Γολγοθάς το… τούνελ!

ΤΙΣ αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να πάρει τέλος το θρίλερ με την 6η δόση του δανείου και θα ξεκινήσει ο Γολγοθάς για εκατομμύρια πολίτες που θα υποστούν μια σειρά επώδυνων και χωρίς προηγούμενο μέτρων. Μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία με τον Β. Βενιζέλο στη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων οι επικεφαλής της «τρόικας» επιστρέφουν εκτός απροόπτου εντός της εβδομάδας στην Αθήνα προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Αμέσως μετά θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης, με τα χρονικά περιθώρια να είναι εξαιρετικά σφιχτά σε σχέση και με τα ταμειακά αποθέματα της χώρας. Εξ ου και διακινούνται σενάρια περί στάσης πληρωμών μισθών και συντάξεων (για 15-20 ημέρες) στο Δημόσιο στην περίπτωση που η δόση δεν δοθεί μέσα στον Οκτώβριο. Στην περίπτωση που όλα εξελιχθούν ομαλά, θα προχωρήσουν με πιο γρήγορους ρυθμούς οι διαδικασίες υλοποίησης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου για την ενεργοποίηση του πακέτου βοηθείας προς την Ελλάδα. Παρά ταύτα σε διεθνές επίπεδο συνεχίζονται οι συζητήσεις (και οι αναλύσεις) για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας μας, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση (ιδέα) περί διαγραφής μεγάλου μέρους (60%) του χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί διαχειρίσιμο. Το θέμα τέθηκε από γερμανούς αξιωματούχους, αλλά και από τον πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος – Καν.

Επί παντός

ΤΑ νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, μετά την κυβερνητική σύσκεψη, προκαλούν «σοκ και δέος», καθώς πλήττουν τους πάντες, αλλά περισσότερο συνταξιούχους και εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα. Μεταξύ άλλων από 1ης Νοεμβρίου θα περικοπούν κατά 20% οι συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ και κατά 40% όσων είναι κάτω των 55 ετών, ενώ αναμένονται περικοπές και στις επικουρικές. Ακόμη περικόπτονται τα πολυτεκνικά επιδόματα για δικαιούχους με εισοδήματα άνω των 55.000 ευρώ και καταργούνται διαφόρων κατηγοριών προνοιακά επιδόματα. Με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, που επισπεύδεται, οι μειώσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι της τάξης των 300 – 400 ευρώ τον μήνα. Παράλληλα διευρύνεται το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας και σ’ αυτό θα ενταχθούν 20.000 υπάλληλοι από τον ευρύτερο και 10.000 από τον στενό δημόσιο τομέα. Με τη λήξη της εφεδρείας (1 χρόνο) η συντριπτική πλειοψηφία τους θα οδηγηθεί στην ανεργία. Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνεται η μείωση του αφορολογήτου στις 5.000 ευρώ, ενώ η έκτακτη εισφορά στα ακίνητα μέσω ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραταθεί και μετά το 2014. Η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης μετατίθεται για το 2012.

«Τσουνάμι»
αντιδράσεων

ΤΙΣ οξύτατες αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων προκάλεσε το νέο πακέτο μέτρων. Η ΝΔ έκανε λόγο για άδικα και αντιλαϊκά μέτρα που συνιστούν ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της «τρόικας». Το ΚΚΕ κάλεσε τους πολίτες να αντισταθούν στα νέα μέτρα και να μην πληρώσουν τα «χαράτσια», ενώ ο Αλ. Τσίπας κατήγγειλε στην κυβέρνηση ότι υπέκλεψε την ψήφο των Ελλήνων, ότι υλοποιεί μια αντικοινωνική πολιτική και ζήτησε άμεση προσφυγή στις κάλπες. Αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις των εργαζομένων στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, λόγω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου που θα περικόπτει ακόμη περισσότερο τις αποδοχές τους, αλλά και για το μέτρο της εφεδρείας που θα «βγάλει» στην ανεργία χιλιάδες άτομα. Η ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ θα πραγματοποιήσουν 24ωρες απεργίες στις 5 και 19 Οκτωβρίου, ενώ σε τροχιά κινητοποιήσεων βρίσκονται και άλλοι κλάδοι. Μεταξύ αυτών οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, οι οποίοι την Πέμπτη πραγματοποίησαν από κοινού 24ωρη απεργία, με αποτέλεσμα στην πρωτεύουσα να επικρατήσει κυκλοφοριακό χάος. Κινητοποιήσεις ξεκίνησαν και θα συνεχίσουν καθηγητές, δάσκαλοι, εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας κ.ά.

Καθαρή εντολή

ΠΡΟΩΡΕΣ εκλογές, αυτοδυναμία και καθαρή εντολή για επαναδιαπραγμάτευση του Μεσοπρόθεσμου ήταν το τρίπτυχο πάνω στο οποίο κινήθηκε ο Αντ. Σαμαράς στη ΔΕΘ. Αυτός θα είναι κι ο βασικός άξονας της στρατηγικής που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες και μέχρι να προκηρυχθούν εκλογές. Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε κυβερνήσεις συνεργασίας και ότι αν δεν προκύψει αυτοδυναμία στις πρώτες εκλογές θα επιδιώξει και νέες. Απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Γ. Καρατζαφέρη, όσο και της επιστροφής της Ντ. Μπακογιάννη στη ΝΔ, κατηγορώντας τους ότι στήριξαν τις αποφάσεις της σημερινής κυβέρνησης. Κατά τα λοιπά ο κ. Σαμαράς άσκησε σφοδρή κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι έχει αποτύχει, ότι εφαρμόζει λανθασμένη πολιτική κι ότι έχει εγκλωβιστεί στο λάθος της. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι στις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ θα είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η αλλαγή του νόμου περί ιθαγένειας, η ανακήρυξη της ΑΟΖ κ.ά. Δεσμεύτηκε για τη συγκρότηση ενός μικρού και ευέλικτου κυβερνητικού σχήματος, με 12 μόνο υπουργεία σε βάθος τετραετίας, ενώ ανήγγειλε ότι θα είναι αυτόνομα τα υπουργεία για τη Ναυτιλία, τον Τουρισμό και για Μακεδονία – Θράκη.

Γράφει ιστορία

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ στιγμές για την Κύπρο! Από την περασμένη εβδομάδα η αμερικανική Noble Energy ξεκίνησε γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 12, παρά τις απειλές της Τουρκίας. Οι έρευνες θα διαρκέσουν από 60 μέχρι 90 ημέρες και σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις και υπάρχουν κοιτάσματα, τότε η Κύπρος θα μπει στον χάρτη των ενεργειακών χωρών. Η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις, αλλά δεν υλοποίησε τις «απειλές» της περί στρατιωτικής επέμβασης προκειμένου να εμποδίσει τις γεωτρήσεις. Τουρκικά πολεμικά πλέουν σε απόσταση από τον χώρο των ερευνών. Στην περιοχή αισθητή είναι η στρατιωτική παρουσία του Ισραήλ, το οποίο μετέχει κατά 15% στις έρευνες. Το Τελ-Αβίβ έχει προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει δυναμικά αν η Τουρκία προβεί σε παράνομες ενέργειες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από την Άγκυρα να αποφύγει απειλές και ενέργειες που προκαλούν ένταση στην περιοχή, ενώ η Ουάσινγκτον επισήμανε ότι οι γεωτρήσεις δεν πρέπει να αποδυναμώσουν τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Για κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου μίλησε η Χ. Κλίντον. Από την πλευρά της η Τουρκία απειλεί να ξεκινήσει γεωτρήσεις σε θαλάσσια περιοχή των Κατεχόμενων, να παγώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να διακόψει τις συνομιλίες για το Κυπριακό.


Σχολιάστε εδώ