Ζητούνται μαζικές απολύσεις ή οριζόντια μείωση μισθών!

Παρά τον βομβαρδισμό της ελληνικής κοινωνίας με διαδοχικά κύματα μέτρων, η διαπραγμάτευση με την «τρόικα» δεν έχει κλείσει και η έλευση των κορυφαίων εκπροσώπων της στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα εκφράζονται φόβοι ότι θα συνοδευθεί από νέες δυσάρεστες εκπλήξεις, που θα επικεντρωθούν κατά πρώτον λόγο στον δημόσιο τομέα, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να εφαρμοσθεί τελικά από αυτόν τον χειμώνα η δυσβάστακτη αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, αν και αυτό θα προσπαθήσει να το αποφύγει η κυβέρνηση, γιατί ξέρει ότι δεν πρόκειται να το ψηφίσουν οι βορειοελλαδίτες βουλευτές και θα κινδυνέψει να πέσει.

Το μήνυμα που έχει λάβει από την «τρόικα» ο Β. Βενιζέλος είναι ότι, ανεξάρτητα από τις προβλέψεις για ύφεση, θα πρέπει να τηρηθούν κατά γράμμα οι ονομαστικοί στόχοι για το έλλειμμα που θέτει το Μεσοπρόθεσμο, τα λεγόμενα «πλαφόν» ελλείμματος: δηλαδή να μην υπερβεί το έλλειμμα φέτος τα 17,065 δισ. ευρώ και το 2012 τα 14,9 δισ. ευρώ, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι στόχοι όπως εκφράζονται ως ποσοστά ενός ΑΕΠ που συνεχώς βυθίζεται. Όπως λένε οικονομικοί παράγοντες, αν τελικά η κυβέρνηση πιάσει αυτούς τους ποσοτικούς στόχους, ίσως πετύχει στους αριθμούς, θα θυμίζει όμως αυτό που είχε πει ο Γεώργιος Παπανδρέου, ότι «ευημερούν οι αριθμοί αλλά δυστυχούν οι άνθρωποι».

Αυτήν την εβδομάδα αναγγέλθηκε μια «ομοβροντία» μέτρων, που όμως είναι πολύ αμφίβολο αν η «τρόικα» θα δεχθεί ότι αρκούν για να επιτευχθούν οι απαραίτητες εξοικονομήσεις:

– Το χαράτσι στα ακίνητα μέσω ΔΕΗ πέρασε πλέον ως μόνιμο μέτρο και όχι ως προσωρινό, για τη διετία 2011-2012, με κάποια «λείανση» ακραίων χαρακτηριστικών του, αφού εξαιρέθηκαν τελικά, με προϋποθέσεις, οι άνεργοι που επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ. Το μέτρο αυτό, όμως, αν και βαρύτατο, αμφισβητείται από την «τρόικα» ότι θα αποδώσει έστω και τα μισά έσοδα από αυτά που υπολογίζει η κυβέρνηση (πάνω από 2 δισ. ευρώ ετησίως).

– Το αφορολόγητο όριο κατέβηκε στις 5.000 ευρώ για τη φορολογία εισοδήματος. Όμως και αυτό ακόμη το ακραίο μέτρο, που οδηγεί σε επιβαρύνσεις ακόμη και συνταξιούχους με εισοδήματα πείνας, απλώς «διορθώνει» ελαφρώς την αναμενόμενη το 2012 κατάρρευση των εισπράξεων από τον φόρο εισοδήματος, λόγω της «εκρηκτικής» ανεργίας και της μείωσης των εισοδημάτων.

– Οι νέες μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ και σε όσους βρίσκονται κάτω από το 55 έτος και λαμβάνουν σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ, διορθώνουν μεν σε κάποιο βαθμό τα τεράστια προβλήματα που έχει δημιουργήσει η ανεργία στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και πάλι δεν αρκούν για να επανέλθει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα με ασφάλεια εντός των στόχων, όπως εκτιμά η «τρόικα». Η δε απόφαση της κυβέρνησης να θέσει αμέσως σε εφεδρεία 30.000 υπαλλήλους και να εφαρμόσει από 1ης Οκτωβρίου το νέο μισθολόγιο μπορεί να θεωρείται βήμα προς την κατεύθυνση που υπαγόρευε η «τρόικα», όμως οι «τροϊκανοί» δεν έχουν πειστεί για τη δημοσιονομική αποτελεσματικότητα και αυτών των μέτρων.

Με αυτά τα δεδομένα, στην ατζέντα των συζητήσεων αυτής της εβδομάδας θα μπουν αναπόφευκτα οι προτάσεις της «τρόικας» για ακόμη μεγαλύτερο «τσεκούρωμα» του προσωπικού στο Δημόσιο, ενδεχομένως με αλλαγή του στόχου για μείωση υπαλλήλων από τις 150.000 στις 200.000. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το μέτρο της εφεδρείας δεν προορίζεται πλέον να εφαρμοστεί μόνο στο ευρύτερο Δημόσιο, αλλά υποψήφιοι για… έφεδροι γίνονται πλέον και οι υπάλληλοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου και στον στενό δημόσιο τομέα. Επιπλέον η «τρόικα» είναι πολύ πιθανό να ζητήσει ακόμη αυστηρότερες περικοπές αμοιβών μέσω του νέου μισθολογίου, που θα οδηγούν σ’ ένα νέο οριζόντιο «ψαλίδισμα» αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων.


Σχολιάστε εδώ