Εμπρός στο δρόμο που χάραξαν οι Γερμανοί στον ΑLPHA!

Η απόφαση του RTL-Group να περιορίσει την καθημερινή λειτουργία του ΑLPHA σε μια μόλις οκτάωρη βάρδια, με αποτέλεσμα το ζωντανό πρόγραμμα να ξεκινά από τη μία το μεσημέρι, δίνει ιδέες σε όλη την τηλεοπτική αγορά και ενδεχομένως σε λίγους μήνες να το μιμηθούν και άλλα κανάλια!

Η συρρίκνωση του ζωντανού προγράμματος από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ, που αυτό μεταφράζεται σε μια βάρδια τεχνικών, στηρίζεται στη λογική ότι όσο δεν υπάρχουν έσοδα και η διαφημιστική αγορά δεν ανακάμπτει, η πρωινή ζώνη είναι ζώνη πολυτελείας και απευθύνεται σε ανύπαρκτους τηλεθεατές.

Πάντως, για να λέμε και τη μαύρη αλήθεια, η απόφαση του ΑLPHA δεν ήρθε από παρθενογένεση. Δεν έχουν την πρωτιά οι Γερμανοί στο συμμάζεμα και στο ψαλίδι. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η πρόταση να καταργηθούν ολόκληρες ζώνες που δεν έχουν διαφημιστική απόδοση παρουσιάστηκε προ διετίας από σημαντικό στέλεχος του STAR.

Στο μεταξύ, ο ALPHA εισήγαγε μια ακόμη καινοτομία στα οικονομικά του… Ούτε η «τρόικα» δεν έχει τόσες ιδέες για περικοπές! Ο ALPHA στόχευσε στις εργασιακές σχέσεις! Μετά τις συμβάσεις αορίστου χρόνου που μετατράπηκαν σε συμβάσεις έργου 10 μηνών, στην Κάντζα, σύμφωνα με πληροφορίες, εφαρμόζονται οι συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας! Πανελίστες, ρεπόρτερ, παρουσιαστές και διάφοροι άλλοι εργαζόμενοι θα εργάζονται με μπλοκάκι με τρίμηνες συμβάσεις, όσο κρατάει δηλαδή μια νέα εκπομπή, ανάλογα και με τα νούμερα τηλεθέασης που θα φέρει. Τα μέτρα που παίρνει ο γερμανικός όμιλος παρακολουθούνται με προσοχή απ’ όλα τα ιδιωτικά κανάλια ως πολύ ενδιαφέροντα.

Μέχρι το τέλος του έτους οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα έχουν καταλήξει στα τελικά τους συμπεράσματα… Ή θα αντιγράψουν τις τακτικές του ALPHA για να επιβιώσουν ή θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις.

Μεγάλο θύμα όμως των περικοπών είναι και το τηλεοπτικό πρόγραμμα. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα συμβόλαια των τηλεοπτικών αστέρων μειώθηκαν τουλάχιστον κατά 50% και ολόκληρες κατηγορίες ψυχαγωγικού προγράμματος… χαροπαλεύουν στην Εντατική.

Οι ελληνικές σειρές, στις οποίες μόλις πριν από τέσσερα χρόνια οι σταθμοί επένδυαν άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, αποτελούν πλέον είδος προς εξαφάνιση.

Ακόμη και το ΜΕGΑ, που επιμένει σε αυτό το είδος προγράμματος, έχει μειώσει κατά 40% το σχετικό προϋπολογισμό για τη δημιουργία σειρών.

Το δεύτερο θύμα των περικοπών, όπως όλα δείχνουν, θα είναι και το αθλητικό πρόγραμμα. Τα τηλεοπτικά δικαιώματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, οι διοργανώσεις Champions League (MEGA) και Europa League (ΑΝΤ-1) δεν ενδιαφέρουν πια τους ελεύθερης λήψης τηλεοπτικούς σταθμούς γιατί για αυτούς πλέον είναι πανάκριβα!

Όλες αυτές οι περικοπές όμως έχουν σοβαρές επιπτώσεις στον τηλεοπτικό χώρο, καθώς δυναμιτίζουν την ανεργία.

Μια σειρά τεχνικών αλλά και καλλιτεχνικών ειδικοτήτων στο χώρο της τηλεόρασης έχουν μπει σε εργασιακή εφεδρεία.


Σχολιάστε εδώ