Σκανδαλάκι… δισεκατομμυρίων;

• Ας θέσουμε, λοιπόν, ορισμένα απλά ερωτήματα στον υπουργό Οικονομικών, Β. Βενιζέλο, περιμένοντας απαντήσεις που θα διαλύουν την εντύπωση πολλών στην αγορά ότι σε σχέση με τις κρατικές ενισχύσεις προς τις τράπεζες ίσως να έχουμε μπροστά μας ένα… σκανδαλάκι δισεκατομμυρίων, για το οποίο ουδείς τώρα μιλάει σοβαρά.

• Οι τράπεζές μας, λοιπόν, έχουν λάβει συνολικά ενισχύσεις κεφαλαίων και ρευστότητας που αισίως πλησιάζουν τα 100 δισ. ευρώ. Από αυτά σχεδόν 5 δισ. αφορούν ενισχύσεις κεφαλαίων με έκδοση προνομιούχων μετοχών υπέρ του Δημοσίου και τα υπόλοιπα είναι ενισχύσεις ρευστότητας, με ειδικά ομόλογα του Δημοσίου, που οι τράπεζες τα «σπάνε» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να δανείζονται.

• Αυτές οι ενισχύσεις δεν δίνονται τζάμπα. Το απαγορεύει, άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για τις προνομιούχες μετοχές οι τράπεζες πρέπει να πληρώνουν σταθερή απόδοση 10% στο κράτος τον χρόνο, ενώ για τα ειδικά ομόλογα οφείλουν να πληρώνουν προμήθειες στο Δημόσιο. Το απλό ερώτημα προς τον κ. Βενιζέλο είναι πόσα ακριβώς έχει πληρώσει το τραπεζικό μας σύστημα στο Δημόσιο από το 2009 που άρχισαν να δίνονται αυτές οι ενισχύσεις… Ποιες είναι οι προμήθειες που πληρώνονται στο Δημόσιο για τις ενισχύσεις ρευστότητας των δεκάδων δισ. και τι παίρνει ακριβώς ως «σταθερή απόδοση» από τα κεφάλαια που έχει εισφέρει, λαμβάνοντας προνομιούχες μετοχές; Ας απαντηθεί αυτό το ερώτημα πριν αρχίσουμε να κόβουμε το ρεύμα σε συνταξιούχους που δεν θα έχουν να πληρώσουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ με το έκτακτο χαράτσι.

• Κι αν κάποιος μας πει ότι οι τράπεζες δεν πληρώνουν επειδή δεν έχουν, η απάντηση είναι απλή: Ας κεφαλαιοποιηθούν αυτά τα χρέη προς το Δημόσιο και ας δώσουν κοινές μετοχές για να τις πουλήσουμε με το καλό όταν τελειώσει η κρίση, ώστε να βγάλει κάτι και ο έλληνας φορολογούμενος, όπως έλεγε και ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.


Σχολιάστε εδώ