Πανικός εξόδου από την Ελλάδα

• Γνωστή πολυεθνική τράπεζα, που στο παρελθόν μάς προέτρεπε να «ζήσουμε πλουσιοπάροχα» («live richly»), ικανοποιώντας με (ακριβά) δανεικά όλες τις καταναλωτικές μας επιθυμίες, βρίσκεται από καιρό σε τροχιά εξόδου από την ελληνική αγορά. Δεν έχει καταφέρει, βέβαια, να βρει αγοραστή μέχρι τώρα για το δίκτυό της στην Ελλάδα και για το χαρτοφυλάκιο των δανείων της, αλλά μόλις βρει πρόθυμο αγοραστή είναι έτοιμη να του παραδώσει τα κλειδιά και να εξαφανισθεί από αυτόν τον τόπο, όπου το όνειρο του καταναλωτισμού μετατρέπεται σε εφιάλτη… φεσιών.

Βιομηχανία διαταγών πληρωμής

• Σε αυτό το κλίμα πανικού για έξοδο από την Ελλάδα, η καλή τράπεζα ακολουθεί εδώ και μήνες αμείλικτη πολιτική προς όσους καθυστερούν τις πληρωμές τους. Οι διαταγές πληρωμής εκδίδονται αμέσως και με συνοπτικές διαδικασίες. Τα δικαστήρια έχουν πλημμυρίσει από φακέλους με διαταγές πληρωμής της συγκεκριμένης τράπεζας και μέσα στη βιασύνη τους οι δικηγόροι δεν δίνουν πολλή σημασία στη νομιμότητα. Μαθαίνουμε, για παράδειγμα, ότι καταναλωτής που ζει στην Κυψέλη διαπίστωσε ότι εκδόθηκε εις βάρος του διαταγή πληρωμής από δικαστήριο της… Θεσσαλονίκης, κάτι που βεβαίως απαγορεύεται από τον νόμο. Υπάρχουν αναφορές και για άλλες τέτοιες περιπτώσεις όπου η τράπεζα προσφεύγει σε δικαστήρια μακριά από τον τόπο κατοικίας του δανειολήπτη. Καλή η βιομηχανία διαταγών πληρωμής, αλλά να σεβόμαστε στοιχειωδώς τη νομιμότητα, αγαπητοί τραπεζίτες.

• Μια και λέμε για τις δύσκολες σχέσεις τραπεζών και δανειοληπτών, σήμερα στις 17.30, στο ξενοδοχείο «Χίλτον», θα μιλήσει για αυτά τα θέματα ο Τάκης Χριστοδουλόπουλος, πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Χρηματοπιστωτικών Ερευνών, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Capital + Vision». Ο κ. Χριστοδουλόπουλος είναι από τους καλύτερους γνώστες των καταχρηστικών πρακτικών που, δυστυχώς, εφαρμόζουν οι τράπεζες στη χώρα μας και έχει υπερασπισθεί δανειολήπτες με μεγάλη επιτυχία στα δικαστήρια, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση νομολογίας υπέρ των δανειοληπτών. Γι’ αυτό και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσα έχει να πει, ιδιαίτερα σε αυτήν τη συγκυρία, που η κρίση φέρνει καθημερινά τους δανειολήπτες αντιμέτωπους με τις τράπεζες στα δικαστήρια.


Σχολιάστε εδώ