Έβγαλαν δισεκατομμύρια από το ελληνικό δράμα!

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times», πολλά hedge funds, που στο παρελθόν ίσως να είχαν «ποντάρει» στη χρεοκοπία της Ελλάδας, αυτήν τη φορά «πόνταραν» στη διάσωσή της, εκτιμώντας ότι τελικά η άμεση χρεοκοπία θα αποτρεπόταν, για να μη διαλυθεί η ευρωζώνη. Αυτά τα κερδοσκοπικά χαρτοφυλάκια αγόρασαν ελληνικά ομόλογα σε τιμές ακόμη και κάτω από το 50% της ονομαστικής τους αξίας και περιμένουν τώρα να προχωρήσει η εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, για να τα ανταλλάξουν με νέα, έως και διπλάσιας αξίας, που θα έχουν και ευρωπαϊκές εγγυήσεις αποπληρωμής.

Την ίδια στιγμή, στις 29 Σεπτεμβρίου, όπως εύστοχα υπογράμμισε σε δημόσιες τοποθετήσεις της η Λούκα Κατσέλη, έληγαν πολλές σειρές συμβολαίων ασφάλισης ελληνικών ομολόγων (CDS), τα οποία ανανεώνονται κάθε τρεις μήνες. Η αβεβαιότητα για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας κράτησε σε αστρονομικά επίπεδα το κόστος ασφάλισης ελληνικών ομολόγων και έτσι όσοι τα ανανέωσαν υποχρεώθηκαν να καταβάλουν μεγάλα «ασφάλιστρα».

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η συνολική (ακαθάριστη) αξία των συμβολαίων αυτών ξεπερνούσε τα 70 δισ. ευρώ, ποσό αρκετά υψηλό για τα δεδομένα αυτής της αγοράς. Όσοι λοιπόν πούλησαν ακριβά τα συμβόλαια ασφάλισης (κυρίως μεγάλες τράπεζες), εκμεταλλευόμενοι την αβεβαιότητα για την Ελλάδα, εξασφάλισαν πολύ υψηλές αποδόσεις.


Σχολιάστε εδώ