Κατέβασαν τρυπάνι οι κύπριοι στο οικόπεδο της Αφροδίτης!
Γύρω από τη γεώτρηση της Noble Energy σχηματίστηκε μια διπλωματική ασπίδα, αφού ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, ακόμη και η Βρετανία, αναγνωρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καλώντας ταυτοχρόνως την Τουρκία να απόσχει από την πραγματοποίηση των απειλών της και να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα εκείνο της θάλασσας. Τα πρώτα πορίσματα της έρευνας θα γίνουν γνωστά σε δύο με τρεις μήνες.
Ο ρόλος των ΗΠΑ
Η παρέμβαση των ΗΠΑ έγινε σε δύο επίπεδα. Αρχικά διά της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και εν συνεχεία ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα συναντήθηκε την περασμένη Τρίτη με τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο ξεκαθάρισε ότι οι Αμερικανοί δεν θέλουν κρίση για δυο χιλιάδες λόγους και ειδικότερα επειδή αυτό επιβάλλουν τα συμφέροντά τους και η γενικότερη ασφάλεια στην περιοχή.
Οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν στην Τουρκία ότι καθόλου δεν επιθυμούν την κρίση στην ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα με το Ισραήλ. Για να διασωθεί όμως το τουρκικό γόητρο, καθότι ο Ερντογάν σήκωσε ψηλά τον πήχη των απειλών, το όλο θέμα δεν εθίγη δημόσια. Ταυτοχρόνως οι Αμερικανοί είναι διατεθειμένοι να δεχθούν την τουρκική στρατιωτική παρουσία, η οποία όμως δεν θα φτάσει στη δημιουργία κρίσης. Είναι κατανοητό ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να διασφαλίσουν και τα συμφέροντα της Noble Energy, αφού είναι αμερικανικών συμφερόντων.
Τα τουρκικά μέτρα
Η Άγκυρα θα περιοριστεί σε μια σειρά άλλων μέτρων που θα συνιστούν τετελεσμένα, όπως:
1. Η υπογραφή συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Κατεχόμενων για τον βόρειο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου. Η τουρκική λογική επικεντρώνεται σε δύο σημεία: Αφενός θέλει να δικαιολογήσει τις έρευνες τις οποίες θα αρχίσει η Άγκυρα εξ ονόματος των Τουρκοκυπρίων εντός της κυπριακής επικράτειας, και αφετέρου θα επιδιώξει στο πλαίσιο των συνομιλιών να νομιμοποιήσει τις συμφωνίες αυτές, ώστε να ισχύουν και μετά τη λύση.
2. Η διεξαγωγή ερευνών από την περιοχή του Καστελλορίζου ως τα δυτικά της Κύπρου για να αμφισβητήσει την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και να μην επιτρέψει τον καθορισμό της ελληνικής ΑΟΖ.
3. Η άσκηση πιέσεων σε άλλες χώρες να μην υπογράψουν συμφωνίες για την ΑΟΖ είτε με την Ελλάδα είτε με την Κύπρο. Ήδη η Αίγυπτος δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε καθορισμό ΑΟΖ με την Ελλάδα, ενώ ο Λίβανος δεν επικυρώνει τη συμφωνία του με την Κύπρο επικαλούμενος προβλήματα άλλοτε με τη Συρία και άλλοτε με το Ισραήλ. Ο λόγος όμως είναι η επιρροή που ασκεί η Τουρκία επί του μουσουλμανικού στοιχείου της χώρας.
Το σαμποτάζ
Επιπροσθέτως, η Τουρκία κατηγορεί την Κυπριακή Δημοκρατία ότι τηρεί προκλητική στάση και δυσκολεύει τη λύση του Κυπριακού. Ο Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η Ελληνοκύπριοι με τις έρευνες που διενεργούν και τις συμφωνίες τους με το Ισραήλ «σαμποτάρουν τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού».
Η Άγκυρα επιδιώκει να πείσει Ηνωμένα Έθνη και ΕΕ ότι για να γλιτώσουν από τον μπελά του Κυπριακού θα πρέπει να πιέσουν την κυπριακή κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου παρά μόνο μετά τη λύση, η οποία θα είναι στη βάση του Σχεδίου Ανάν.
Χάθηκαν και
οι συγκλίσεις
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μετά τη συνάντηση που είχε την περασμένη Δευτέρα με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι οι συνομιλίες δεν βρίσκονται σε καλό δρόμο αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, τώρα υπάρχουν αποκλίσεις από προηγούμενες συγκλίσεις.
Η βρετανική ιδιομορφία…
Επειδή περί συνομιλιών και λύσης ο λόγος, οι Βρετανοί αναγνωρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματά της Λευκωσίας στο θέμα του φυσικού αερίου, όμως την ίδια στιγμή καλούν όλα τα μέρη να δείξουν αυτοσυγκράτηση, ενώ σε επίπεδο ΕΕ και Ηνωμένων Εθνών ισχυρίζονται ότι θα ήταν καλύτερα να γίνει η εκμετάλλευση μετά τη λύση.
Σχετικά πάντως τονίζουν ότι η διαδικασία της εκμετάλλευσης των πετρελαίων δεν θα δυσκολέψει τη λύση του Κυπριακού….