Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί

Η «Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων» δίνει τη δική της απάντηση, την οποία δεν μπορεί εύκολα να υιοθετήσει κανείς. Όπως δεν γίνεται εκ προοιμίου αποδεκτή η γνώμη ορισμένων συναδέλφων οι οποίοι δηλώνουν ότι «δεν περιμένουμε τίποτα από τη νέα διοίκηση της Ένωσης». Χωρίς να διευκρινίζουν εάν βασίζουν την καταδίκη της στις γενικότερες δυσμενείς συνθήκες μέσα στις οποίες αναδείχτηκε ή στις εγγενείς αδυναμίες της. Από την πλευρά μας είχαμε ζητήσει την παραίτηση όλων των συμβούλων που προέκυψαν από τις εκλογές του περασμένου Μαΐου και την καταφυγή σε νέες αρχαιρεσίες με εκλογικό σύστημα που να επιτρέπει την ανάδειξη του προεδρείου από τη βάση. Τώρα όμως ο μόνος δρόμος που απομένει είναι να στηρίξουμε αυτό το προεδρείο σε κάθε σωστή προσπάθειά του για να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί, να παρακολουθούμε τις εργασίες του, να ασκούμε κριτική και να συμμετέχουμε στους κοινούς αγώνες του.

Αυτό φυσικά με τον όρο πως από εδώ και πέρα το ΔΣ θα πορεύεται ενωμένο όχι μόνο στα δικά του πλαίσια αλλά και με όλα τα μέλη της Ένωσης, τα οποία απαιτούν πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση. Να θυμίσουμε από ποιους αποτελείται το προεδρείο: Πρόεδρος Δημήτρης Τρίμης, Α΄ αντιπρόεδρος Νανά Νταουντάκη, Β΄ αντιπρόεδρος Παναγιώτης Ράμμος, γενική γραμματέας Μαρία Αντωνιάδου, ταμίας Γιάννης Αγγέλης.

Το πρώτο που ζητάει ο Δημ. Τρίμης, όπως μας είπε, είναι λιτότητα από τα στελέχη των Μέσων και εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας για τους υπόλοιπους συναδέλφους.

Παραδίνοντας τη σκυτάλη στο νέο ΔΣ ο Πάνος Σόμπολος ζήτησε από τους συμβούλους να κρατήσουν ψηλά τη σημαία της ενότητας γιατί μόνο μ’ αυτόν τον τρόπο είναι δυνατόν να αντιμετωπισθεί η θύελλα που πλήττει το επάγγελμα. Για τη Μαρία Αντωνιάδου, από τα νέα πρόσωπα του ΔΣ, έγινε γνωστό πως επέμεινε να εκλεγεί γενικός γραμματέας ο Χρ. Κυρίτσης, ως παλαιότερος και εμπειρότερος, αλλά στη σθεναρή άρνηση εκείνου, τελικά αποδέχτηκε τη θέση.

Ο Δημ. Τσαλαπάτης μάς δήλωσε ότι θα βοηθήσει το προεδρείο στις σωστές επιλογές του και θα του ασκήσει κριτική στις κακές. Ελπίζουμε και στις δικές του καλές επιλογές ως προς τις αποφάσεις του προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση και εν πάση περιπτώσει περιμένουμε από τον συνάδελφο να βαρύνει τη ζυγαριά περισσότερο με τις γνώσεις και την πείρα του παρά με την… γκρίνια.

Ομόλογα και νέα μέτρα

Το ΔΣ του ΤΣΠΕΑΘ (Διεύθυνση ΕΤΑΠ – ΜΜΕ) απέρριψε την υπουργική πρόταση για την αντικατάσταση των ομολόγων του με άλλα 30ετούς διάρκειας και αξίας μειωμένης κατά 21%. Η άρνηση ανοίγει τον δρόμο για παρόμοια στάση και του ΕΔΟΕΑΠ, πόσω μάλλον που τα αποθεματικά του είναι κατά πολύ κατώτερα του ΤΣΠΕΑΘ.

Νέο θέμα ωστόσο προέκυψε με το μέτρο της μείωσης των συντάξεων άνω των 1.200 ευρώ. Ο Κ. Τσουπαρόπουλος μας πληροφόρησε ότι πρόκειται να ζητήσει το Ταμείο από τον Κουτρουμάνη να μην υπαχθούμε στο μέτρο αυτό εμείς οι δημοσιογράφοι. Ο ΕΔΟΕΑΠ έχει ήδη πει ότι οι περικοπές στις επικουρήσεις δεν αφορούν τους ασφαλισμένους του. Είναι γνωστό πως και τα δύο Ταμεία δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ από το Δημόσιο.

Σκούρα τα έχουμε βρει με το αγγελιόσημο και φαίνεται πως το μόνο που θα μας σώσει είναι η επιβολή του και στις ιστοσελίδες των Μέσων. Συστήθηκε μάλιστα στον ΕΔΟΕΑΠ ειδική επιτροπή για το κυνήγι του θέματος.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ελπίζεται πως θα έχει στενότερες συνεργασίες και με τα δύο Ταμεία σύνταξης και επικούρησης. Ο Δημ. Τρίμης μάς δήλωσε ήδη πως θα διορισθεί εκπρόσωπος της Ένωσης στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Και για να δούμε το πρόβλημα της κρίσης από πιο πολύπλοκη άποψη: Πήγαμε στο βιβλιοπωλείο της Εστίας και ζητήσαμε το Συμπόσιο του Πλάτωνα. «Με τις περικοπές των συντάξεων», δικαιολογηθήκαμε, «μόνο με πιάτα α λα Διοτίμα θα χορταίνουμε πλέον». Ως επιδόρπιο διαλέξαμε τις «Συμφορές του δανεισμού» του Πλούταρχου. Εκεί να δείτε τι σέρνει στους τροϊκανούς της εποχής του.

Σοφία Μαλτέζου


Σχολιάστε εδώ