Μαξίμου προς Βενιζέλο: Σταμάτα τις… μπλόφες

Όταν για πρώτη φορά η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και γραμματέας του ΚΤΕ Οικονομικών είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αμέσως μετά τις εκλογές του 2009, οι περισσότεροι έλεγαν ότι «τα λέει αυτά γιατί δεν έγινε υπουργός».

«Τώρα τι έχετε να πείτε εδώ που φτάσαμε; Τα έλεγα γιατί ήθελα να ήμουν υπουργός;», διερωτήθηκε στα σκαλιά της Βουλής μιλώντας με δημοσιογράφους, εμφανώς απογοητευμένη από την κυβέρνηση που στηρίζει με την ψήφο της.

Η ίδια δεν βλέπει περιθώρια αλλαγής του κλίματος και ανάκαμψης της οικονομίας και πιστεύει ότι οδηγούμαστε στην καταστροφή και αυτό γιατί, όπως τονίζει, η κυβέρνηση έχει απέναντί της το σύνολο της κοινωνίας με την πολιτική που εφαρμόζει: συνδικαλιστές, κόμματα, φορείς. «Όλοι αυτοί οδηγούν την κυβέρνηση στα βράχια, αφού δεν συμφωνούν με την πολιτική της και είναι απέναντί της».

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν υπάρχει ούτε ένας βουλευτής που να πιστεύει το αντίθετο. Όλοι τους εκτιμούν ότι η χώρα πλέον έχει βρεθεί στο και πέντε, με απροσδιόριστες συνέπειες για τους πολίτες που συνεχώς βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται, την ανεργία να χτυπά την πόρτα τους, τους συνταξιούχους να μην μπορούν να αγοράσουν έστω και μια καραμέλα στα εγγόνια τους και τη νέα γενιά να χάνει τα όνειρά της κάτω από την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης. Όλο αυτό το κλίμα έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που απειλούν να μην ψηφίσουν τα νέα μέτρα, όπως έκανε σαφές στον γραμματέα της ΚΟ, Β. Έξαρχο, ο Γιάννης Αμοιρίδης, ενώ άλλοι ευθέως επαναφέρουν τα σενάρια για συγκυβέρνηση ή για άμεση προσφυγή στις κάλπες, αφού πρώτα, όπως λένε, ψηφιστεί νωρίτερα, μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, ο προϋπολογισμός του 2012.

Εκλογές και συγκυβέρνηση ζητούν βουλευτές
και υπουργοί

Ωστόσο μαζί με τους βουλευτές που βρίσκονται σ’ αυτήν τη γραμμή όπως ο Κ. Καρτάλης, η Σούλα Μερεντίτη, ο Μ. Ανδρουλάκης, που αποδομεί καθημερινά το σύστημα Παπανδρέου, κινούνται και πρωτοκλασάτοι υπουργοί που αρνούνται να αναλάβουν μια τόσο μεγάλη πολιτική ευθύνη και ήδη μιλούν για εκλογές, ενώ ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος πιστεύει ότι ο Παπανδρέου θα πρέπει να ξανακαλέσει τον Αντώνη Σαμαρά για να κυβερνήσουν μαζί. Ο Κ. Σκανδαλίδης, ο Α. Λοβέρδος, ο Γ. Ραγκούσης, ο Μ. Παπαϊωάννου πιστεύουν ότι η νομιμοποίηση που έχει η κυβέρνηση είναι ελάχιστη για ένα τόσο μεγάλο πολιτικό βάρος που αναλαμβάνει στην πλάτη της και γι’ αυτό θα πρέπει να ζητηθεί εκ νέου η λαϊκή ετυμηγορία. Το είπαν την προηγούμενη εβδομάδα στην κυβερνητική σύσκεψη, ήθελαν να το πουν και στην τελευταία, αλλά ο Παπανδρέου πρόλαβε ώστε να μην ανοίξει και πάλι μια παρόμοια συζήτηση εν όψει των νέων μέτρων και τους είπε ότι «το θέμα αυτό θα συζητηθεί ξεχωριστά σε μια επόμενη κυβερνητική σύσκεψη». Ελάχιστα βέβαια θα κάνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που διαφωνούν με την κυβερνητική γραμμή, αφού φοβούνται ότι θα κατηγορηθούν ότι θα ρίξουν την κυβέρνηση αν καταψηφίσουν τα νέα μέτρα και θα χρεωθούν, όπως τους λένε, τη χρεοκοπία.

Παραίτηση Βενιζέλου

Κανείς όμως δεν αισθάνεται πια σίγουρος για τίποτα, ειδικά στο επιτελείο του Ευάγγελου Βενιζέλου, όπου πλέον ο πόλεμος που διεξάγεται με το Μαξίμου είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών στη συνεδρίαση του Eurogroup και έχοντας απέναντί του τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, παρουσία του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τ. Γκάιτνερ, βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση όταν του παρουσίασαν την πραγματική εικόνα της χώρας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται δύο εβδομάδες στα υπουργεία για ελέγχους, και ήταν αντίθετη με εκείνη που τους παρουσίασε ο ίδιος, με αποτέλεσμα να θεωρούν ότι εμείς τους κοροϊδεύουμε με πλαστά στοιχεία. Τότε ήταν που για πρώτη φορά ο υπουργός Οικονομικών δεν άντεξε την πίεση και θέλησε να παραιτηθεί.

Περιέγραψε δε με μελανά χρώματα την κατάσταση όταν πήρε τηλέφωνο εκδότη εφημερίδας και του μιλούσε με δραματικούς τόνους. Ήταν σαν να έπεσε από τα σύννεφα, αφού δεν περίμενε ότι το σχέδιό του θα το μπλόκαραν οι ισχυροί της Ευρώπης.

Στο σημείο αυτό, όταν έκανε γνωστό στον Παπανδρέου τι ζητούν για νέα μέτρα οι ομόλογοί του, τότε, σύμφωνα με πληροφορίες, διατυπώθηκε η απειλή του υπουργού ότι σε διαφορετική περίπτωση εγώ παραιτούμαι. Ένα εικοσιτετράωρο μετά απαίτησε από τον πρωθυπουργό να ακυρώσει το ταξίδι του στην Αμερική, γιατί, όπως του είπε, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και αν λείπεις θα καθυστερήσουμε. Μετά έγινε αντιληπτό από το Μαξίμου ότι στην ουσία επρόκειτο για ένα τέχνασμα του Βενιζέλου ώστε να μην αναλάβει από μόνος του την ευθύνη αλλά να χρεωθεί αυτή απευθείας στον πρωθυπουργό. Ζητούσε πολιτική κάλυψη και μέσω αυτού του τρόπου την πέτυχε.

Αλληλοκαρφώματα Μαξίμου και Πλατείας Συντάγματος

Εδώ και καιρό οι σχέσεις των δύο στρατοπέδων δεν είναι όπως ήταν τον πρώτο καιρό. Ό,τι κάνει ο Βενιζέλος το αντιμετωπίζει με καχυποψία το Μαξίμου και ό,τι κάνει το Μαξίμου επίσης με καχυποψία και επιφυλακτικότητα το βλέπει η πλατεία Συντάγματος, όπου βρίσκεται ένα από τα γραφεία του υπουργού Οικονομικών.

Οι μεν διοχετεύουν διάφορα για τους δε και πάει λέγοντας. Μερικοί συνεργάτες του Παπανδρέου διαπιστώνουν ότι ο Βενιζέλος κινείται από μόνος του δίχως να μιλά σε κανέναν και λειτουργεί συγκεντρωτικά σαν οδοστρωτήρας, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του κανέναν άλλον υπουργό.

Δεν μιλάει με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ηλία Μόσιαλο και πολλές φορές όταν βρίσκονται σε κοινές συσκέψεις, στην ουσία τον απαξιώνει πολιτικά. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλους υπουργούς. Η κατάσταση έχει φτάσει, λένε, στο απροχώρητο και ουδείς στην παρούσα φάση μπορεί να εκτιμήσει πού θα καταλήξει. Το σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει μεγάλη έκρηξη.

Κατηγορούν τον Βενιζέλο για ατυχείς μπλόφες που έχουν ως αποτέλεσμα τη λήψη νέων μέτρων, ότι οι διαπραγματεύσεις του με την «τρόικα» δεν είναι επιτυχείς, δεν λείπουν δε κι εκείνοι που κάνουν λόγο για επιστροφή του κατά τα πρότυπα του 2007, τότε με την εσωκομματική σύγκρουση για την αρχηγία.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών πιστεύει, σύμφωνα με τα όσα λένε στο «Π» συνομιλητές του, ότι ανέλαβε την πιο κρίσιμη στιγμή για να σώσει στην ουσία το ΠΑΣΟΚ και τον πρωθυπουργό, επωμιζόμενος τεράστιο πολιτικό κόστος το οποίο δεν λογάριασε.

Παρ’ όλα αυτά βρίσκει αναχώματα στην κυβέρνηση από άλλους υπουργούς που δεν ακολουθούν τις απαιτήσεις της «τρόικας». Μάλιστα, με βάση τις εξελίξεις οι συνομιλητές του διαπιστώνουν πλέον πως θα ήταν καλύτερα να είχε αρνηθεί το υπουργείο Οικονομικών και να είχε διαχωρίσει τη θέση του από τον Παπανδρέου τότε που είχε κορυφωθεί η ενδοκυβερνητική κρίση και το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στο παρά ένα της διάλυσής του.

Οι ίδιοι συνομιλητές του αναφέρουν επίσης ότι ο Βενιζέλος βρέθηκε σ’ αυτό το υπουργείο χωρίς δικούς του ανθρώπους: Θέλει να τους αλλάξει γιατί υπάρχει απόσταση και με τον Π. Οικονόμου και με τον Φ. Σαχινίδη και με τον Γ. Καπελέρη, αλλά δεν έχει προλάβει ακόμη, γιατί οι εξελίξεις είναι τέτοιες που βρίσκεται συνεχώς με ξένους και με την «τρόικα» να συνομιλεί πασχίζοντας για το καλύτερο. Επομένως, διερωτώνται, τι ευθύνες έχει ο Βενιζέλος για την κατάσταση που βρήκε απέναντί του;

Με όλα αυτά πάντως το σίγουρο είναι ότι τελικά η Βάσω Παπανδρέου, που γνωρίζει τι γίνεται στα ενδότερα, μάλλον έχει δίκιο όταν λέει ότι η χώρα οδηγείται στα βράχια.

Διότι δεν είναι δυνατόν στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα να ερίζουν Μαξίμου και πλατεία Συντάγματος για το ποιος ευθύνεται ή ποιος έχει καλύτερη πολιτική συμπεριφορά και τακτική, ανασύροντας η κάθε πλευρά επιχειρήματα από το εσωκομματικό παρελθόν, σαν να έχουν λησμονήσει τους λόγους για τους οποίους τους εξέλεξε ο ελληνικός λαός.


Σχολιάστε εδώ