Κόκκινες γραμμές έβαλε ο Σαμαράς

Στη Λ. Συγγρού αποτιμούν ως ιδιαίτερα θετικά τα αποτελέσματα της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη και επισημαίνουν ότι ο κ. Σαμαράς διατύπωσε μια σειρά ρεαλιστικών θέσεων και προτάσεων για την έξοδο της οικονομίας (και της χώρας) από την κρίση.

Παράλληλα μίλησε με ειλικρίνεια και χωρίς περιστροφές, κάτι που πιστεύουν ότι θα εκτιμηθεί από τους πολίτες. Αναμένουν μάλιστα ότι το θετικό κλίμα στην κοινωνία θα αποτυπωθεί στις προσεχείς δημοσκοπήσεις (ήδη καταγράφεται στο γκάλοπ της RASS, που δημοσιεύουμε στην 8η σελίδα).

Εκλογές, αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ και επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ήταν οι βασικοί άξονες του «μηνύματος» του κ. Σαμαρά από τη ΔΕΘ. Αυτοί θα είναι και οι «πυλώνες» της στρατηγικής του τους επόμενους μήνες και μέχρι τη στιγμή που ο Γ. Παπανδρέου αποφασίσει (ή αναγκαστεί) να προσφύγει πρόωρα στις κάλπες. Παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται και από βουλευτές του, αλλά και το γενικότερο κλίμα, εμφανίσθηκε απρόσμενα αταλάντευτος στο ζήτημα των εκλογών. Ζήτησε προσφυγή στη λαϊκή βούληση, διατυπώνοντας ένα δύσκολα «μαχητό» σκεπτικό: Ότι η κυβέρνηση με τη λανθασμένη πολιτική που ακολουθεί έχει οδηγήσει την οικονομία και τη χώρα στα βράχια. Κατά συνέπεια χρειάζεται αλλαγή πολιτικής και αλλαγή κυβέρνησης, αφού η σημερινή εξακολουθεί να παραμένει «εγκλωβισμένη» στο λάθος της.

Ο κ. Σαμαράς τράβηξε «κόκκινη γραμμή» στο ζήτημα των κυβερνήσεων συνεργασίας, διότι, όπως εξήγησε, δεν είναι αποτελεσματικές και δεν πρόκειται να δώσουν λύσεις στα οξυμμένα προβλήματα από αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Προκειμένου δε να μην αφήσει κανένα παράθυρο ανοιχτό για μετεκλογικές συνεργασίες, έσπευσε να δηλώσει ότι αν στις πρώτες εκλογές η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία, θα πάει σε νέα αναμέτρηση προκειμένου να την εξασφαλίσει. Στην γκρίνια ορισμένων βουλευτών ότι τη στιγμή που η οικονομία βρίσκεται σε βαθύτατη κρίση αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις θα τη βύθιζαν ακόμη περισσότερο, στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά απαντούν επισημαίνοντας δυο πράγματα: Πρώτον, ότι το κόστος μιας εκλογικής αναμέτρησης είναι σαφώς μικρότερο από αυτό που προκαλείται όλους αυτούς τους μήνες από την αποτυχημένη πολιτική της κυβέρνησης. Δεύτερον, ότι με την τοποθέτησή του αυτή ο κ. Σαμαράς θέλησε να καταστήσει πιο ισχυρό το επιχείρημά του ότι ο τόπος έχει ανάγκη από μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση και ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι εκ των προτέρων καταδικασμένες να αποτύχουν. Άλλοι βουλευτές παρατηρούσαν ότι ίσως έπρεπε να είναι περισσότερος κατηγορηματικός, δηλώνοντας ότι η ΝΔ θα έχει αυτοδυναμία με την πρώτη, διότι έτσι έδωσε την εντύπωση ότι η αυτοδυναμία δεν είναι εξασφαλισμένη. Συνεργάτες του εξηγούσαν ότι αν εμφανιζόταν να προεξοφλεί κατά τέτοιο τρόπο την απόφαση του ελληνικού λαού, εύκολα θα μπορούσε να κατηγορηθεί για αλαζονεία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση επιδιώκει να ενισχύσει το «ρεύμα πλειοψηφίας» της ΝΔ που καταγράφουν όλες οι δημοσκοπήσεις και να το μετατρέψει σε… «κίνημα αυτοδυναμίας». «Αν αφήσει ανοιχτή την πόρτα για μετεκλογικές συνεργασίες, ενδεχομένως ορισμένοι ψηφοφόροι που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς κατευθυνθούν προς τα συγγενή μικρότερα κόμματα», υπογραμμίζουν. Οι ίδιοι προβληματισμοί επικρατούν κατά πάσα πιθανότητα και στη Λ. Συγγρού, εξ ου κι ο κ. Σαμαράς στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου δεν περιορίσθηκε απλώς να αποκλείσει την πιθανότητα μετεκλογικής συνεργασίας με τον Γ. Καρατζαφέρη και το ενδεχόμενο επιστροφής της Ντ. Μπακογιάννη στη ΝΔ. Ταυτόχρονα επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον τους για τη στήριξη που παρείχαν στην κυβέρνηση Παπανδρέου, χρησιμοποιώντας μάλιστα ιδιαίτερα σκληρούς χαρακτηρισμούς, όπως «λαϊκιστές» και «καλύβα του καραγκιόζη»! Στη Λ. Συγγρού παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις της κυβέρνησης, τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, αλλά και την κινητικότητα που σημειώνεται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Βουλευτές της ΝΔ διαπιστώνουν «πανικό» και «σύγχυση» ιδιαίτερα στο οικονομικό επιτελείο και επικαλούνται την αναφορά του Β. Βενιζέλου ότι είναι ευτύχημα να βρίσκεται η Ελλάδα «υπό τον έλεγχο» της «τρόικας», αλλά και τον παραλληλισμό της χώρας μας με την περίπτωση της Αργεντινής που είχε χρεοκοπήσει προ δεκαετίας. Οι ίδιοι βουλευτές εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες θα ενταθούν τα σενάρια (και οι πιέσεις) για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας υπό την απειλή της χρεοκοπίας και της ολικής κατάρρευσης της χώρας. Αναγνωρίζουν δε ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή η θέση της ΝΔ θα καταστεί δύσκολη και στην περίπτωση που αρνηθεί, όπως έχει καταστήσει σαφές ο κ. Σαμαράς, θα χρειαστεί να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να πείσει τους πολίτες για την απόφασή του.

Η οξύτατη αντίδραση της κυβέρνησης, αλλά και τα επικριτικά σχόλια από οικονομικούς παράγοντες και Μέσα Ενημέρωσης στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, καθόλου δεν εξέπληξαν το επιτελείο του κ. Σαμαρά. Αλλά και ταυτόχρονα δεν τους οδήγησαν σε… δεύτερες σκέψεις. Στο βασικό επιχείρημα όλων ότι η «τρόικα» αποκλείεται να δεχθεί επαναδιαπραγμάτευση, ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ σημειώνει ότι «δεν πρέπει να θεωρείς χαμένη εκ των προτέρων μια μάχη που δεν έχεις δώσει». Επί της ουσίας τώρα, όπως τονίζουν στενοί συνεργάτες του, στη συγκεκριμένη «μάχη» ο κ. Σαμαράς θα κατέλθει με ορισμένα «ισχυρά όπλα»:

Πρώτον, ότι η πολιτική του Μνημονίου και εν συνεχεία του Μεσοπρόθεσμου απέτυχαν καθʼ ολοκληρίαν. Οι Έλληνες υποβλήθηκαν και υποβάλλονται σε πρωτοφανείς θυσίες κι αυτές δεν πιάνουν τόπο, καθώς η κατάσταση της οικονομίας συνεχώς επιδεινώνεται.

Δεύτερον, ότι η ΝΔ ήταν εξαρχής κατά της συνταγής που ακολουθείται και είχε προειδοποιήσει για την αναμενόμενη αποτυχία της.

Τρίτον ότι ο κ. Σαμαράς θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις έχοντας τη νωπή και ισχυρή εντολή του ελληνικού λαού για επαναδιαπραγμάτευση. Το θέμα αυτό θα είναι άλλωστε το κεντρικό δίλημμα που θα θέσει κατά την προεκλογική περίοδο.


Σχολιάστε εδώ