Στο ΣτΕ ο Alpha για την «προσβολή στον πρωθυπουργό»

Υπάρχουν σκέψεις αυτή η υπόθεση να φτάσει και στο Ευρωδικαστήριο, όπου θα κριθεί η επιβολή του προστίμου για σάτιρα προς τον πρωθυπουργό, από ένα μεγάλο ευρωπαϊκό δίκτυο, όπως είναι το RTL.

Στον Alpha εκτιμούν ότι η απόφαση δεν έχει καμία νομική υπόσταση, καθώς η ελευθερία της Τέχνης προστατεύεται από το Σύνταγμα, χωρίς εξαίρεση, ενώ η προσβολή των θεσμών που επικαλείται η Αρχή υπάρχει μόνο στον Κανονισμό της, που αποτελεί δευτερογενές δίκαιο. Επιπροσθέτως, το ότι δεν υπήρξε καταγγελία από τον πρωθυπουργό για προσβολή προς το πρόσωπό του καθιστά ακόμη πιο ανίσχυρη τη θέση περί προσβολής του θεσμού. Και δεν είναι η μόνη υπόθεση που μπορεί να προκαλέσει το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον, καθώς εκκρεμεί η απόφαση για τον Λάκη Λαζόπουλο και την κριτική που άσκησε στον Ντομινίκ Στρος-Καν.

Η επιχειρηματολογία για το πρόστιμο των 80.000 ευρώ που επιβλήθηκε στον Alpha για τη σφοδρή κριτική του Λάκη Λαζόπουλου στον Γιώργο Παπανδρέου και τον Γιώργο Καρατζαφέρη απλώς τρομάζει… Θυμίζουμε ότι ο δημιουργός είχε αντικαταστήσει το κεφάλι του πρωθυπουργού, του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή και του προέδρου του ΛΑΟΣ με εκείνα των πρωτεργατών της χούντας, Παπαδόπουλου, Μακαρέζου και Παττακού… Το ΕΣΡ θεωρεί πως «η ταύτιση του κατά το Σύνταγμα εκλεγέντος από τον ελληνικό λαό πρωθυπουργού με τον παρανόμως καταλαβόντα την εξουσία δικτάτορα ενέχει έλλειψη οφειλομένου σεβασμού σε θεσμό του δημοκρατικού πολιτεύματος και στην κυρίαρχη γνώμη του ελληνικού λαού». Και συνεχίζει στην ίδια γραμμή αναφέροντας ότι «οι σατιρικές εκπομπές χαρακτηρίζονται από ελευθεριότητα, αλλά αυτή δεν μπορεί να εξικνείται έως της προσβολής βασικών θεσμών του δημοκρατικού πολιτεύματος και να εκτρέπεται της κατά το Σύνταγμα κοινωνικής αποστολής της τηλεοράσεως, η οποία συνίσταται στην πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας».

Είναι προφανές πως το πρόστιμο επιβάλλεται για πολιτικές κρίσεις και παρότι ένας από τους τρεις πρωταγωνιστές της σάτιρας έχει εκφραστεί υπέρ της χούντας. Υπήρξαν και δύο μέλη που μειοψήφησαν και πρότειναν κύρωση, ο Γιάννης Παπακώστας και ο Γεώργιος Στεφανάκης.


Σχολιάστε εδώ