Δώσαμε και το Καστελλόριζο

Ουδεμία διάψευση υπήρξε.

Αντί γι’ αυτό την Πέμπτη ο τούρκος αντιπρόεδρος Μπουλέντ Αρίντς δήλωνε προκλητικότατα ότι ο έλληνας πρωθυπουργός, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον… κουμπάρο Ταγίπ Ερντογάν, επί της ουσίας δικαιολόγησε τις βαρύτατες τουρκικές προκλήσεις εναντίον της Κύπρου και αποδέχθηκε τον τουρκικό εκβιασμό, σύμφωνα με τον οποίο και η Τουρκία έχει δικαίωμα για έρευνες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου! Ότι ο Γ. Παπανδρέου (γιος του Αντρέα!), απαντώντας στους ισχυρισμούς του Ερντογάν ότι η Τουρκία θα κάνει έρευνες μέσα στην ΑΟΖ της Κύπρου και ότι η κυπριακή κυβέρνηση… προκαλεί με τις έρευνες που κάνει εντός της ΑΟΖ της, είπε: «Έχετε δίκιο. Αν κάνουν έρευνες εκείνοι κι εσείς μπορείτε. Αλλά να μην υπάρξει ένταση».

Επίσης ο τούρκος αντιπρόεδρος «κάρφωσε» τον Γιώργο ότι -επί της ουσίας- συμφώνησε με την πρόταση του «προέδρου» των κατεχομένων Έρογλου για συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου από την Κυπριακή Δημοκρατία και το «ψευδοκράτος».

Βέβαια μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε ο Μπ. Αρίντς με νέες δηλώσεις του πήρε εν μέρει πίσω τα όσα είχε ισχυριστεί, αλλά με μια… χαλαρή διάψευση που μόνο διάψευση επί της ουσίας δεν ήταν!

Είπε συγκεκριμένα ότι «δυστυχώς ορισμένες απ’ τις εκφράσεις μου προκάλεσαν παρερμηνείες».

Δηλαδή; Απλώς κάποια… παρερμηνεύτηκαν;

Θα πείτε, πιστεύετε όσα ισχυρίζεται ο τούρκος αντιπρόεδρος;

Δεν θέλουμε. Αλλά η μέχρι τώρα στάση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των βαρύτατων τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, ενάντια στην απόφαση ενός κυρίαρχου κράτους, της Κύπρου, να κάνει έρευνες εντός της ΑΟΖ της, στάση… μέχρι παρεξηγήσεως χλιαρή, μας βάζει σε σκέψεις.

Μας προκαλεί φόβους.

ΑΝ όντως υπάρχει εγκατάλειψη της υφαλοκρηπίδας του Καστελλόριζου, δηλαδή υποταγή σε μια πάγια τουρκική αξίωση, μάλλον εκβιασμό…

ΑΝ όντως έτσι ή περίπου έτσι ο Γιώργος απάντησε στον Ερντογάν, κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία…

Τότε τα πράγματα είναι πολύ επικίνδυνα. Και πολύ φοβόμαστε ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος εθνικού ακρωτηριασμού.

Δηλαδή εγκατάλειψη των πάγιων ελληνικών θέσεων, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, για το Αιγαίο, για την ελληνική υφαλοκρηπίδα, για την ελληνική ΑΟΖ, για τις «γκρίζες ζώνες» που εκβιαστικά αξιώνει η Άγκυρα ήδη απ’ την εποχή της κρίσης των Υμίων (και από παλιότερα)…

Πολύ φοβόμαστε ότι εν μέσω μιας δεινής οικονομικής κρίσης οι θιασώτες του συμβιβασμού, οι εραστές της πολιτικής του κατευνασμού και του «σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω», ευελπιστούν ότι μπορούν να περάσουν τη λογική τους και να προχωρήσουν σε απεμπόληση των δικαιωμάτων μας και βάναυση προσβολή της εθνικής μας κυριαρχίας.

Η «λογική» τους είναι ότι ο λαός, υποφέροντας απ’ τη φτώχεια, την ανεργία, τη βάναυση απώλεια δικαιωμάτων του, δεν θα ενδιαφερθεί για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα και σχετικά εύκολα θα περάσουν εθνικοί συμβιβασμοί.

Δεν είναι όμως έτσι. Και πλανώνται όσοι επενδύουν σε τέτοιες εκτιμήσεις. Ο λαός μας έχει επιδείξει εθνική συνείδηση, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Σχέδια εθνικού ακρωτηριασμού ΔΕΝ θα περάσουν.

Όσο για την κυβέρνηση, στο χέρι της είναι να διαψεύσει τους όποιους φόβους, ότι είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε εκχώρηση ελάχιστου έστω τμήματος εθνικής κυριαρχίας. Αλλά με συγκεκριμένες πράξεις.

Όχι με λόγια ή μισόλογα, ούτε με μυστική διπλωματία.

Οι καιροί είναι κρίσιμοι, αλλά ο λαός επαγρυπνεί.


Σχολιάστε εδώ