Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

• Μέχρι τα μέσα της εβδομάδας οι επενδυτές στο ΧΑ απλώς παρακολουθούσαν με αμηχανία και έκδηλη απογοήτευση το νέο «θρίλερ» με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών μας αναφορικά με την εκταμίευση της περιβόητης έκτης δόσης και τα «ανταλλάγματα – δεσμεύσεις» που ζητούσαν οι Ευρωπαίοι.

• Η καταιγίδα μέτρων που ανακοινώθηκε τελικώς την Τετάρτη ήρθε μετά τη λήξη της συνεδρίασης, μιας συνεδρίασης που είχε «ποντάρει» στην εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της χρηματοδότησης της χώρας μας.

• Πόσο οξύμωρο φαντάζει το +1,4% του Γενικού Δείκτη του ΧΑ την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκε ένα πραγματικό «τσουνάμι» μέτρων! Μέτρων που –μην αμφιβάλλετε στιγμή– θα αποτυπωθούν ΚΑΙ στο χρηματιστηριακό μας ταμπλό μέσα στις προσεχείς ημέρες.

• Την ίδια ώρα ούτε το διεθνές περιβάλλον βοηθούσε στο να απεγκλωβισθεί η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά από το τέλμα. Τουναντίον, ειδήσεις όπως η υποβάθμιση από τη Moody’s των τριών μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών, η αδυναμία των ισχυρών του πλανήτη (G20) να προσφέρουν πειστικές απαντήσεις αναφορικά με την από κοινού διαχείριση και αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρώπη, που εν πολλοίς απειλεί ακόμα και με νέο γύρο ύφεσης Αμερική και Ασία, αλλά και τα σενάρια περί άτακτης υποχώρησης των μεγάλων επενδυτικών funds από τις μετοχικές αγορές (όλοι πάνε στον χρυσό και σε ασφαλέστερα επενδυτικά… καταφύγια) επιδεινώνουν ένα ήδη διαταραγμένο κλίμα και αποτελούν… διαβατήριο για νέες «περιπέτειες» στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

• Υπό αυτές τις συνθήκες προφανώς και δεν τίθεται καν θέμα τεχνικής ανάλυσης ή έστω προσπάθειας να «μεταφραστεί» η κίνηση της αγοράς μας, ούτε φυσικά προξενεί σε κανέναν έκπληξη η πλήρης απαξίωση του συνόλου των εισηγμένων. Αρκεί η αναφορά στα νέα ιστορικά χαμηλά που «δοκίμασε» στο ξεκίνημα της εβδομάδας ακόμα και ο Δείκτης της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, ο FTSE-20, όσο και η καταρράκωση του Δείκτη της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης. Προς στιγμήν μάλιστα ο Γενικός Δείκτης είχε υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα ακόμα και από τις αρχές του 1995!

• Ο τζίρος πολύ σωστά χαρακτηρίστηκε από καλό συνάδελφο «άθλιος», ενώ χαρακτηριστικό της απαξίωσης είναι και το γεγονός πως ενώ εδώ και ημέρες κυκλοφορούσαν σενάρια περί υποβάθμισης της αγοράς μας από τον οίκο FTSE, όταν τελικώς οι ειδικοί του FTSE έκριναν πως πρέπει το ΧΑ να παραμείνει μεν στη λίστα των ανεπτυγμένων αγορών (έστω «υπό παρακολούθηση» για πιθανή υποβάθμιση μέχρι τον Μάρτιο του 2012, οπότε και θα κριθεί εκ νέου μια ενδεχόμενη «μεταφορά» του στην κατηγορία των αναπτυσσόμενων αγορών), κανείς δεν σχολίασε, καμία θετική αντίδραση δεν καταγράφηκε…

• Είναι προφανές πως η συγκυρία δεν προσφέρεται για ενεργοποίηση των ιδιωτών επενδυτών –εάν υπάρχουν τέτοιοι ακόμη– αλλά είναι ανάγκη να υπάρξει μια δραστική αλλαγή στην αγορά, όποτε κι αν καταστεί αυτό δυνατό, καθώς εδώ και χρόνια πια «πληρώνει» τον τραπεζοκεντρικό της χαρακτήρα.

• Αλλά αυτά είναι «ψιλά γράμματα» εδώ που έχουμε φτάσει…

ΥΓ.: Το αντιγράφω από εξειδικευμένο οικονομικό σάιτ γιατί αξίζει πραγματικά τον κόπο:
Προσέξτε νούμερα και αριθμούς. Αναφέρονται στη χρηματιστηριακή αξία της αγοράς μας (ως ποσοστό του ΑΕΠ) και σε βάθος εξαετίας.


Σχολιάστε εδώ