Σε κίνδυνο τα αποθεματικά των Ταμείων ΜΜΕ

Ο οργανισμός υγείας δεν έχει μεν την υποχρέωση ανταλλαγής των κρατικών ομολόγων του Δημοσίου που διαθέτει, ύψους 21 εκατ. ευρώ και άνω, αλλά υπάρχουν απόψεις πως πρέπει να τα δώσει για ανταλλαγή. Ο ΕΔΟΕΑΠ κατά πληροφορίες της στήλης έχει στα χέρια του έγγραφο με το οποίο εξαιρείται της γενικής κυβέρνησης.

Διαθέτει όμως καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδας σε ομόλογα ύψους 148,6 εκατ. ευρώ και αυτά ορισμένοι θέλουν να τα ανταλλάξουν. Μετά τη συνάντηση με τους οικονομικούς συντάκτες, που δεν κατέληξε σε κάποιο συμπέρασμα αφού ακούστηκαν απόψεις πως πρέπει να μειωθούν κι άλλο οι παροχές του ΕΔΟΕΑΠ ή πως πρέπει η ασφάλιση να προσφέρεται κλιμακωτά ανάλογα με το ύψος των εισφορών, ο ΕΔΟΕΑΠ κάλεσε σε σύσκεψη τα συνδικαλιστικά σωματεία.

Το θέμα παραμένει ανοιχτό και για το ΕΤΑΠ ΜΜΕ. Η διοίκησή του με ψήφους 5 έναντι 2 έλαβε απόφαση να μην προχωρήσει στην ανταλλαγή των κρατικών ομολόγων ύψους 370 εκατ. ευρώ. Στην ανταλλαγή διαφώνησαν όλες οι συνδικαλιστικές ενώσεις. Η θητεία του ΔΣ όμως του ΕΤΑΠ ΜΜΕ λήγει σε δύο μέρες και ήδη το υπουργείο Εργασίας με έγγραφό του στην ΠΟΕΣΥ καλεί τις ενώσεις να ορίσουν νέους εκπροσώπους. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, αφού τα ασφαλιστικά ταμεία των ΜΜΕ δεν επιδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα αποθεματικά τους, περίπου 1,5 δισεκατομμύριο για το ΕΤΑΠ, βρίσκονται στα ταμεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Όπως αποκαλύφθηκε μάλιστα στη σύσκεψη στον ΕΔΟΕΑΠ, τα Ταμεία, αν προχωρήσουν στην ανταλλαγή ομολόγων, δεν θα χάσουν μόνο το 21% της αξίας τους αλλά και κανείς δεν εγγυάται το νέο κεφάλαιο.


Σχολιάστε εδώ