Κάτω στον Πειραιά

Το κτίριο είναι πλήρως ανακαινισμένο αλλά παραμένει αχρησιμοποίητο εδώ και 20 χρόνια, αφού οι υπάλληλοι του ΥΠΕΧΩΔΕ αρνήθηκαν να πάνε εκεί. Τώρα η κυβέρνηση σπεύδει να αξιοποιήσει το κτίριο ικανοποιώντας σχετικό αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης που ζητούσε εναγωνίως κτίριο για να στεγαστούν τα Δικαστήρια του Πειραιά. Βέβαια το θέμα δεν είναι και τόσο εύκολο, καθώς ήδη εκδηλώνονται αντιδράσεις κυρίως από πλευράς Δικηγορικού Συλλόγου, που τονίζει πως δεν είναι δυνατόν τα Δικαστήρια του Πειραιά να είναι στου… Ρέντη ή στη Νίκαια! Τα Δικαστήρια πρέπει να είναι σε κεντρικό σημείο της πόλης για να εξυπηρετούνται από συγκοινωνιακά μέσα αλλά και να είναι κοντά στις υπόλοιπες δημοτικές ή κρατικές υπηρεσίες. Πάντως η Σχολή Ευελπίδων, όπου μεταφέρθηκαν τα δικαστήρια της Αθήνας, δεν είναι στο κέντρο… Εν πάση περιπτώσει, αν είναι καλύτερα στη Φίλωνος, ας μείνουν, αν έτσι θέλει ο Δικηγορικός Σύλλογος.

// Παρά το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει μετά τον αιφνίδιο τραυματισμό της, τον περασμένο Ιούνιο, η πρόεδρος της ΚΟΔΕΠ Πασχαλίνα Καλαγιά ασκεί όσο καλύτερα γίνεται τα καθήκοντά της. Η ίδια, έχοντας πονέσει και υποφέρει πολύ τελευταία, έχει βάλει στοίχημα ζωής να απαλύνει τον ανθρώπινο πόνο και κάνει ό,τι μπορεί για να τα καταφέρει. Σε πρόσφατη εκπομπή που έγινε από τον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων από τον θάνατο του Στέλιου Καζαντζίδη, ο γιατρός Νίκος Τζανιδάκης, που ήταν ο πιο στενός φίλος του αείμνηστου καλλιτέχνη, πριν μιλήσει είπε ότι θα ήθελε να αφιερωθεί όλη η εκπομπή στην Καλαγιά, σαν ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης στις δύσκολες ώρες που περνάει.

// Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που διοργάνωσε η Τοπική Αγ. Βασιλείου της ΝΔ την περασμένη Τρίτη το βράδυ. Πολλοί Πειραιώτες έδωσαν το «παρών» δείχνοντας ότι ανακτούν την εμπιστοσύνη τους στο κόμμα. Από την εκδήλωση βέβαια δεν μπορούσε να λείπει ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, που θα είναι και υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Πειραιά, μια και στη γειτονιά αυτή γεννήθηκε και μεγάλωσε. Η επιτυχία της εκδήλωσης πιστώνεται στην πρόεδρο της Τοπικής Καίτη Σαλπέα, που αποδεικνύεται… μετρ των συγκεντρώσεων και των κινητοποιήσεων.

// Επίσκεψη στο παζάρι πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή ο βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων Δημήτρης Καρύδης. Ο κ. Καρύδης, μαζί με εκπροσώπους του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Επαγγελματιών Παζαριού, περιόδευσε και συνομίλησε με όλους τους επαγγελματίες που έχουν νόμιμη θέση στο παζάρι, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης με την οποία απαλλάσσονται από δυσβάσταχτα πρόστιμα που ήταν να καταβάλουν χωρίς δική τους ευθύνη.

// Τελεία και παύλα στα σενάρια για πιθανή εγκατάλειψη του δήμου ώστε να γίνει υπουργός σε περίπτωση που κάνει κυβέρνηση η ΝΔ έβαλε ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ακροατή στην εκπομπή «Τα παράπονά σας στον δήμαρχο» του δημοτικού ραδιοσταθμού Κανάλι 1.

Όπως είπε ο κ. Μιχαλολιάκος, δεν πρόκειται να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή πριν ολοκληρώσει το όραμά του για τον Πειραιά.

«Το να γίνω υπουργός», είπε χαρακτηριστικά, «δεν εξαρτάται από τον κ. Σαμαρά, ο οποίος προφανώς θα το ήθελε, αλλά εξαρτάται και από εμένα, που δεν το θέλω, όχι γιατί το υποτιμώ ή το απαξιώνω. Γιατί αυτό που κάνω ως δήμαρχος το αγαπώ πολύ και θα το κάνω μέχρι τέλους. Δεν θα φύγω από τον Δήμο Πειραιά. Δεν υπάρχει αντάλλαγμα ικανό να με αποσυνδέει από αυτό που λατρεύω».

// Με δωρεάν εξετάσεις χοληστερίνης και μέτρηση πίεσης από τις 8 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ. θα συμμετάσχει ο Πειραιάς στην Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου. Οι εξετάσεις θα γίνονται στο κτίριο του Παλαιού Ταχυδρομείου.

// Στον καθαρισμό εγκαταλελειμμένων οικοπέδων τα οποία έχουν γίνει… μίνι χωματερές προχώρησε ο Δήμος Πειραιά, αφού προηγουμένως εξασφάλισε εισαγγελική άδεια.

// Όπως έχει τονίσει ο δήμαρχος, ο σεβασμός στην ιδιοκτησία είναι απόλυτος και, εκτός των άλλων, προβλέπεται και από το Σύνταγμα. Όμως η προστασία του κοινωνικού συνόλου είναι ιερό καθήκον του δήμου και της Πολιτείας. Τα εγκαταλελειμμένα για μια σειρά λόγων οικόπεδα, τα οποία βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Πειραιά, καταγράφονται, καθαρίζονται και θα επιβληθούν τα νόμιμα πρόστιμα σε όσους ιδιοκτήτες βρεθούν. Ήδη, τα συνεργεία του δήμου καθάρισαν οικόπεδο στη συμβολή των οδών Αιτωλικού και Δημητρακοπούλου.

// Διευρυμένη σύσκεψη για την προώθηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων των νησιών συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, με την πρόσκληση κλιμακίου της Μονάδας Οργάνωσης και Διαχείρισης (ΜΟΔ), για τους δήμους Αίγινας, Τροιζηνίας, Πόρου και Ύδρας. Σκοπός της σύσκεψης είναι να εξεταστούν όλες οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί στο ΕΣΠΑ, έγινε αναλυτική προσέγγιση σε καθεμιά από αυτές και αποφασίστηκε η επιμέρους συνεργασία, προκειμένου να συμπληρωθούν οι φάκελοι και να είναι πλήρεις από κάθε άποψη.

// Η ανάγκη να προχωρήσει, να λειτουργήσει και να ενισχυθεί ο νέος θεσμός των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών στους δήμους ήταν το συμπέρασμα της συζήτησης με θέμα «Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών: Ένας δρόμος για την ένταξη και τη συμμετοχή στην τοπική κοινωνία», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Εθνικών Κοινοτήτων του Δήμου Κορυδαλλού. «Σε αυτήν την τόσο δύσκολη περίοδο που περνά η πατρίδα μας, δοκιμαζόμαστε όλοι. Ιδιαίτερα δοκιμάζεται η τοπική κοινωνία και η συνοχή της», τόνισε, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης. «Γι’ αυτό και οι ευθύνες που έχει η δημοτική αρχή είναι μεγαλύτερες. Και ειδικά απέναντι σε εκείνες τις ομάδες των συμπολιτών μας που κινδυνεύουν να μπουν στο περιθώριο. Η έκβαση της κοινωνικής και πολιτικής ένταξης των μεταναστών στην πόλη μας εξαρτάται σημαντικά από τις ευκαιρίες που εμείς θα προσφέρουμε, αλλά και από την ενεργό κοινωνική και πολιτική συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής».


Σχολιάστε εδώ