Ιδιώτες εισπράκτορες θα… ανοίγουν τους λογαριασμούς μας!

Ιδιώτες κυνηγούς… κεφαλών, οι οποίοι θα έχουν εντολή ακόμη και να εντοπίσουν «κρυφούς» τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου, εξαπολύει ο Β. Βενιζέλος, σε μια προσπάθεια είσπραξης καθυστερούμενων οφειλών προς το Δημόσιο, «κατά προτίμηση» άνω των 150.000 ευρώ – η διατύπωση αυτή της σχετικής εγκυκλίου αφήνει ανοικτό το πεδίο ακόμη και για «κυνήγι» οφειλετών με μικρότερα χρέη.

Με σχετική εγκύκλιο, ο υπουργός Οικονομικών ενεργοποιεί τη διαδικασία, ώστε να έχουν επιλεγεί οι πρώτοι ιδιώτες εισπράκτορες μέχρι τα μέσα του Οκτωβρίου, για να πιάσουν δουλειά. Οι εισπράκτορες μπορεί να είναι δικηγορικά γραφεία, κοινοπραξίες δικηγορικών γραφείων ή εταιρείες ορκωτών λογιστών.

Αποστολή τους θα είναι να βρίσκουν «κρυμμένα» περιουσιακά στοιχεία οφειλετών του Δημοσίου. Προκαλεί, όμως, πολλά ερωτηματικά το γεγονός ότι μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που καλούνται να εντοπίσουν οι «κυνηγοί κεφαλών» είναι και τραπεζικοί λογαριασμοί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για την άρση του τραπεζικού απορρήτου, όχι πλέον μόνο έναντι των φορολογικών αρχών, όπως προβλέπει καλοκαιρινή νομοθετική ρύθμιση, αλλά ακόμη και έναντι των ιδιωτών που θα προσλαμβάνει το Δημόσιο για να κυνηγούν οφειλέτες.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του υπουργού Οικονομικών:

• Οι οριζόμενοι ως ανάδοχοι αναλαμβάνουν την υποχρέωση να ερευνούν διεξοδικά τα δεδομένα συγκεκριμένων υποθέσεων οφειλετών του Δημοσίου με χρέη βασικής οφειλής, κατά προτίμηση άνω των 150.000 ευρώ, με σκοπό τον εντοπισμό επιπλέον περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό των υπόχρεων ή συνυπόχρεων αυτών, όπως ακινήτων που δεν έχουν δηλωθεί στη φορολογική αρχή ή δεν έχουν μεταγραφεί, απαιτήσεων στα χέρια τρίτων, ειδικών περιουσιακών στοιχείων, περιουσιακών στοιχείων ή επιχειρήσεων που μεταβιβάστηκαν και συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής των άρθρων 479 και 939 ΑΚ, περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν από τρίτους με χρηματικούς πόρους του υπόχρεου, εικονικών μεταβιβάσεων, εικονικών βαρών, τραπεζικών λογαριασμών στην Ελλάδα ή/και το εξωτερικό κ.λπ., να υποδείξουν πρακτικές και να παράσχουν εξειδικευμένες κατά περίπτωση νομικές συμβουλές με σκοπό την αξιοποίηση των παρεχομένων πληροφοριών.

Η απόφαση του κ. Βενιζέλου δίνει για πρώτη φορά σε ιδιώτες τη δυνατότητα να κάνουν «φύλλο και φτερό» στοιχεία για τους οφειλέτες του Δημοσίου, που ως τώρα ήταν γνωστά μόνο στις φορολογικές αρχές. Μπορούν να λαμβάνουν αντίγραφα εκθέσεων ελέγχου και όλα τα συνοδευτικά έγγραφα και πληροφοριακά στοιχεία, αντίγραφα των καταλόγων βεβαίωσης ανείσπρακτων οφειλών, στοιχεία από τα τηρούμενα ηλεκτρονικά αρχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, αντίγραφα δικαστικών αποφάσεων, καθώς και «κάθε άλλο στοιχείο σχετιζόμενο με το ανατεθειμένο σε αυτούς έργο του οποίου δύνανται νόμιμα να λαμβάνουν γνώση».

Οι ιδιώτες «κυνηγοί» θα αμείβονται με σταθερά ποσά για κάθε φάκελο που θα διεκπεραιώνουν. Δηλαδή, οι αμοιβές τους δεν θα συναρτώνται με το ύψος των εσόδων που θα φέρνουν στο Δημόσιο με τις έρευνες και τις συμβουλές τους. Οι αμοιβές ορίζονται από 200 ευρώ, όταν η έρευνα καταλήγει σε αδιέξοδο, μέχρι 1.000 ευρώ, που προβλέπονται για τις περιπτώσεις επιτυχούς διεκπεραίωσης μιας υπόθεσης, δηλαδή όταν το Δημόσιο καταφέρει να εισπράξει κάτι χάρη στη δουλειά των εισπρακτόρων.


Σχολιάστε εδώ