Βυζάντιον

Επίσης το κεφάλι του Βαγγέλη σχηματίστηκε για λίγο στην πλάτη του Λοβέρδου – μετά τον διάβασε ο Πειραιώς Σεραφείμ και δεν εμφανίστηκε ξανά. Κοιτάξτε γύρω σας για ανεξήγητα φαινόμενα και σημάδια από το υπερπέραν. Ίσως τους δείτε κι αυτούς.
Δεν νομίζω ότι εμφανίζονται αλλιώς.

Και οι δυο τους, όταν το βράδυ της Τετάρτης έφυγαν από τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, άφησαν στην αίθουσα κάτι από τον ανδρισμό τους. Λίγο ή πολύ, ειλικρινά δεν ξέρω. Θα γύριζαν να το πάρουν πίσω αν είχαν το θάρρος να ανακοινώσουν οι ίδιοι τόσες χιλιάδες απολύσεις και τόσο σκληρά μέτρα. Είμαι έτοιμος να δεχθώ ότι ήταν αναπόφευκτα, ίσως και απαραίτητα. Σε κάποιο βαθμό το πιστεύω. Όμως την Τετάρτη μάθαμε ότι οι ηγέτες μας φοβούνται τον ίσκιο τους. Μπορεί να μην είχαν την τόλμη να τα αποφασίσουν, όμως τα υπέγραψαν. Και την Τετάρτη έδιωξα κάθε αμφιβολία: Δεν έχουμε την ηγεσία που θα μας πάρει μακριά από εδώ. Είναι σαν ολογράμματα που σβήνουν, μπαλόνια που ξεφουσκώνουν. Λίγοι.

•••
Για τη φύση των μέτρων δεν έχω κάτι να σας πω, θα έχετε ακούσει πολλά, θα αισθανθήκατε περισσότερα. Απλώς να σας πω ότι από τα τέλη Νοεμβρίου η εφημερίδα θα τυπώνεται σε ειδικό χαρτί, πιο χοντρό και με ειδικές ίνες, το οποίο ζεσταίνει σχετικά καλά αν το ρίξεις πάνω σου, κάνει μεγαλύτερη φωτιά στο τζάκι και φοριέται και μέσα από πουλόβερ.

•••
Αλλά ας τα αφήσουμε όλα αυτά στην άκρη και ας ευθυμήσουμε. Ας πούμε ότι προσπαθούμε να δείξουμε σε παιδάκια του νηπιαγωγείου τους λόγους για τους οποίους αυτά θα μεγαλώσουν, αλλά η πατρίδα τους θα γίνει πιο μικρή. Παίρνουμε μια φωτογραφία του κ. Βλάση Τσάκα και τη δείχνουμε προς πάσα κατεύθυνση. Ο Βλάσης Τσάκας είναι ο άνθρωπος που εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος ενός σαουδάραβα πρίγκιπα που φέρεται, πάντα από τον κ. Τσάκα, πρόθυμος να αγοράσει τον Παναθηναϊκό. Ο Βλάσης Τσάκας πήγε στα γραφεία του Παναθηναϊκού με ταξί. Αν οι ταρίφες είχαν απεργία, θα πήγαινε με λεωφορείο. Και αν υπήρχε ο πρίγκιπας από τη Σαουδική Αραβία, θα είχε κόψει τουλάχιστον τη γλώσσα του Τσάκα που εμφανίστηκε να δίνει συνέντευξη σε καφετέρια, αξύριστος και με το καλαμάκι του φραπέ στο στόμα. Για να καταλάβετε, αν ο Τσάκας επρόκειτο να συνομιλήσει με την οικογένεια Βαρδινογιάννη, δεν θα είχε επιζήσει της απολύμανσης. Αυτά τα έχετε δει. Εγώ άλλο θέλω να σας πω.

•••
Ζούμε σε μια χώρα όπου μπορεί οποιοσδήποτε να πάρει δημοσιότητα μοιράζοντας τη φωτογραφία ενός πρίγκιπα. Οποιοσδήποτε. Δεν είναι εκπρόσωπος μεγάλου δικηγορικού γραφείου. Δεν είναι καν επιχειρηματίας, δεν είναι τίποτα το συγκεκριμένο. Η υπόθεση φωνάζει από μακριά, φοράει μύτη κλόουν και σου κάνει νοήματα. Και όμως, όλη αυτή παράσταση έγινε πρωτοσέλιδη, έπαιξε σε κανάλια, απασχόλησε χιλιάδες ανθρώπους και χάρισε τεράστια δημοσιότητα σε έναν τύπο που, πιθανότατα, έπαιξε στοίχημα εκατό ευρώ για το αν μπορεί να γίνει διάσημος σε ένα απόγευμα. Η χώρα, λοιπόν, που πιστεύει τον Τσάκα το 2011, γιατί να μην εμπιστευτεί τον Παπανδρέου το 2009; Και γιατί να μην αγκαλιάσει με ελπίδα τον Σαμαρά; Και εδώ είναι η ευθύνη. Ξέρεις ότι σου λένε ψέματα, αλλά κάνεις πως δεν το καταλαβαίνεις. Είσαι σαν τη σύζυγο που πιάνει τον άνδρα της με την ξανθιά, αλλά περιμένει να του το πει την κατάλληλη στιγμή. Και ας περάσουν χρόνια.

•••
Ένας βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας μού έλεγε ότι έρχονται στιγμές που θέλει να βάλει τα γέλια και να φύγει για να γλιτώσει το ξύλο – είναι από τους βουλευτές που δεν επιθυμούν να βρίσκονται στην επόμενη Βουλή. «Ο πρόεδρος συμπεριφέρεται λες και ο στόχος της ΝΔ είναι να πάρει πίσω ποσοστά από τον ΛΑΟΣ, ακυρώνοντας τα ανοίγματα προς το κέντρο και τις απαιτήσεις των καιρών» – δεν το είπε τόσο καλά, εγώ το μάζεψα. Του αντιγύρισα πως γελώ σαν μαθήτρια που βλέπει την Patty. Όσο σκέφτομαι μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας με Αντώνη πρωθυπουργό, Φαήλο και Χρύσανθο στα πάνω τους, Άνθιμο σε εθνικό δίκτυο και Παπαδιαμάντη στα σχολεία, κάνω χαρούλες που δεν φαντάζεστε. Μόνη της θα βγαίνει η στήλη. Θα ξημερώνει η Πέμπτη και θα είναι γραμμένη, θα αισθάνομαι ότι κάθε εβδομάδα ο Άγιος Βασίλης κατεβαίνει από την καμινάδα και κάθεται στον υπολογιστή.

•••
Οφείλω δε να πω στα ενθουσιώδη μπλε αγόρια της Συγγρού κάτι που και οι ίδιοι ξέρουν: Είναι η πρώτη φορά που η Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση τείνει να χάσει τα παραδοσιακά της ερείσματα στον επιχειρηματικό χώρο – γελούν και εκεί και μετά απελπίζονται, δεν μπορούν να δείξουν προς μια κατεύθυνση. Και μου άρεσε που οι «Financial Times» (έχουμε πάντα ένα φύλλο στην τουαλέτα) έγραφαν κάτι που έχω σημειώσει εδώ και χρόνια: Στην Ελλάδα απλώς διαπιστώνεται η ανεπάρκεια προσώπων. Οι πολίτες δεν ξέρουν ποιον να ακολουθήσουν. Κι εγώ θα τους συμπληρώσω λέγοντας πως, δυστυχώς, όταν δεν έχεις όραμα να ακολουθήσεις, γίνεσαι πιο ευάλωτος στην παρηγοριά. Δεν ξέρω για ποιο λόγο ο Σαμαράς είναι τόσο κατώτερος των περιστάσεων. Ίσως να είναι προσωπικό το θέμα, να φταίει που τούτοι οι άνθρωποι αισθάνονται ότι πάνω απ’ όλα είναι η εκπλήρωση του πεπρωμένου τους. Εδώ και είκοσι χρόνια ο Σαμαράς έχει ταχθεί για πρωθυπουργός. Σιγά μη σταματήσει τώρα. Δηλαδή ο Γιώργος τι έκανε; Για να συναντηθείς με τη νίκη πρέπει να χωρίσεις με την αλήθεια.

•••
Να σας πω επίσης ότι μια πηγή που έχω σε μεγάλο οίκο αξιολόγησης μου είπε ότι το 0,1% που αφήνουν ως περιθώριο να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα είναι καθαρά για λόγους προσχηματικούς. «Ας πούμε ότι ανακαλύφθηκε ένα μεγάλο κοίτασμα ουρανίου τις επόμενες μέρες», μου εξήγησε χαρακτηριστικά. Μου είπε δε ότι θα έπαιζε και χίλια δολάρια στοίχημα στο ότι ο Βενιζέλος πάει ΗΠΑ και ο Γιώργος Γερμανία για να κανονίσουν τα της συντεταγμένης χρεοκοπίας που είναι κοντά. Ρώτησα αν σε τέτοιες περιπτώσεις βάζουμε λεφτά στο στρώμα. Μου απάντησε πως δεν της φαίνεται για τέτοια περίπτωση. Της είπα (είναι και γυναίκα) για τις μετοχές της Τράπεζας Ανατολής που κοστίζουν 670 δισ. ευρώ η μία και έχουν γίνει και αυτές θέμα, μαζί με τον πρίγκιπα. Ακόμα δεν μου έγραψε απάντηση. Όμως ναι, όλα θα τα ακούσουμε. Τις μαγικές μετοχές της Ανατολής (λες και είναι ουζερί), τα σπάνια κοιτάσματα στο υπέδαφος της χώρας μας (τα είπε και ο Σαμαράς αυτά!) και φυσικά το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο που θα βγάλουν οι Κύπριοι, μετά θα βγάλουμε κι εμείς και στο τέλος θα βρεθούμε να αγοράζουμε άλλες χώρες.

•••
Θα ήθελα να σας θυμίσω κάτι σοβαρό. Όταν ο μακαρίτης (προσοχή δεν το έχουμε πει σε όλους μέσα στην εφημερίδα) ο Τάσσος ξεκίνησε την ιστορία με τις έρευνες στην Κύπρο, μια πολύ σοβαρή πηγή μού είχε εκμυστηρευθεί πως τα κοιτάσματα δεν έχουν το ενδιαφέρον που νομίζουμε. Μου έλεγε πως οι εκτιμήσεις που είχαν στην Κύπρο έκαναν λόγο είτε για βάθη που δεν επέτρεπαν αξιοποίηση, είτε για ποιότητα όχι και τόσο ελκυστική. Προσπάθησα να μάθω κάτι παραπάνω και ομολογώ πως δεν κατάλαβα αν η εκκίνηση των ερευνών έχει να κάνει με την εφαρμογή βελτιωμένης τεχνολογίας που υιοθετείται και στις γεωτρήσεις στον Αρκτικό Κύκλο. Και σας καλώ επίσης να μη θεωρείτε τόσο αθώα πατριωτική την προσπάθεια για γεωτρήσεις. Μόνο η έρευνα και η δοκιμαστική γεώτρηση σέρνουν τόσα συμβόλαια που αξίζει να αγοράσεις και φρεγάτες, που λέει ο λόγος. Γιʼ αυτό και οι Τούρκοι περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα για να κινηθούν αναλόγως στη συνέχεια. Μην ανησυχείτε για τις προκλήσεις, σ’ αυτές τις ιστορίες καθαρίζουν οι μεγάλες μπίζνες και όχι τα κράτη και οι στρατοί. Αν υπάρχει κάτι ενδιαφέρον, θα μοιραστούμε όλοι μαζί τη χαρά σε καθεστώς ουσιαστικής συνεκμετάλλευσης. Σας παρακαλώ να κρατάτε και μικρό καλάθι και μικρό βαρέλι για όσα ακούτε και διαβάζετε.
Ρεζερβουάρ!


Σχολιάστε εδώ