Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1

Ο Γερμανικός Σύνδεσμος Βιομηχανιών προτείνει νέο σύμφωνο για το ευρώ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, δηλαδή αναδόμηση της Ευρωζώνης. Έτσι, έδωσε στη δημοσιότητα ένα μανιφέστο με 12 προτάσεις, ορισμένες από τις οποίες παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον. Κεντρικός άξονας των προτάσεων αυτών είναι η άμεση έναρξη της διαδικασίας για πολιτική ένωση της Ευρώπης. Και τούτο γιατί καμία χώρα της Ευρώπης από μόνη της δεν έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει παγκόσμια επιρροή, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας. Σε περίπτωση μιας τέτοιας εξέλιξης καταργούνται το G-8 και το G-20 και για τις τύχες της παγκόσμιας οικονομίας θα αποφασίζει πλέον το G-3 (ΗΠΑ – Ενωμένη Ευρώπη – Κίνα). Από οικονομική άποψη η πρόταση της δημιουργίας ενιαίου ευρωπαϊκού κράτους, που θα συμπεριλαμβάνει φυσικά και τη Ρωσία, έχει πολλές αρετές και αναβαθμίζει την οικονομική ισχύ της Ευρώπης, ενώ συρρικνώνει την πολιτική και οικονομική δύναμη και την επιρροή των ΗΠΑ. Το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα δεν θα στηρίζεται πλέον αποκλειστικά στο δολάριο, αλλά στα τρία κυρίαρχα νομίσματα (δολάριο – ευρώ – γουάν). Οι επιθέσεις των κερδοσκόπων ενάντια στην ισοτιμία των τριών αυτών νομισμάτων θα μετριαστούν και θα περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό.
Οι απάτες των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων θα εξαφανιστούν. Η παγκόσμια ηγεμονία του δολαρίου θα περιοριστεί δραστικά.
Οι περιφερειακές και παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις σπάνια θα εμφανίζονται πλέον. Η γεωπολιτική θέση της ενιαίας Ευρώπης μεταξύ Ασίας, Αφρικής και ΗΠΑ θα τη βοηθήσει στην εξαγωγική της δραστηριότητα. Και ο ενεργειακός πλούτος της Ρωσίας θα τονώσει την οικονομία της. Αυτά είναι μερικά από τα βασικά οικονομικά πλεονεκτήματα που θα διαθέτει η ενωμένη πολιτικά και οικονομικά Ευρώπη.

2

Μια άλλη, εξίσου ενδιαφέρουσα πρόταση του Γερμανικού Συνδέσμου Βιομηχανιών είναι αυτή που αναφέρεται στην αναδόμηση της Ευρωζώνης και στη δημιουργία νέων θεσμών, με κύριο στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους (υπερχρέωσης) που αντιμετωπίζουν τα ευρωπαϊκά κράτη σήμερα. Προτείνουν λοιπόν τη δημιουργία «Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Ταμείου» (European Fiscal Fund – EFF), με εντελώς ξεχωριστές αρμοδιότητες από την ΕΚΤ, αλλά η δράση της ΕΚΤ και του EFF θα εντάσσονται στο πλαίσιο της σταθερότητας και της ανάπτυξης κυρίως της Ευρωζώνης. Η ΕΚΤ θα περιοριστεί στη χάραξη και στην εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής και το EFF θα ασχολείται με τη χάραξη και την εφαρμογή της κοινής οικονομικής (και δημοσιονομικής) πολιτικής. Και οι γερμανοί βιομήχανοι έχουν τη γνώμη ότι έτσι η Ευρωζώνη θα μπορέσει να εξελιχθεί σε μια πραγματική Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Το EFF θα διαδεχθεί τους όποιους μηχανισμούς στήριξης (π.χ. το EFSF) για την παροχή βοήθειας στα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρώπης.
Τα δάνεια θα παρέχονται έπειτα από σχετική αίτηση του κράτους που αντιμετωπίζει πρόβλημα χρέους. Το δανειζόμενο κράτος θα παρέχει εγγυήσεις για την εξόφληση του δανείου και θα ακολουθεί συνταγή δημοσιονομικής πειθαρχίας. Δηλαδή, θα δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό ΔΝΤ, κομμένο και ραμμένο στις γερμανικές συνταγές!

3

Η δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών Ευρώπης, με τη συμμετοχή και της Ρωσίας, επόμενο είναι να προκαλέσει τη λυσσώδη αντίδραση σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο των ΗΠΑ και της Κίνας και ασφαλώς και των κερδοσκοπικών επιχειρήσεων της χρηματοπιστωτικής αγοράς. Οι οίκοι αξιολόγησης, τα πάσης φύσεως και προέλευσης κερδοσκοπικά κεφάλαια (τα διαβόητα hedge funds), οι εταιρείες παραγώγων προϊόντων με τα στοιχήματα και τις διάφορες άλλες εφευρέσεις τους θα χάσουν ένα μεγάλο κομμάτι από την πελατεία τους. Έτσι εξηγούνται και οι συνεχείς επιθέσεις της χρηματοπιστωτικής αγοράς εναντίον χωρών της Ευρωζώνης, οικονομικά ασθενών αλλά και ισχυρών, οι υποβαθμίσεις των οικονομιών τους και η ανοχή των ΗΠΑ στα βρώμικα κερδοσκοπικά παιχνίδια εναντίον της Ευρωζώνης και του ευρώ. Το ανεξήγητο είναι η συμπεριφορά της ΕΕ απέναντι στους οίκους αξιολόγησης και στις εταιρείες παραγώγων προϊόντων (στοιχημάτων), καθώς δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων της, πολλές φορές επιπόλαιες δηλώσεις τους, «ρίχνουν λάδι» στις φωτιές που ανάβουν οι κερδοσκόποι. Οι αντιδράσεις των ΗΠΑ και της Κίνας θα είναι κυρίως σε πολιτικό επίπεδο, καθώς θα δουν την πολιτική τους επιρροή να συρρικνώνεται προς όφελος των Ηνωμένων Πολιτειών Ευρώπης. Δύσκολες οι βλέψεις της Γερμανίας και σχεδόν ακατόρθωτες, προς το παρόν τουλάχιστον.


Σχολιάστε εδώ