Μέτωπα αντίστασης!

Oι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι βρίσκονται στους δρόμους, σύλλογοι προχωρούν αυτόνομα σε καταλήψεις υπουργείων και υπηρεσιών, ενώ σε επίπεδο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ σημειώνονται εξελίξεις που μετατοπίζουν τον κεντρικό στόχο των Συνδικάτων στη διαμόρφωση πολιτικού αιτήματος πια για ανατροπή της κυβέρνησης. Ο Οκτώβριος ενδεχομένως να αποδειχθεί μοιραίος για την κυβέρνηση, την οποία καταδικάζει σύσσωμος ο ελληνικός λαός.

Αν το συνδικαλιστικό κίνημα πράγματι εννοεί την ανάγκη να τερματιστεί ο αντιλαϊκός, αντεργατικός κατήφορος του «νέου» Μεσοπρόθεσμου που σκορπά την καταστροφή, η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου δύσκολα θα επιβιώσει. Ήδη οι συνδικαλιστικές ηγεσίες αναζητούν κοινωνικές συμμαχίες με μικρομεσαίους και αυτοαπασχολούμενους, ενώ συγκροτούνται «μέτωπα αντίστασης» όπως είναι ο συντονισμός των εργαζομένων σε Οργανισμούς που υπόκεινται σε «εργασιακές εφεδρείες», απολύσεις, νέες περικοπές των αποδοχών, των εργαζομένων σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (αποφασίζουν αύριο, Δευτέρα, νέες δυναμικές αντιδράσεις), των εργαζομένων σε χώρους δουλειάς που απειλούνται από εργοδοτικά σωματεία κ.λπ.

Σε συνεδριάσεις των μελών των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, αρχές της εβδομάδας, σχεδόν καθολικό υπήρξε το αίτημα για άσκηση ισχυρών πιέσεων προς την κυβέρνηση προκειμένου να μην περάσουν τα νέα μέτρα, διαφορετικά εκτιμάται ως αναγκαία η πτώση της κυβέρνησης. Στη συνεδρίαση της ΠΑΣΚΕ, όπως πληροφορούμαστε, περίσσευαν η οργή και η αγανάκτηση ενώ διατυπώθηκαν προτάσεις που αφορούσαν την κατάθεση, ομαδικά, των κομματικών ταυτοτήτων, το ενδεχόμενο κήρυξης σκληρών απεργιακών κινητοποιήσεων, το κάλεσμα προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να μην ψηφίσουν το νέο σχέδιο σφαγιασμού των κοινωνικών, εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Καθόλου τυχαία, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, στην κοινή σύσκεψη των ηγεσιών της Συνομοσπονδίας και της ΑΔΕΔΥ, υποστήριξε ότι «είμαστε σε διαρκή ρήξη με πολιτικές απαράδεκτες και χωρίς προοπτική, γι’ αυτό θα συνεχίσουμε τον αγώνα κατά της κυβέρνησης και της ”τρόικας”, για όσο καιρό χρειαστεί…». Με τον πρόεδρο συμφώνησε και η ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ/ΓΣΕΕ, ενώ:

Ο γενικός γραμματέας Ν. Κιουτσούκης, όπως και ο Ηλ. Ηλιόπουλος (εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αντιστοίχως), κατήγγειλαν «την κυβέρνηση των ξένων συμφερόντων» και κάλεσαν τους έλληνες πολίτες «να ξεχυθούν στους δρόμους για ανατροπή της κυβέρνησης και των εκφραστών των Μνημονίων, για να απαλλαγούν οι οικογένειες και η κοινωνία από τους διασώστες μας». Για δημιουργία 250.000 νέων ανέργων στην περίπτωση που εφαρμοστεί το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας έκανε λόγο ο κ. Ηλιόπουλος, ενώ ο κ. Κιουτσούκης έθεσε θέμα και η ΓΣΕΕ, σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, να διερευνήσει τη δυνατότητα κάλυψης της άρνησης πολιτών να πληρώσουν τα νέα δυσβάστακτα χαράτσια που με εκβιαστικό τρόπο επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση. Ο πρόεδρος μάλιστα της ΑΔΕΔΥ Κ. Τσικρικάς (ΠΑΣΚ/ΔΥ) υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού της δράσης όλων ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση που εξαπολύουν κυβέρνηση και «τρόικα».

Σημειώνεται ότι η κοινή απόφαση ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΠΑΜΕ) για πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας των υπαλλήλων του Δημοσίου, του ευρύτερου δημοσίου τομέα και των ΔΕΚΟ στις 5

Οκτωβρίου και γενική απεργία στις 19 Οκτωβρίου προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κ. Ηλία Βρεττάκου (αντιπροέδρου της ΑΔΕΔΥ) και Γ. Γαβρίλη (μέλους ΕΕ ΓΣΕΕ) που ανήκουν στην Αυτόνομη Παρέμβαση. Και τα δύο συνδικαλιστικά στελέχη μιλούν για ανατροπές συμφωνιών και αποδίδουν την υπαναχώρηση από την πρόταση για κήρυξη γενικής απεργίας στις 5 Οκτωβρίου στην εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων. Μάλιστα ο κ. Βρεττάκος προχωρεί ένα βήμα παραπέρα, καταγγέλλοντας πως: «Η μετάθεση της γενικής απεργίας για σχεδόν ένα μήνα μετά την ανακοίνωση των αντιλαϊκών μέτρων έχει στόχο να εκτονώσει την οργή και την αγανάκτηση των εργαζομένων και να εμποδίσει τη μαζική αγωνιστική παρέμβαση όλης της κοινωνίας για την ανατροπή της πολιτικής αυτής…».

Τόσο ο κ. Βρεττάκος όσο και ο κ. Γαβρίλης υπογραμμίζουν την πρότασή τους για γενική απεργία «το αργότερο μέχρι τις 5 Οκτωβρίου». Ο κ. Γαβρίλης εκφράζει ακόμη και προβληματισμό για τη συμφωνία των εκπροσώπων του ΠΑΜΕ Γ. Πέρρου και Θ. Κούτρα με την ΠΑΣΚΕ για πραγματοποίηση της γενικής απεργίας στις 19 Οκτωβρίου. Η εξήγηση που δίνεται για την πολυήμερη αναβολή, από τους εκπροσώπους των τριών συνδικαλιστικών παρατάξεων, είναι η ανάγκη για καλύτερη προετοιμασία της νέας κινητοποίησης.

Σημειώνεται ότι οι συνδικαλιστικές παρατάξεις έχουν ταχθεί ανοικτά υπέρ της άρνησης πληρωμής των νέων χαρατσιών που σκοπεύει να επιβάλει η κυβέρνηση, ενώ το σύνολο της ηγετικής ομάδας της ΠΑΣΚΕ στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ τάσσεται στο πλευρό του προέδρου της Ομοσπονδίας Ν. Φωτόπουλου όσον αφορά θέσεις που έχει διατυπώσει για το νέο μέτρο που καθιστά φοροεισπρακτικό φορέα τη ΔΕΗ. Τον κορυφαίο συνδικαλιστή είναι αξιοσημείωτο ότι στηρίζουν και οι αντιπολιτευόμενες συνδικαλιστικές παρατάξεις του χώρου, καθιστώντας αδύνατη την όποια υπονόμευση επιχειρούν κομματικά κέντρα. Στο μεταξύ:

Προς συντονισμό και με τις ευρωπαϊκές συνδικαλιστικές οργανώσεις προσανατολίζονται τα Συνδικάτα. Ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος συμμετέχει σε συνέδριο των δημοσίων υπαλλήλων της Γερμανίας και έχει επαφές με ανώτατα συνδικαλιστικά στελέχη για κοινή δράση στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο κ. Παπασπύρος υποστηρίζει μια πιο ξεκάθαρη και αποφασιστική στάση των Συνδικάτων που πάντα υπήρξαν στην υπηρεσία υπεράσπισης της Δημοκρατίας. Για την καταψήφιση του νέου πακέτου μέτρων, εκτός από τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκστρατεία ενημέρωσης έχουν αναλάβει και επιστήμονες (Αλ. Μητρόπουλος, Σ. Ρομπόλης, Γ. Ρωμανιάς, Ν. Μαριάς, Κ. Χρυσόγονος, Γ. Βαρουφάκης, Γ. Κουζής κ.λπ.) και πάντα στις επάλξεις βεβαίως ο Μίκης Θεοδωράκης.


Σχολιάστε εδώ