Τι συμβαίνει με την υγεία του Αρχιεπισκόπου

Η προσπάθεια των στενών συνεργατών του Αρχιεπισκόπου να αποκρύψουν (;) από την αρχή την αλήθεια, το πραγματικό δηλαδή πρόβλημα που έχει, προκάλεσε ψιθύρους και φήμες που έφτασαν να γίνουν πρώτο θέμα αυτές τις μέρες στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων. Ένα γαϊτανάκι σεναρίων «σερνόταν» από τις αρχές του καλοκαιριού για το τι μπορεί να ταλαιπωρεί τον κ. Ιερώνυμο με συνεχείς λοιμώξεις και πυρετούς. Στα πηγαδάκια στις μεγάλες γιορτές του καλοκαιριού οι Μητροπολίτες έκαναν λογής λογής σενάρια και… διαγνώσεις. Άλλοι υπέθεταν, άλλοι γνώριζαν κάτι παραπάνω «από μέσα» και ο καθένας συμμετείχε στη διακίνηση «πληροφοριών» που κυκλοφορούσαν ευρέως στον χώρο της Εκκλησίας.

Η… ομερτά για την ασθένεια του Αρχιεπισκόπου έσπασε όμως ξαφνικά αυτήν την εβδομάδα, όταν ανακοινώθηκε επίσημα από την Αρχιεπισκοπή πως «μεταβαίνει στο Γκίσεν της Γερμανίας για ιατρικές εξετάσεις». Ιατρικές εξετάσεις για ποιο λόγο; Τι ταλαιπωρούσε τελικά όλο αυτόν τον καιρό τον Αρχιεπίσκοπο; Γιατί ανέβαλε τον Δεκαπενταύγουστο την παρουσία του σε ναό των Αθηνών; Είχε εισαχθεί τελικά στα τέλη Αυγούστου για «μετεγχειρητικό έλεγχο», όπως έλεγαν στο περιβάλλον του, ή έκανε εξετάσεις για το άλλο πρόβλημα που τον ταλαιπωρεί; Και γιατί έκρυβαν την αλήθεια; Οι φήμες έφθασαν να λένε από τον Ιούλιο ότι ο κ. Ιερώνυμος τον Δεκέμβριο θα παραιτηθεί για λόγους υγείας!

Από αρχές Μαΐου

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Αρχιεπίσκοπος, λένε εκκλησιαστικές πηγές, φαίνεται να διαγνώστηκε από την ημέρα της εισαγωγής του στο ΚΑΤ. Ήταν αρχές Μαΐου όταν υπέστη διπλό κάταγμα γλιστρώντας σε ναό του Αγρινίου και μπήκε εσπευσμένα στο ΚΑΤ. Η ευκολία με την οποία ο κ. Ιερώνυμος πάθαινε κατάγματα -δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια- είχε και τότε προκαλέσει απορίες για την αντοχή των οστών του. Εκεί όμως, λέγεται, διαγνώστηκε και πρόβλημα στον προστάτη. Μετά την αντιμετώπιση του κατάγματος ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε πολλούς γιατρούς σε πολλά νοσοκομεία και τελικά, λένε, έκανε και επέμβαση για τον προστάτη. Όμως το πρόβλημα δεν αντιμετωπίστηκε επαρκώς. Λοιμώξεις και πυρετοί εξακολουθούσαν να τον ταλαιπωρούν. Επισήμως από το περιβάλλον του μιλούσαν για «ουρολοίμωξη που κόλλησε από μικρόβιο κατά την εγχείρηση στο πόδι». Όμως οι αρχιερείς υποστήριζαν πως το πρόβλημα του προστάτη δεν είχε αντιμετωπιστεί (από λάθος ιατρικούς χειρισμούς;), κι αυτό προκαλούσε τους πυρετούς.

Το αποκορύφωμα ήταν τον Δεκαπενταύγουστο, όταν ο Αρχιεπίσκοπος δεν κατάφερε να πάει σε ναό εξαιτίας του πυρετού και της εξάντλησης. Τότε αποφάσισε, όπως λέγεται, να αντιμετωπίσει σοβαρά το πρόβλημα κάνοντας ό,τι χρειάζεται. Στα τέλη Αυγούστου έκανε μια σειρά εξετάσεων στο Αττικό Νοσοκομείο. Τότε είχε ανακοινωθεί πως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα κάνει «μετεγχειρητικό έλεγχο» για το πόδι του. Η αλήθεια όμως ήταν διαφορετική και οι Μητροπολίτες το γνώριζαν. Και όσο απέκρυπταν τον πραγματικό λόγο, τόσο φούντωναν τα σενάρια και οι «κακές» φήμες. Φημολογείται επίσης ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Αρχιεπίσκοπος εξετάστηκε και από γιατρούς του Αρεταίειου Νοσοκομείου. Όλοι οι έλληνες γιατροί λέγεται πως κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο κ. Ιερώνυμος πρέπει να πάει σε ιδιωτικό θεραπευτήριο στη Γερμανία, αφού, παρά την ισχυρή φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούσε από τον Δεκαπενταύγουστο, το πρόβλημα παρέμενε. Έτσι το ταξίδι έγινε την περασμένη Τρίτη. Όμως και πάλι δεν δόθηκαν επιπλέον λεπτομέρειες από την Αρχιεπισκοπή, παρά μόνο μια λακωνική ανακοίνωση. Άλλωστε «επισήμως» δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα και οι μέχρι τότε εξετάσεις γίνονταν για το… σπασμένο πόδι!

Στο ειδικό διαγνωστικό κέντρο στο Γκίσεν ο κ. Ιερώνυμος υποβλήθηκε σε αναλυτικές εξετάσεις. Ούτε η χώρα ούτε οι γιατροί φαίνεται πως είναι άγνωστοι στον Αρχιεπίσκοπο, καθώς εκεί ολοκλήρωσε τις ανώτατες σπουδές του στη Θεολογία και τη Φιλοσοφία και διατηρεί φιλικές σχέσεις με πολλούς καταξιωμένους γιατρούς πανεπιστημίων της Γερμανίας. Για το τι έδειξαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, τίποτα πάλι δεν ανακοινώθηκε. Το σενάριο όμως που κυκλοφορούσε εντός της Συνόδου είναι πως μετά τη σύνοδο της ιεραρχίας του Οκτωβρίου ο Αρχιεπίσκοπος θα μεταβεί και πάλι στο Γκίσεν, όπου ίσως υποβληθεί σε ολική αφαίρεση προστάτη.

Το αν το πρόβλημα είναι λιγότερο σοβαρό απ’ ό,τι ακούγεται, διαδίδεται και φημολογείται, μένει να διαπιστωθεί σύντομα. Αυτό που ίσως χρειάζεται είναι λιγότερη μυστικοπάθεια από τους συνεργάτες του. Γιατί αυτή τους η στάση προκαλεί τα αντίθετα ερωτήματα απ’ όσα νομίζουν πως καλύπτουν. Άλλωστε η περιπέτεια της υγείας του ηγέτη της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν είναι θέμα που μένει εντός ενός «περιβάλλοντος» και μιας «οικογένειας», αλλά αφορά όλο τον λαό. Και το γεγονός ότι δεν υπήρξε όλο αυτόν τον καιρό κανένα ανακοινωθέν από τους θεράποντες ιατρούς του Αρχιεπισκόπου προκαλεί ερωτήματα που ενισχύουν την άποψη ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει.


Σχολιάστε εδώ