Πιστές στη συνταγματική τους αποστολή οι Ένοπλες Δυνάμεις

«Η εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων συνδέεται με τη συνταγματική τους αποστολή και δεν έχει καμία σχέση με την αποκατάσταση της τάξης και της ασφάλειας στο εσωτερικό, πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν πρόκειται για την έκφραση των θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών», διαβεβαιώνει με κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, διαψεύδοντας φήμες ότι στρατιωτικό σώμα, δύναμης Ταξιαρχίας, ασκείται στην «ανακατάληψη κτιρίων από τον Στρατό», ώστε να μην υπάρχει και η παραμικρή σκιά για τον ρόλο των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Ο κ. Μπεγλίτης απάντησε αστραπιαία στο ερώτημα που θέταμε, αν αληθεύει η παραπάνω φημολογία, με την επιστολή που ακολουθεί:

«Αγαπητέ κ. Κουρή,

Στο πλαίσιο της ανάγνωσης των κυριακάτικων φύλλων των εφημερίδων, στάθηκα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην εφημερίδα σας “ΤΟ ΠΑΡΟΝ” και ιδιαίτερα στη σελίδα 32.

Εκεί ο συντάκτης της στήλης θέτει ένα σημαντικό, κατά την άποψή μου, ερώτημα, το οποίο λόγω της ευαισθησίας του απαιτεί την άμεση απάντησή μου. Γίνεται, πιο συγκεκριμένα αναφορά σε φημολογία, που κυκλοφορεί για την εκπαίδευση Ταξιαρχίας σε «ανακατάληψη κτιρίων» και τίθεται το ερώτημα μήπως ο Στρατός προετοιμάζεται για την άσκηση αστυνομικών καθηκόντων και την αντιμετώπιση διαδηλώσεων των πολιτών. Σπεύδω να σας διαβεβαιώσω με τον πιο απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο ότι η φημολογία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα και αναρωτιέμαι, πραγματικά, ποιους στόχους θέλει να εξυπηρετήσει. Ως πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων έχω την ευθύνη, στο πλαίσιο των εντολών του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, για τη συνεχή εκπαίδευση των δυνάμεών μας, ώστε να ενισχύουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποτελεσματικότητά τους έναντι των εξωτερικών κινδύνων και απειλών. Παράλληλα οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να εκπαιδεύονται για να συμμετάσχουν σε διεθνείς αποστολές αποκατάστασης και επιβολής της ειρήνης σε περιοχές συγκρούσεων, σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις διεθνείς και συμμαχικές υποχρεώσεις της χώρας.

Άρα η εκπαίδευσή τους συνδέεται με τη συνταγματική τους αποστολή και δεν έχει καμία σχέση με την αποκατάσταση της τάξης και της ασφάλειας στο εσωτερικό, πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν πρόκειται για την έκφραση των θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Θεωρών αναγκαίο, επίσης, κ. διευθυντά, να επισημάνω ότι έχουμε όλοι τη δημοκρατική ευθύνη να αποτρέψουμε την κατά καιρούς εμφανιζόμενη φημολογία και τις συνέπειες που θα είχε η διαρκής αναπαραγωγή της, για προφανείς και ευνόητους λόγους.

Η εγγύηση για την ευλαβική συμμόρφωση των Ενόπλων Δυνάμεων προς τη συνταγματική τους αποστολή είναι η εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών και η διεύρυνση της δημοκρατίας, στόχοι στην εκπλήρωση των οποίων έχουν συμβάλει όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Σ’ αυτή τη συλλογική προσπάθεια έχει συμβάλει καθοριστικά και διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ, όπως συνεχίζει να συμβάλει και σήμερα η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου.

Με τιμή
Πάνος Μπεγλίτης»

***

Απόλυτη ικανοποίηση

Ο «Συναξαριστής» παραμένει έμπλεως δημοκρατικής υπερηφάνειας για την αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως καθορίζεται από το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας και επιβεβαιώνει ο πολιτικός τους προϊστάμενος, υπουργός Άμυνας κ. Π. Μπεγλίτης: Τη «ευλαβική προσήλωσή τους στη συνταγματική τους αποστολή, που είναι η εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών και η διεύρυνση της Δημοκρατίας», αλλά και «τη συνεχή τους εκπαίδευση ώστε να ενισχύεται η ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα τους έναντι εξωτερικών κινδύνων και απειλών». Όμως, δεν διαφεύγει, όπως πιστεύει ο «Συναξαριστής», του κ. Μπεγλίτη η έντονη ανησυχία της Κοινής Γνώμης, μετά τη δημοσιοποίηση του «επεισοδίου του Κιλκίς» σε συνδυασμό με την πρόσφατη δραστηριότητα των «πραιτώρων» του κ. Παπουτσή, κατά του «Εχθρού Λαού» στην Πλατεία Συντάγματος.


Σχολιάστε εδώ