Kατήγγειλε την Τουρκία o Xριστόφιας από το βήμα του ΟΗΕ

Ο Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας επισήμανε ότι η Άγκυρα με τη στάση της και ειδικότερα με τις κινήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού προκαλεί κινδύνους και περιπλοκές και σε μια ταυτόχρονη κίνηση κατευνασμού τόνισε ότι ανεξαρτήτως συνθηκών οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν οφέλη από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Ο πλούτος της Κύπρου, είπε, θα πρέπει να αποτελεί κίνητρο για λύση την οποία καθόρισε στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Σύμφωνα με τον κύπριο Πρόεδρο, η συμφωνία Τουρκίας – «ψευδοκράτους» για έρευνες στον βόρειο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου και για καθορισμό υφαλοκρηπίδας είναι παράνομη και αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Επί αυτών πρόσθεσε ότι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν θα έπρεπε να εκτοξεύουν απειλές σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι κράτος του ΟΗΕ και της ΕΕ, αλλά να επιδείξουν θετική στάση στη λύση του Κυπριακού.

Ο ίδιος, τόνισε, παραμένει δεσμευμένος στο πλαίσιο λύσης, παρότι, όπως είπε, η τουρκοκυπριακή πλευρά αποκλίνει από προηγούμενες συγκλίσεις.


Σχολιάστε εδώ