ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ από τον Γιώργο

Δεδομένα τα οποία δημιουργούνται -αναπόφευκτα- απ’ τη ραγδαία πτώση της κυβέρνησης αλλά και του πρωθυπουργού προσωπικά.

Έτσι, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του 2009 σε δημοσκόπηση, εκτός απ’ την πτώση του Γ. Παπανδρέου στην τρίτη θέση στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, εκτός απ’ τη ραγδαία φθορά του σε όλα τα επίπεδα, εμφανίζεται να είναι δεύτερος στο σύνολο των ψηφοφόρων αλλά -και αυτό έχει την ιδιαίτερη σημασία του- και στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, όποτε πραγματοποιηθούν!

Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΕΣ 1 και 2):
• Στο επίμαχο ερώτημα, ο Β. Βενιζέλος προηγείται του Γ. Παπανδρέου με 28,7%, έναντι 11,7% του πρωθυπουργού, ενώ «κανένας απ’ τους δύο» απαντά το 51,3%!
• Στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ο Β. Βενιζέλος προηγείται με 10 μονάδες, συγκεκριμένα 31% έναντι 21,1% του Γ. Παπανδρέου. Αλλά και εδώ είναι εντυπωσιακό το 39% που απαντά «κανένας απ’ τους δύο»…

Είναι πλέον εμφανές ότι πέραν πάσης εκτίμησης (ακόμα και της πλέον απαισιόδοξης γι’ αυτόν) πολύ σύντομα, μόλις δύο χρόνια μετά τον εκλογικό του θρίαμβο του 2009, ο Γ. Παπανδρέου θεωρείται καμένο χαρτί, ουσιαστικά «τελειωμένος», ακόμα και απ’ τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ!

Βέβαια ούτε για τον Β. Βενιζέλο είναι τα πράγματα καλύτερα.

Μπορεί μεν να υπερέχει του Γ. Παπανδρέου στην απευθείας μεταξύ τους σύγκριση, αλλά και αυτός είναι πλέον τόσο φθαρμένος απ’ τη μέχρι τώρα θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε είναι μακράν δεύτερος, πολύ πίσω απ’ τον «κανένα»!

Και αυτή η εξέλιξη προφανώς ανοίγει τον δρόμο για άλλους επίδοξους δελφίνους, αφού μάλιστα άτυπα πλην ουσιαστικά οι δελφινομαχίες έχουν ξεκινήσει στο κυβερνών κόμμα…

Μεγάλη υπεροχή ΝΔ και Σαμαρά

Η ραγδαία φθορά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού εμφανίζεται σε όλα τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία της έρευνας.

Στην πρόθεση ψήφου (ΠΙΝΑΚΑΣ 3) η ΝΔ υπερέχει κατά 4,3% του ΠΑΣΟΚ, έχοντας υπερτριπλασιάσει τη διαφορά σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα της RASS (τότε, στις 3 Ιουλίου, η διαφορά υπέρ της ΝΔ ήταν 1,3%), αλλά χωρίς να συγκεντρώνει ποσοστά αυτοδυναμίας.

Συγκεκριμένα:
• Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 20,8%, έναντι 23,1% της προηγούμενης έρευνας.
• Η ΝΔ βρίσκεται στο 25,1%, έναντι 24,4%.
• Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 8%, έναντι 7,8%.
• Ο ΛΑΟΣ 5,2%, έναντι 4,8%.
• Ο ΣΥΡΙΖΑ 4,1%, έναντι 3,4%.
• Οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,1%, έναντι 3,3%.
• Η Δημοκρατική Αριστερά 3,2%, έναντι 2,3%.
• Η Δημοκρατική Συμμαχία 2,6%, έναντι 2,4%.
• Το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών 1,5%, έναντι 2,2%.
• Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι 20,7%, έναντι 20,8%.

Είναι εντυπωσιακή -αλλά όχι ανεξήγητη- η μεγάλη πτώση της συσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ (ΠΙΝΑΚΑΣ 4). Από 48,5%, που ήταν στην προηγούμενη έρευνα, έχει πέσει τώρα στο 40,8%. Μάλιστα ειδικά την τελευταία εβδομάδα, με τον καταιγισμό των νέων μέτρων, έπεσε κατά 4,3%!

Αντίστοιχα η συσπείρωση της ΝΔ (ΠΙΝΑΚΑΣ 5) βρίσκεται στο 66,1%, έναντι 62,8% της προηγούμενης δημοσκόπησης.

Ενώ στο ισοζύγιο διαρροών η υπεροχή της ΝΔ είναι συντριπτική, αφού βρίσκεται στο 8,6 προς 1,1%.

Αλλά συντριπτική (ΠΙΝΑΚΑΣ 6) είναι η υπεροχή της ΝΔ και στην παράσταση νίκης.

Συγκεκριμένα το 72,7% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τις επόμενες εκλογές θα τις κερδίσει η ΝΔ και μόνο το 18% ότι θα τις κερδίσει το ΠΑΣΟΚ. Ακόμα και το 63% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του 2009 πιστεύει ότι θα κερδίσει η ΝΔ!

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Αντ. Σαμαράς προηγείται του Γ. Παπανδρέου (ΠΙΝΑΚΑΣ 7) κατά 8,6%, αφού συγκεντρώνει το 35%, έναντι του 26,4% του Γ. Παπανδρέου. Ωστόσο εδώ προηγείται ο «ΚΑΝΕΝΑΣ», που συγκεντρώνει το 37,2%.

Είναι επίσης σημαντικό ότι μετά την παρουσία και του Γ. Παπανδρέου και του Αντ. Σαμαρά στη ΔΕΘ, οι ερωτηθέντες δείχνουν να εμπιστεύονται περισσότερο την οικονομική πρόταση του Αντ. Σαμαρά (ΠΙΝΑΚΑΣ 8).

Συγκεκριμένα την οικονομική πρόταση του Αντ. Σαμαρά εμπιστεύεται το 30,9%, ενώ την αντίστοιχη του Γ. Παπανδρέου το 10,3%!

Ωστόσο και εδώ προηγείται το «καμία απ’ τις δύο», με 53,5%…

Σημαντικό ακόμα (ΠΙΝΑΚΑΣ 9) και το ότι με ποσοστό 63,1% οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος μιας χρεοκοπίας, έναντι του 32,2% που δεν θεωρεί υπαρκτό έναν τέτοιο κίνδυνο.

Τέλος (ΠΙΝΑΚΑΣ 10) το 55,4% δηλώνει αντίθετο με απολύσεις στον δημόσιο τομέα, έναντι του 43,4% που συμφωνεί.


Ταυτότητα έρευνας

Περίοδος έρευνας: Η έρευνα διεξήχθη από 20 έως και 22 Σεπτεμβρίου 2011.
Τύπος έρευνας: Τηλεφωνική έρευνα προσωπικών συνεντεύξεων σε νοικοκυριά.
Πληθυσμός έρευνας: Όλοι οι έλληνες εκλογείς, μόνιμοι κάτοικοι της χώρας.
Μέγεθος δείγματος και περιοχή έρευνας: 1.203 συνεντεύξεις σε ολόκληρη τη χώρα (δειγματοληπτικό σφάλμα ±2,8%).
Η RASS είναι μέλος της ESOMAR, της WΑPOR και του ΣΕΔΕΑ.


Σχολιάστε εδώ