Διάγγελμα για συγκυβέρνηση ή εκλογές!

Τα όσα συμβαίνουν με:
– Την εργασιακή εφεδρεία (αναλυτικό ρεπορτάζ σε άλλη σελίδα).

– Τα πάρε-δώσε και τα μπρος-πίσω με την «τρόικα», που ανάγκασαν ακόμα και τον πρωθυπουργό, καθώς και τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών, να… παραδώσουν γραπτές δεσμεύσεις στην «τρόικα» για το τι πρόκειται να κάνουν (γεγονός πρωτοφανές για κράτος ανεξάρτητο και όχι αποικία)!

– Το απίστευτο να βγαίνει ο ένας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (Θ. Πάγκαλος) και να αδειάζει τον άλλο (Β. Βενιζέλος) για το χαράτσι στα ακίνητα αλλά και για τα άλλα μέτρα της άγριας φοροεπιδρομής και μάλιστα να τον καλεί να τον… συλλάβει, επειδή δεν είναι σε θέση να πληρώσει το χαράτσι.

– Τις φοβερές κόντρες μεταξύ υπουργών, που πλέον έχουν προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με τον πρωθυπουργό να παρακολουθεί απαθής, σιωπηλός, την κυβέρνησή του να αποσυντίθεται. Πρόσφατο, αλλά όχι μοναδικό παράδειγμα η άγρια κόντρα μεταξύ των Γ. Ραγκούση και Δημ. Ρέππα, μια κόντρα μάλιστα -μάλλον δημόσιο μαλλιοτράβηγμα- που δεν εκδηλώθηκε για πρώτη φορά και -όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε- θα έχει και συνέχεια…

– Τους βουλευτές να επιτίθενται δημόσια εναντίον υπουργών και μάλιστα να τους καλούν να παραιτηθούν ή τον πρωθυπουργό να τους διώξει (!) εφόσον δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους. Κάτι τέτοιο είδαμε τις προηγούμενες ημέρες, με την επιστολή των βουλευτών Οικονόμου και Βουδούρη. Όλα τα παραπάνω δείχνουν ανάγλυφα τα σημάδια αποσύνθεσης, προϊούσας διάλυσης. Και επιβεβαιώνονται και απ’ τα δημοσκοπικά ευρήματα όλων των δημοσκοπήσεων που δημοσιεύτηκαν μετά την περίοδο του θέρους.

Και δεν αναφερόμαστε μόνο στη μεγάλη πλέον διαφορά υπέρ της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, μια διαφορά που κυμαίνεται από 4 έως 7 μονάδες.

Αλλά -και αυτό είναι το σημαντικότερο- στη μεγάλη δημοσκοπική κατάρρευση και του Γ. Παπανδρέου προσωπικά, καθώς και στην κατάρρευση της κυβέρνησής του σε όλα τα ποιοτικά στοιχεία. Μάλιστα αυτή η -συνολικότερη- εικόνα οδηγεί αναλυτές δημοσκοπήσεων στα συμπεράσματα ότι:

• Το κλίμα είναι μάλλον μη αναστρέψιμο για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

• Το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, να υποστεί μια συντριβή με στρατηγικά χαρακτηριστικά, μια κατάρρευση σε ποσοστά ακόμα και γύρω στο 20-25%, γεγονός που δεν αποκλείεται να οδηγήσει ακόμα και σε διάσπαση!

Και μάλιστα όλα τα προαναφερθέντα ηχηρά μηνύματα δεν περιλαμβάνουν ούτε έντονες λαϊκές αντιδράσεις, ούτε τις αντιδράσεις σε επίπεδο κινήματος «Δεν πληρώνω», ούτε τις -αναπόφευκτες- αντιδράσεις σε νέα μέτρα, τα οποία θεωρούνται περίπου αναπόφευκτα.

Εισηγήσεις
για διάγγελμα!

Μέσα σ’ αυτό το ζοφερό κλίμα, χωρίς μάλιστα ορατή οδό διαφυγής, με τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου απόντα κατά καιρούς, αφενός εντείνονται τα προσωπικά παιχνίδια των διαφόρων δελφίνων (ουσιαστικά η μάχη των δελφίνων έχει ξεκινήσει) και αφετέρου το επιτελείο του πρωθυπουργού «ταμπουρώνεται» με τάσεις απομόνωσης και με μοναδικό στόχο τη διάσωσή του.

Και όταν λέμε διάσωση εννοούμε μια πρωτοβουλία που είτε θα του επιτρέψει να μείνει στην εξουσία για κάποιο χρόνο ακόμα, είτε θα του επιτρέψει να αποχωρήσει με στοιχειώδη αξιοπρέπεια.

Σ’ αυτά ακριβώς τα πλαίσια, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», έχουν κατατεθεί στον Γ. Παπανδρέου εισηγήσεις να αναλάβει μια κρίσιμη πρωτοβουλία το επόμενο διάστημα, μόλις οριστικοποιηθεί η εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου της «τρόικας». Η πρωτοβουλία αυτή, σύμφωνα τουλάχιστον με τις εισηγήσεις των συνεργατών του, μπορεί να είναι ένα διάγγελμα του πρωθυπουργού, με το οποίο:

– Σύμφωνα με μια εισήγηση, θα ζητά με δραματικούς τόνους συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, για να αντιμετωπιστούν τα αδιέξοδα. Σε περίπτωση που η ΝΔ αρνηθεί, κατά τις εκτιμήσεις των συνεργατών του, θα επωμιστεί το πολιτικό βάρος τού να συρθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές, αμέσως μετά και την ψήφιση του προϋπολογισμού.

– Σύμφωνα με άλλη εισήγηση, θα αναφερθεί απευθείας στην αναγκαιότητα πρόωρων εκλογών, ώστε η νέα κυβέρνηση να έχει την πολιτική νομιμοποίηση να προχωρήσει σε επώδυνες αποφάσεις και σκληρά, ακόμα πιο σκληρά μέτρα. Σε κάθε δηλαδή περίπτωση, όπως τόνισε στο «ΠΑΡΟΝ» στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, ο στόχος θα είναι να μη σκάσει η χρεοκοπία στα χέρια του, διότι την ελεγχόμενη χρεοκοπία τη θεωρεί αναπόφευκτη, παρά τα περί του αντιθέτου δημοσίως λεγόμενα απ’ τον ίδιο και τον Β. Βενιζέλο.

Και το ζήτημα δεν είναι, αν τη θεωρεί ο ίδιος αναπόφευκτη, αλλά ότι τη θεωρούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με τη μια ή την άλλη διατύπωση, επιφανή στελέχη της «τρόικας»…

Ουσιαστικά δηλαδή οι παραπάνω προτάσεις στοχεύουν στο να εξασφαλίσουν στον Γιώργο μια αξιοπρεπή έξοδο, κάτι που θεωρείται αναπόφευκτο υπό τις συνθήκες που έχουν δυνάμει διαμορφωθεί…


Σχολιάστε εδώ