Δικό του μαγαζί είχε την ΕΛΣΤΑΤ ο πρόεδρός της
Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι των καταγγελιών για εσκεμμένη διόγκωση του ελλείμματος από την Ελληνική Στατιστική Αρχή επί των ημερών του Γ. Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα στο ΔΝΤ, και πριν ψηφιστεί η τροπολογία με την οποία παύονται τα μέλη της που ήρθαν σε σύγκρουση με τις μεθόδους του προέδρου της Ανδρέα Γεωργίου, πρώην συνεργάτη του ΔΝΤ, το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να ζητήσει τη διερεύνηση της υπόθεσης από τη Βουλή. Μια κίνηση που προφανώς δεν έχει προσδιορισμένο ορίζοντα, εν μέσω του ρευστού πολιτικού σκηνικού που κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα φέρει εκλογές και θα μείνει μετέωρη ή ότι δεν θα εκφυλιστεί σε διακομματικά παζάρια, όπως διδάσκει το κοντινό παρελθόν, στη διαδρομή της αναζήτησης στοιχείων από το 2000.
Μετά τις καταγγελίες και την εισαγγελική παραγγελία για διερεύνηση ευθυνών, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ πήγε στη Βουλή και, πέραν της Ζωής Γεωργαντά που έκανε πρώτη τις καταγγελίες, τα περισσότερα από τα μέλη του συμφώνησαν ότι το ΔΣ δεν συνεδρίαζε σχεδόν ποτέ και δεν είχε γνώμη στον προσδιορισμό του ελλείμματος και στην απογραφή, καθώς ο επικεφαλής Ανδρέας Γεωργίου είχε καθιερώσει την ενός ανδρός αρχή. Προηγήθηκε η προσέλευση του προέδρου στην αρμόδια επιτροπή, ο οποίος παρέμενε συνεργάτης του ΔΝΤ και μετά την τοποθέτησή του στην ΕΛΣΤΑΤ. Παρά τα πιεστικά ερωτήματα των βουλευτών για φούσκωμα του ελλείμματος με τον συνυπολογισμό των ΔΕΚΟ σε αυτό, επέμεινε ότι βασίστηκε στους κανόνες του ευρωπαϊκού συστήματος εθνικών λογαριασμών και ότι η ΕΛΣΤΑΤ επί της προεδρίας του απέκτησε την αξιοπιστία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τις απόψεις της κ. Γεωργαντά, η οποία δήλωσε ότι τα μέλη του ΔΣ είχαν περιθωριοποιηθεί από τον πρόεδρο, συνέκλιναν πολλοί από τους έξι επιστήμονες που μετείχαν στο ΔΣ. Ο Νίκος Λογοθέτης (που βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τον κ. Γεωργίου) και ο Κώστας Σκορδάς υποστήριξαν ότι ο πρόεδρος ενήργησε αυθαίρετα στον υπολογισμό του ελλείμματος και ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν δεν πέρασαν από το διοικητικό συμβούλιο. Ο Γιώργος Σημιγιάννης, η Στέλλα Μπαλφούσια (του Γραφείου Παρακολούθησης του Προϋπολογισμού που καθαίρεσε νωρίτερα ο κ. Βενιζέλος) και ο Αντρέας Φιλίππου προέβαλαν τη συγκατάθεση της Eurostat στους χειρισμούς του προέδρου.
Το ΠΑΣΟΚ, με την έγκριση του πρωθυπουργού, ετοιμάζεται να καταθέσει αίτημα για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της δημοσιονομικής πορείας της χώρας την τελευταία δεκαετία, και ειδικότερα για το θέμα των Greek statistics. Με τον τρόπο αυτό το κυβερνών κόμμα απαντά στον πρόεδρο της αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά και στις προειδοποιήσεις του για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς φτάσαμε στον μηχανισμό στήριξης και στο Μνημόνιο. Η ΝΔ χαρακτήρισε την κίνηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αντιπερισπασμό και απόπειρα συμψηφισμού και διάχυσης των ευθυνών σε σχέση με τη διερεύνηση των καταγγελιών για το έλλειμμα του 2009, αλλά και αντιπερισπασμό απέναντι στην ανακοίνωση των νέων μέτρων της κυβέρνησης. Δήλωσε πάντως ότι θα συμμετάσχει στην Επιτροπή εφόσον συσταθεί. «Από τα Greek statistics του Καραμανλή, στα green statistics του Παπανδρέου», ήταν το σχόλιο του ΛΑΟΣ, ενώ σύμφωνα με το ΚΚΕ «το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ υποκρίνονται πως θέλουν να αναδείξουν τις αιτίες της κρίσης με την τοποθέτησή τους για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία.
Το αντίθετο ακριβώς επιδιώκουν. Να συσκοτίσουν την πραγματικότητα και να αποπροσανατολίσουν τον λαό».