Στριμώχνει τον ΛΑΟΣ

«ΠΡΕΣΙΝΓΚ» στον ΛΑΟΣ πρόκειται να ασκήσουν το επόμενο διάστημα από τη ΝΔ, με απώτερο στόχο τη συρρίκνωση της δύναμής του στις επόμενες εκλογές. Στη Λ. Συγγρού σημειώνουν ότι η «αλλοπρόσαλλη τακτική», με τις ανακολουθίες και τους βερμπαλισμούς, που ακολουθεί καιρό τώρα ο Γ. Καρατζαφέρης είχε αποτέλεσμα ο ίδιος να απαξιωθεί πολιτικά και το κόμμα του να οδηγηθεί σε δημοσκοπικό αδιέξοδο. Του κόστισε επίσης και το γεγονός ότι υπερψήφισε το Μνημόνιο και στήριξε επί σχεδόν έναν χρόνο την αντιλαϊκή και αδιέξοδη πολιτική του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Παπανδρέου. Αποτέλεσμα: Το 2011 τα ποσοστά του παραμένουν καθηλωμένα γύρω στο 5 με 6%, ενώ οι διαρροές από τα άλλα κόμματα προς τον ΛΑΟΣ τείνουν να μηδενισθούν.

Στη ΝΔ έχουν αποφασίσει να «παίξουν» τον κ. Καρατζαφέρη σε μέχρι πρότινος προνομιακούς του χώρους: στα εθνικά θέματα, στη λαθρομετανάστευση, στην εκπαίδευση, αλλά και στη θρησκεία, που τους τελευταίους μήνες απουσιάζουν από το πολιτικό λεξιλόγιο του προέδρου του ΛΑΟΣ. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, στη διάρκεια της ομιλίας του στη ΔΕΘ ο Αντ. Σαμαράς έδωσε έμφαση στα ελληνοτουρκικά και ανέφερε την ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ως μια από τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης της ΝΔ. Όπως επίσης και την ίδρυση αυτόνομου, ανεξάρτητου υπουργείου Μακεδονίας, περιοχή όπου στις προηγούμενες εκλογές ο ΛΑΟΣ συγκέντρωσε τα υψηλότερα ποσοστά του. Τρίτη προτεραιότητά του η αλλαγή του νόμου περί ιθαγένειας, υπόθεση για την οποία στο παρελθόν ο κ. Καρατζαφέρης τηρούσε πολύ σκληρή στάση, αλλά από τη στιγμή που έγινε «συνομιλητής της εξουσίας» έχει υποστείλει τη… σημαία της αντίστασης. Οι ευθείες αιχμές του κ. Σαμαρά κατά του Γ. Καρατζαφέρη για «λαϊκισμό» και στήριξη στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (επανέφερε τον όρο «συμμαχία των προθύμων»), αλλά πολύ περισσότερο το κατηγορηματικό «όχι» του στο ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας του με τον ΛΑΟΣ, προκάλεσαν τον εκνευρισμό του κ. Καρατζαφέρη. Κάτι που ήταν εμφανές στις δηλώσεις και τις κινήσεις του, αλλά και σε όσα εκτόξευε στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες του σε βάρος του προέδρου της ΝΔ. Υπό το κράτος του εκνευρισμού επανέφερε την πρότασή του περί κυβέρνησης συνεργασίας, με την πάγια προσδοκία του ότι κατʼ αυτόν τον τρόπο θα «στριμώξει» πολιτικά τη ΝΔ. Στη Λ. Συγγρού παρακολουθούν τις αντιδράσεις του κ. Καρατζαφέρη και «τρίβουν τα χέρια» τους από ικανοποίηση. Σκοπεύουν μάλιστα να εντείνουν περαιτέρω την πίεση και σε δεδομένη στιγμή να τον οδηγήσουν στο καναβάτσο.

Οι αναφορές του κ. Σαμαρά στην Επανάσταση του 1821, στον «αφελληνισμό» των σχολικών βιβλίων και η επίκληση στη βοήθεια του Θεού προκάλεσαν γκρίνιες μεταξύ ορισμένων βουλευτών της ΝΔ, ωστόσο από το επιτελείο του προέδρου ήσαν κατηγορηματικοί: «Πρόκειται για πάγιες απόψεις του κ. Σαμαρά, δεν τις ανακάλυψε τώρα ξαφνικά», τόνιζαν. Ενώ, απαντώντας στην κριτική βουλευτών ότι οι ευθείες αναφορές στη θρησκεία «απωθούν» τους κεντρογενείς ψηφοφόρους, συνεργάτες του κ. Σαμαρά διατύπωναν το ερώτημα: «Εννοούν ότι όλοι οι κεντρώοι στην Ελλάδα είναι… άθεοι;». Παράλληλα σημείωναν ότι με την κρίση που πλήττει κόμματα και θεσμούς η κοινωνία αναζητά στηρίγματα στην καθημερινότητά της, και ακόμη κι αν κάποιοι διαφωνούν η θρησκεία μπορεί να είναι ένα από αυτά. Στο μεταξύ η αναφορά του κ. Σαμαρά στο περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων και η αναγγελία του ότι ως κυβέρνηση η ΝΔ θα αναθέσει σε ειδική επιτροπή την αναθεώρηση της ύλης τους ενόχλησε αρκετούς στον χώρο της εκπαίδευσης, από την πτέρυγα εκείνων που διαπνέονται από τα… οράματα της αλησμόνητης κ. Ρεπούση!

Σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσουν την επιχειρηματολογία του προέδρου της ΝΔ, φιλικά προσκείμενα στο ΠΑΣΟΚ Μέσα Ενημέρωσης έσπευσαν να μιλήσουν για «δεξιά στροφή», ενώ σε ανάλογο κλίμα αναμένεται να είναι ορισμένες κυριακάτικες εφημερίδες. Πλην όμως από τη Λ. Συγγρού είναι αμετακίνητοι: «Δεν θα νοθεύσουμε την ιδεολογία μας προκειμένου να αρέσουμε σε όλους»!


Σχολιάστε εδώ