Κάλπες μετά τον Νοέμβρη
Και αυτό είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εξέλιξη, αφού για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός ανοίγει ο ίδιος την πόρτα των πρόωρων εκλογών, ενώ μέχρι πρόσφατα τις «ξόρκιζε» και τις απέρριπτε κατηγορηματικά.
Ίσως αυτή η νέα εξέλιξη να οφείλεται στο ότι ο Γιώργος αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησής του αλλά και η πολιτική της νομιμοποίηση έχουν πλέον εξαντλήσει την όποια δυναμική τους.
Σίγουρα, ρόλο σ’ αυτό έπαιξαν και δύο άλλοι παράγοντες:
– Η βεβαιότητα ότι μέχρι τις 15 Οκτώβρη θα εκταμιευτεί τελικά η 6η δόση του δανείου απ’ την «τρόικα», μετά τα «γυμνάσια» που μας έκαναν και οδήγησαν στη λήψη φοροεισπρακτικών μέτρων, μέτρων που οδηγούν σε απολύσεις, μείωση μισθών και συντάξεων, ένα ακόμα πιο επαχθές ξεζούμισμα του λαού. Η βεβαιότητα αυτή εκφράζεται και από κυβερνητικά στελέχη, αλλά και από υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδας. Έτσι, με εξασφαλισμένη την 6η δόση, την ψήφιση του προϋπολογισμού, καθώς και την έγκριση μέχρι τότε των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου απ’ τα Κοινοβούλια των χωρών της ΕΕ, ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι θα έχει στα χέρια του ορισμένα ατού για να πάει σε πρόωρες εκλογές.
– Η μεγάλη πίεση που δέχεται ο Γ. Παπανδρέου για πρόωρες εκλογές, με το βασικό επιχείρημα ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση για τα επαχθέστατα μέτρα που λαμβάνει υπό την απειλή της «τρόικας», σε συνδυασμό με τις πιεστικές επίσης προτάσεις για συγκυβέρνηση με τη ΝΔ. Και οι αφόρητες αυτές πιέσεις προέρχονται τόσο απ’ την πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, όσο και από κυβερνητικά στελέχη, όπως φάνηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.
Ούτως ή άλλως πλέον το αίτημα για πρόωρες εκλογές κυριαρχεί. Ο Γ. Παπανδρέου αντελήφθη, έστω και αργοπορημένα, ότι δεν μπορεί να το αγνοεί.
Έτσι στη συνάντηση που είχε με τους βουλευτές απ’ τα Ιόνια και την Κρήτη το αίτημα ξανατέθηκε.
«Δεν μπορούμε, πρόεδρε, να σηκώσουμε άλλο το βάρος τέτοιων μέτρων, δεν γίνεται. Να πάμε σε εκλογές ή σε συγκυβέρνηση με τη ΝΔ», ήταν η επισήμανση πολλών βουλευτών.
Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα που είχε δημιουργηθεί ήρθε η… έκπληξη, αφού για πρώτη φορά, έστω και έμμεσα, ο πρωθυπουργός άφησε ορθάνοιχτη την πόρτα για πρόωρες εκλογές τονίζοντας στους αντιδρώντες βουλευτές:
«Ως τον Νοέμβρη δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε για εκλογές».
Εκεί ο Γ. Παπανδρέου σταμάτησε. Δεν συμπλήρωσε τα γνωστά που έλεγε μέχρι τότε, ότι δηλαδή οι εκλογές θα είναι καταστροφικές, ότι ο κόσμος θέλει μεταρρυθμίσεις και όχι εκλογές και τα λοιπά γνωστά. Περιορίστηκε στο ότι μέχρι τον Νοέμβρη δεν μπορούν να γίνουν εκλογές. Και αυτό είναι μια πολύ σοβαρή στροφή.
Μάλιστα έγκυρες πληροφορίες μας από κυβερνητικά στελέχη, συνομιλητές του πρωθυπουργού, επισημαίνουν ότι αυτή η στροφή του, που αφήνει ουσιαστικά ανοιχτό το σενάριο των πρόωρων εκλογών μετά και την ψήφιση του προϋπολογισμού, υπαγορεύτηκε πέραν των προαναφερθέντων και απ’ τα εξής:
• Το μαρτύριο της σταγόνας, που κορυφώθηκε εν όψει της εκταμίευσης της 6ης δόσης, θα συνεχιστεί και με την επόμενη δόση, του Δεκέμβρη, παρά τα μέτρα που ελήφθησαν τώρα.
• Έτσι είναι πολύ πιθανά νέα μέτρα, τότε.
• Η χρεοκοπία, για την οποία όλοι πλέον μιλούν τώρα, θα είναι πολύ πιθανό να σκάσει εκείνο το διάστημα. Οπότε καλύτερα να σκάσει στα χέρια μιας άλλης κυβέρνησης…
Όλα επομένως παραπέμπουν στο ότι το διάστημα από Νοέμβρη μέχρι Φλεβάρη –όπως επεσήμανε «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» απ’ την περασμένη Κυριακή– είναι δυνάμει εκλογικός χρόνος, αν και με τις τελευταίες εξελίξεις μάλλον θα επισπευσθούν οι εξελίξεις και θα «τρέξουν» από Νοέμβρη.
Σε κατάθλιψη, εκλιπαρεί τους βουλευτές…
Η εξαφάνιση του Γ. Παπανδρέου όλη την προηγούμενη εβδομάδα (με εξαίρεση τις συναντήσεις με τους βουλευτές) οφείλεται, όπως υπογράμμισε στο «ΠΑΡΟΝ» στενός συνεργάτης του, στο ότι μετά και τις τελευταίες εξελίξεις είναι πολύ πεσμένος, σε βαριά κατάθλιψη.
Κι όταν επηρεάζεται ψυχολογικά ο Γιώργος… διακόπτει τις δραστηριότητές του. Και γενικά επηρεάζεται στην έκφρασή του.
Ωστόσο συνεργάτες του τού επεσήμαναν ότι θα πρέπει αυτός ο ίδιος να κάνει πολιτικό «μασάζ» στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, εν όψει κρίσιμων ψηφοφοριών απ’ τις οποίες κρίνεται η επιβίωση της κυβέρνησής του. Έτσι αποφάσισε να διακόψει την «εξαφάνισή» του, που σχολιάστηκε ποικιλότροπα απ’ τα περισσότερα ΜΜΕ, και να συναντηθεί με τους βουλευτές, αλλά κατά ομάδες και όχι με συνεδρίαση της ΚΟ.
Στο επιτελείο του ευελπιστούν ότι κατά την κρίσιμη ψηφοφορία της Τρίτης, για τον νέο φόρο στα ακίνητα, δεν θα υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις και οι βουλευτές, έστω και με βαριά καρδιά θα ψηφίσουν υπέρ. Βέβαια υπάρχει και ένα άγχος μήπως προκύψει κάποια έκπληξη, να μην ψηφίσει δηλαδή κάποιος (ή κάποιοι) βουλευτές απ’ αυτούς οι οποίοι δεν έχουν εκφράσει δημόσια κάποια διαφωνία ή δεν έχουν εκφράσει γκρίνια.
Και μέσα στο εξαιρετικά τεταμένο κλίμα που επικρατεί εντός της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, κυριολεκτικά εκρηκτικό, ποιος μπορεί να αποκλείσει την αρνητική έκπληξη;
Βέβαια ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ενώπιον των βουλευτών του (όσους είδε μέχρι και την Παρασκευή) απολογητικός, έως και εκλιπαρών τη στήριξή τους, προτάσσοντας τα γνωστά επιχειρήματα, περί κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας. Ωστόσο λαμβάνονται και ορισμένα μέτρα. Για παράδειγμα, η μη πλήρης εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης από φέτος, αφού κάτι τέτοιο δεν θα περνούσε από βουλευτές της βόρειας Ελλάδας…
Ζητούν… τοποτηρητές της ΚΟ στα υπουργεία!
Χαρακτηριστικό του εκτός ελέγχου κλίματος είναι και το ότι οι περισσότεροι βουλευτές καταφέρονται λάβροι κατά υπουργών, με βασικό επιχείρημα ότι αυτοί καλούνται να ψηφίσουν επαχθή και αντιλαϊκά μέτρα που φέρνουν οι υπουργοί, οι οποίοι ωστόσο προσπαθούν να μετακυλίσουν στους βουλευτές το βαρύ κόστος.
Κάποιους άλλους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Γ. Ραγκούση, τους κατηγορούν ότι νομοθετούν με στόχο να φτιάξουν το προφίλ τους και… την πληρώνουν οι βουλευτές οι οποίοι καλούνται να ψηφίζουν.
Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα τις προηγούμενες μέρες να κατατεθεί η εξής πρόταση από πολλούς βουλευτές:
– Να τοποθετηθούν τοποτηρητές της ΚΟ σε κάθε υπουργείο, οι οποίοι θα ελέγχουν τη δουλειά του υπουργού και των υφυπουργών, αν υλοποιούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει, και γενικά θα «βαθμολογούν» την απόδοσή τους! Μπορεί να ακούγεται «τρελή» μια τέτοια πρόταση, αλλά κατατέθηκε! Και αυτό δείχνει το κλίμα που δυνάμει έχει διαμορφωθεί σε μια «ζαλισμένη» ΚΟ…
Πυρά ομαδόν
κατά Μόσιαλου!
Μέσα λοιπόν σ’ αυτό το κλίμα, εκτός απ’ τις έντονες αποδοκιμασίες, παρ’ ολίγον και… χειροδικίες ενάντια στον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο Ηλ. Μόσιαλο από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (!), για τα όσα είπε για τα βουλευτικά προνόμια, τα όσα ακούστηκαν εναντίον του από βουλευτές κατά τις συναντήσεις τους με τον πρωθυπουργό ήσαν περίπου αναμενόμενα.
Ιδιαίτερα οξύς ενάντια στον στενό συνεργάτη του Γιώργου ήταν ο βουλευτής Ζακύνθου Δ. Βαρβαρίγος κατά τη συνάντηση των βουλευτών των Ιονίων Νήσων και της Κρήτης με τον πρωθυπουργό. Τον χαρακτήρισε απαράδεκτο και τόνισε «ποιος είναι αυτός που μιλά για προνόμια, αφού είναι διορισμένος, εσύ τον διόρισες, πρόεδρε».
Άλλοι βουλευτές επίσης μίλησαν με οργή και απαξία για τον Μόσιαλο με φράσεις όπως «αυτός ”γεννήθηκε” το 2009, εμείς είμαστε από παιδιά ΠΑΣΟΚ» ή «αυτοί μας βρίζουν και από μας ζητάτε να βάλουμε πλάτες».
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο Γιώργος δεν απάντησε στις βαριές κατηγορίες και φράσεις κατά Μόσιαλου. Περιορίστηκε στο να κουνήσει το κεφάλι…