οικονομικά των ΟΤΑ με βάση τα νέα δεδομένα, η συμμετοχή των ΟΤΑ στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, το θεσμικό πλαίσιο των αιρετών της ΤΑ και η σημασία της συμμετοχής των γυναικών στην ΤΑ. Κατά τη διάρκεια του φόρουμ, από τον σύλλογο τιμήθηκε με αναμνηστική πλακέτα ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Δημήτρης Καλογερόπουλος για την προσφορά του στην ΤΑ.

// Υψηλές παρουσίες αναμένονται την Τρίτη στο Σχιστό. Λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης και ο υφυπουργός Γ. Δριβελέγκας μαζί με τον α΄ αντιπρόεδρο της Βουλής Γρηγόρη Νιώτη και διακομματική αντιπροσωπεία θα επισκεφθούν το ΔΙΚΕΠΑΖ. Θα ξεναγηθούν στους χώρους του και θα γίνει συζήτηση στην αίθουσα εκδηλώσεων του κέντρου για τον νόμο που θα αντικαταστήσει τον 3170/2003 σχετικά με την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων και την προστασία των ζώων συντροφιάς.


Σχολιάστε εδώ