XΡΗΜΑτιστήριο
Το «νεοφιλελεύθερο καθεστώς» που μας εξουσιάζει θέσπισε το αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ, ώστε να «τα παίρνουν» (πλέον του φόρου εισοδήματος) τόσο από τους υπαλλήλους με μηνιαίο μισθό 357 ευρώ, όσο και από τους συνταξιούχους των 350 ευρώ.
> Ποια κατηγορία διαπραγμάτευσης αναμένεται να είναι η πιο δημοφιλής στο ΧΑ; Αν συνεχιστεί η απαξίωση των τιμών και ισχύσει ως έχει ο νέος κανονισμός, μάλλον αυτή της Επιτήρησης, Χαμηλής Διασποράς και Προς Διαγραφή, αφού μεταξύ άλλων θα συμπεριλαμβάνει εταιρείες που οι ζημίες τους θα είναι μεγαλύτερες από το 30% των ιδίων κεφαλαίων, που θα έχουν σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές και που θα δημιουργούνται σοβαρές αμφιβολίες ως προς τη συνέχιση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.
> Απαξίωσαν την οικονομία, υποθήκευσαν τη δημόσια περιουσία και τώρα είναι έτοιμοι για το μεγάλο ρεσάλτο! Για να δούμε αν η επικείμενη πώληση του 23,1% του ΟΛΠ από το κράτος θα συνοδευτεί και με υποχώρηση στην πάγια απαίτηση των υποψήφιων επενδυτών για τουλάχιστον κοινό μάνατζμεντ της εταιρείας.
> Χωρίς φορολογική ενημερότητα δεν θα μπορούσε νομοτύπως να εισπράξει τις απαιτήσεις από πελάτες του Δημοσίου! Αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος που η Alapis αναγκάστηκε να προχωρήσει στην εξόφληση μέρους και όχι του συνόλου των πρόσφατων ληξιπρόθεσμων οφειλών της προς το κράτος.
> Περί της ΣΑΟΣ ο λόγος. Όταν μια διοίκηση αναγκάζεται να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου οι πιστωτές της να αποκτήσουν συμμετοχή για μικροποσά που αντιστοιχούν σε 1.867 και 2.703 τεμάχια μετοχών της, τότε δεν μπορεί παρά να αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.
> Περίεργο παιχνίδι για γερά νεύρα και μεγάλες τσέπες! Τι κι αν κατά τους τελευταίους μήνες παρατηρείται εκτόξευση των τιμών της ζάχαρης και σοβαρή έλλειψη του προϊόντος… Η «πράσινη καμαρίλα», διά των διορισμένων κρατικών της αξιωματούχων, προχωρά «απτόητη» στην πώληση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ.
> Προφανώς ή κοροϊδεύουν τον κόσμο ή δεν ξέρουν τι τους γίνεται! Είναι γεγονός ότι ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας στους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ, ενώ για το τίμημα που αφορά το νερό είναι 13%, για το πάγιο και την αποχέτευση αγγίζει το 23%; Ποιο αγαθό ή υπηρεσία αντιπροσωπεύουν για να εμπίπτουν σ’ αυτόν τον συντελεστή;
> Πληρώνουν άραγε οι αλλοδαπές επενδυτικές τράπεζες τα πρόστιμα που τους επιβάλλονται, αποδεχόμενες έτσι τα λάθη τους, ή προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για ακύρωσή τους; Με αφορμή την «καμπάνα» που έριξε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην εταιρεία JP Morgan Chase, αναρωτιόμαστε αν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το ποια είναι η πορεία ανάλογων περιπτώσεων;
> Φωτογραφίζει, ναι ή όχι, τη συμφωνία της Ελλάδας με τη Φινλανδία! Είναι γεγονός ότι με πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών δίνεται το δικαίωμα στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να παρέχουν εγγυήσεις προς άλλες χώρες στο πλαίσιο της οικονομικής στήριξης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη;
> Πολιτικά έκθετοι και πιθανότατα ποινικά ελεγχόμενοι! Θα αναζητηθούν άραγε ευθύνες από αυτούς που βάζουν «φαρδιά πλατιά» την υπογραφή τους για την εκποίηση των κινητών αξιών των Ταμείων σ’ αυτές τις εξευτελιστικές χρηματιστηριακές τιμές; Ποιοι από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων «εισηγούνται» τις πωλήσεις μετοχών και ομολόγων; Εκτός κι αν κατά τη συνήθη πρακτική περάσουν μια ακόμη από εκείνες τις πάμπολλες περίεργες τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια που παρέχουν ασυλία σε όσα συμβούλια και προέδρους ζημίωσαν τη δημόσια περιουσία.
> Α λα Βενιζέλος και ο κ. Λαζαρίδης; Όπως ο υπουργός Οικονομικών μάς δήλωσε ότι η «τρόικα» δεν έχει πρόβλημα εμπιστοσύνης με την κυβέρνηση, αλλά με τη νοοτροπία των πολιτών της χώρας, έτσι και ο πρόεδρος του ΧΑ μάς ανακοίνωσε ότι ο οίκος FTSE θα τοποθετήσει την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά εκεί όπου τη θέλουν οι επενδυτές.
> Υπάρχει μια παροιμία που λέει ότι όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια, εκτός κι αν προτιμούν τη φυγή στο εξωτερικό και των καταθέσεων που έχουν εναπομείνει! Με το κρατικό Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων φαίνεται να «τα έχουν βάλει» οι ιδιωτικές τράπεζες, καθώς «κατηγορούν» τη διορισμένη του διοίκηση ότι δίνει υψηλά επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις.
> Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί δεν θέλουν το ευρωομόλογο! Η απαξίωση των κρατικών τίτλων των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, με «πρώτους και καλύτερους» της Ελλάδας, ευνόησε στο έπακρο τους αντίστοιχους της Γερμανίας, που δανείστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,8%.
> Μας περνούν για ιθαγενείς που μπορούν να κοροϊδέψουν με καθρεφτάκια και χρυσόσκονη; Την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών υποτίθεται ότι ζητά από τις τράπεζες να του αποστείλουν όλα τα στοιχεία αυτών που έβγαλαν στο εξωτερικό χρηματικά ποσά άνω των 100.000 ευρώ, αφήνει στο απυρόβλητο τα τμήματα private banking, όπου σ’ αυτά μέσω των λογαριασμών τύπου «οmnibus» (δεν φαίνεται το όνομα πελάτη αλλά η επωνυμία του επενδυτικού οίκου) συντελείται το μεγαλύτερο «όργιο» φοροδιαφυγής.
> Δύο μέτρα και δύο σταθμά ως προς τη μεταχείρισή τους; Γιατί στη νέα περαίωση, αν και υπάγονται οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, εξαιρούνται από τη διαδικασία οι περιπτώσεις όπου τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα είναι μεγαλύτερα των 40 εκατομμυρίων κατά την ανέλεγκτη χρήση και όλες τις επόμενες αυτής;
> Η θεωρία από την πράξη απέχει πολύ! Αληθεύει ότι σε κανένα από τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια δεν περικόπηκαν οι τιμές των εισιτηρίων κατ’ ολόκληρο το ύψος των καταργούμενων κρατήσεων υπέρ τρίτων; Αν ναι, πόσα επιπλέον χρήματα να καρπώθηκαν οι διοικήσεις των ακτοπλοϊκών εταιρειών εις βάρος των επιβατών;
> Είναι πάγια η τακτική του ΠΑΣΟΚ να μαγειρεύει τα στοιχεία βάζοντας τους αριθμούς στην προκρούστεια κλίνη για να ωραιοποιεί την κατάσταση! Μπορεί οι ημικρατικές εταιρείες να φαίνεται ότι μείωσαν σημαντικά το προσωπικό τους, ωστόσο αυτό δεν αποδίδεται σε απολύσεις, αλλά σε συνταξιοδοτήσεις που δεν αναπληρώθηκαν.
> Δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να καταλάβουμε ούτε το αυτονόητο! Σε αντίθεση με τις ελληνικές «πατέντες», στην Ευρώπη θεωρούν πως είναι άλλο να απαιτείς από μια εταιρεία να έχει εγγραφεί σε επαγγελματικό μητρώο και άλλο να θέτεις περιορισμούς στη συμμετοχή της σ’ έναν διαγωνισμό.
> Πώς να μην κολλήσει το σύστημα με τόσους εμπλεκόμενους; Πώς να μη βασιλεύσει το γρηγορόσημο; «Δαιδαλώδης είναι ο λαβύρινθος» των επιδοτήσεων, αφού μεταξύ άλλων στη διαδικασία «μπαινοβγαίνουν σαν σφήνες» από υπουργεία και περιφέρειες έως τράπεζες και ιδιώτες σύμβουλοι.
> Η διαφορά είναι μικρή και κάθε ερμηνεία αποδεκτή! Μπέρδεμα στον νόμο για τα αυθαίρετα αναμένεται μεταξύ των πολύ μικρών πρόσθετων κατασκευών και των παραβάσεων εντός του πολεοδομικού-κτιριακού κανονισμού, καθώς στις πρώτες περιπτώσεις το πρόστιμο ανέρχεται κατ’ αποκοπή στα 2.000 ευρώ, ενώ στις δεύτερες στα 500 ευρώ/παράβαση επί τον αριθμό των παραβάσεων.
> Μπορεί οι επιχειρηματικές αμαρτίες να παιδεύουν τις τράπεζες, ωστόσο και αυτές με τη σειρά τους δεν είναι άμοιρες ευθυνών, αφού θυσίασαν την αξιοπιστία τους στον βωμό του κέρδους! Η άρνηση των πιστωτικών ιδρυμάτων να συναινέσουν στο «κούρεμα» των δανειακών υποχρεώσεων των βασικών μετόχων των εισηγμένων επιχειρήσεων είναι ένας από τους λόγους που οι δεύτεροι αρνούνται να προχωρήσουν σε επαναδιαπραγματεύσεις με τα πρώτα για την επιμήκυνση της διάρκειας των υποχρεώσεών τους με εγγύηση μέρους της προσωπικής τους περιουσίας.
> Αν έχεις τέτοιους φίλους, τι να τους κάνεις τους εχθρούς; Ο άτυπος σύμβουλος του ΓΑΠ οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί επανέφερε για άλλη μια φορά τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, βλέποντάς τη ως τη μοναδική λύση ενάντια στην κρίση.
> Απορίας άξιον! Σε ποιο βαθμό επωφελούνται οι τοπικές οικονομίες από τον αυξημένο all inclusive τουρισμό; Μήπως τελικά κερδισμένες είναι μόνο οι μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και οι εταιρείες που συνδέονται μ’ αυτές;
> Ποιος θα πληρώσει τη λυπητερή από το ρίσκο που λαμβάνει η κυβέρνηση με χρήματα των φορολογούμενων; Άντε και να συμφωνήσουμε με τις εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου για τη μέσω τραπεζών χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, πώς όμως να «καταπιούμε αμάσητο» το ότι η δαπάνη που θα προκληθεί σε περίπτωση κατάπτωσής τους θα βαρύνει τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού;
> Ο σοσιαλισμός εκφυλίσθηκε και η ιδέα της κοινωνικής Δικαιοσύνης αντικαταστάθηκε! Όταν μέχρι και ο ΣΕΒ και το ΕΒΕΑ φτάνουν στο σημείο να λένε ότι «… την ολιγωρία που επέδειξε η κυβέρνηση την… πληρώνει ο ιδιωτικός τομέας και το σύνολο της κοινωνίας…», «… η κυβερνητική αναλγησία, που απορρέει από την πρωτοφανή ανικανότητα της ίδιας, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή ούτε από τις επιχειρήσεις, ούτε από τους εργαζόμενους, ούτε από τους συνταξιούχους…», νομίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα, βαδίζοντας μόνη, χωρίς νομιμοποίηση, στην υλοποίηση του καταστροφικού της έργου, που δεν είναι άλλο από την πτώχευση του λαού.
>
Τι άλλο περιμένουμε για να τους πετάξουμε με τις κλωτσιές; Είναι δυνατόν η Ernst & Young να εξακολουθεί να ελέγχει για λογαριασμό της BlackRock (κατ’ επέκτασιν της ελληνικής κυβέρνησης) τις επισφάλειες των εγχώριων τραπεζών, όταν η αρμόδια εποπτική αρχή της Ιρλανδίας έχει ξεκινήσει ήδη έρευνα για τις πρακτικές που ακολούθησε απέναντι στη χρεοκοπημένη Anglo Irish Bank;
>
Τα ίδια πασοκικά μάς έλεγαν και στους Ολυμπιακούς Αγώνες! Επικαλούμενος την ασφάλεια ο ΟΛΠ προμηθεύτηκε μονάδα Ραντάρ που παρακολουθεί στόχους οι οποίοι δεν εκπέμπουν σήμα AIS (αναγνώριση – ταυτότητα). Το ερώτημα είναι αν σε καιρούς αυστηρής λιτότητας οι δημόσιοι οργανισμοί θα πρέπει να σπαταλούν χρήματα για τέτοιου είδους «πολυτέλειες».
>
Έστω και την ύστατη στιγμή ας παρακαμφθούν οι όποιες πολιτικές σκοπιμότητες στο όνομα του καλού της πατρίδας! Σε μια περίοδο που οι επενδύσεις αποτελούν «είδος προς εξαφάνιση» και που οι ξένοι «ακούνε για Ελλάδα και το βάζουν στα πόδια», ο κ. Μηλιάκος κατάφερε να πείσει ελληνοαμερικανικό fund να τοποθετήσει στη χώρα μας κεφάλαια ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ. Ελπίζουμε η «παραπαίουσα» κυβέρνηση και το «κρατικοδίαιτο» επιχειρείν να μη δημιουργήσουν προσκόμματα. Άλλωστε, όπως λέει ο Βενιζέλος, χρειάζονται και το τελευταίο ευρώ που πάει για ανάπτυξη.
>
Μόνο το 10%
πήγε στην αγορά!
Εκεί που η κυβέρνηση σιωπά, η «τρόικα» εμφανίζεται λαλίστατη! Την απάντηση στο ερώτημα για το πού πηγαίνουν τα κεφάλαια των εγγυήσεων του κράτους (δηλαδή των φορολογουμένων) που χρησιμοποιήθηκαν από τις τράπεζες ως μηχανισμός άντλησης ρευστότητας από την ΕΚΤ μάς την έδωσαν οι ξένοι «επιτηρητές-τοποτηρητές». Το 90% κάλυψε τις τρέχουσες ανάγκες χρηματοδότησης των πιστωτικών ιδρυμάτων και μόλις το 10% κατευθύνθηκε στην αγορά.
>
Θαύμα, θαύμα, με αξιοκρατικές και αδιάβλητες διαδικασίες… ΠΑΣΟΚ! Σε ποια από τις κρατικά εποπτευόμενες τράπεζες το υπηρεσιακό της συμβούλιο «κατάφερε» να αξιολογήσει πάνω από 150 μεταθέσεις σε μία μόλις συνεδρίασή του; Την «τιμητική» τους είχαν οι κεντρικές διευθύνσεις, που όλως τυχαίως απέσπασαν τη «μερίδα του λέοντος». Κατά τα άλλα η «λαλίστατη» αξιωματική αντιπολίτευση προειδοποιούσε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε κομματικές μετακινήσεις.