Κλιμακώνουν την ένταση οι εκβιασμοί του υπουργείου Παιδείας

Χαρακτηριστικό ήταν ότι από όλους τους πρυτάνεις μόνο δύο δήλωσαν ότι υπέγραψαν τη «διαπιστωτική πράξη» που όριζε ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ της κ. Διαμαντοπούλου, ενώ όλα τα λοιπά πανεπιστήμια δεν πειθάρχησαν στις απειλές της υπουργού. Υπήρξε καθολική αποδοκιμασία των πιέσεων που ασκήθηκαν στην κατεύθυνση αυτή και εκτιμήθηκε ότι οι εκβιασμοί και οι απειλές για διακοπή της δημόσιας χρηματοδότησης, για μη απονομή πτυχίων, για απώλεια της εξεταστικής περιόδου και του εξαμήνου αποκαλύπτουν το βαθύ έλλειμμα ουσιαστικής εκπαιδευτικής πολιτικής. Οι πρυτάνεις χωρίς εξαιρέσεις είναι αποφασισμένοι συνολικά να καταφύγουν τα πανεπιστήμια στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα του νέου νόμου, ενώ υπήρξε έντονος προβληματισμός και ανησυχία για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της υπουργού και που έχει ανατρέψει την όλη εκπαιδευτική διαδικασία. Οι πρυτάνεις αντάλλαξαν απόψεις για το πώς θα μείνουν ανοιχτά τα πανεπιστήμια και πώς θα προχωρήσει η διαδικασία των εξετάσεων, διαδικασία που θεωρούν ότι αφορά την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Αντίθετοι με το κλείσιμο των πανεπιστημίων εμφανίστηκαν οι πρυτάνεις που συνεδρίασαν εκτάκτως στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου. Όλοι οι πρυτάνεις κάλεσαν τους φοιτητές να σταματήσουν τις καταλήψεις και να βρουν άλλους τρόπους για να διαμαρτυρηθούν για τον νέο νόμο.

«Δεν καταλαμβάνεις το σπίτι σου ειδικά όταν έχεις δίκιο», δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θ. Παπαθεοδώρου, που ωστόσο άφησε αιχμές για «κρυφή ατζέντα» της υπουργού Παιδείας όσον αφορά τον τρόπο εκλογής των μελών του νέου συμβουλίου. Ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει είναι η αναπλήρωση του χρόνου που χάνεται, με τους πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Τριαντ. Αλμπάνη, και Πατρών, κ. Γ. Παναγιωτάκη, να υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί εύκολα. Σημαντικό ρόλο στην όλη συνεδρίαση έπαιξε η αντιπρύτανης του ΕΜΠ Τώνια Μωροπούλου, που είχε κύριο ρόλο στο Πολυτεχνείο κατά της χούντας, όπως και ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Σιμόπουλος, που τάχθηκαν εναντίον του καινούργιου νόμου. Από την πλευρά του, ο προεδρεύων της συνόδου, κ. Κ. Ρέμελης, αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις της Άννας Διαμαντοπούλου, που μίλησε για περιφρόνηση της δημοκρατίας και της εντολής του ελληνικού λαού από τους πρυτάνεις που αρνήθηκαν να υπογράψουν, συνέστησε ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.

«Μπορούν να κατηγορήσουν τους πρυτάνεις για όλα τα δεινά του ελληνικού πανεπιστημίου, αλλά όχι και για περιφρόνηση της Δημοκρατίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.


Σχολιάστε εδώ