Ανοίγουν προοδευτικά οι σχολές

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πάντως, το πλαίσιο απόφασης που υπερψηφίζεται είναι αυτό της ΔΑΠ και ευλόγως τα στελέχη της περηφανεύονται. Ωστόσο η κατάσταση ούτε έχει εκτονωθεί ούτε έχει ομαλοποιηθεί, αφού πολλές σχολές και τμήματα (αλλά όχι ιδρύματα συνολικά) είναι ακόμη υπό κατάληψη. Συνελεύσεις σε πολλούς συλλόγους θα γίνουν και πάλι στις αρχές της εβδομάδας, καθώς το υπουργείο Παιδείας κρατά ανυποχώρητη στάση για το θέμα τόσο της εξεταστικής όσο και του επόμενου εξαμήνου.

***

Άτεγκτο το Παιδείας

Με κάθε τρόπο και με αλλεπάλληλες δηλώσεις, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δηλώνει ότι ο νέος νόμος θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα. Και δεν αναφέρεται μόνο στα θέματα των οργάνων διοίκησης, αλλά και στα ακαδημαϊκά θέματα της διάρθρωσης του χρόνου σπουδών. Επομένως, όπως λένε από το υπουργείο, όποιοι θέλουν να συνεχίσουν τις καταλήψεις πρέπει να γνωρίζουν ότι οι εξετάσεις πρέπει να τελειώσουν πριν αρχίσει το εξάμηνο και ότι το εξάμηνο πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον δεκατριών διδακτικών εβδομάδων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που γίνονται, αν δεν τελειώσουν αμέσως οι καταλήψεις, «δεν βγαίνει» το πρόγραμμα, οπότε για τα τμήματα υπό κατάληψη «θα χαθεί» το εξάμηνο, η εξεταστική ή και τα δύο! Πολλούς φοιτητές, βέβαια, δεν φαίνεται να τους πτοεί αυτό, καθώς λένε «ότι ο αγώνας μιας γενιάς δεν μπορεί να χαθεί για μία εξεταστική». Ωστόσο πολλοί άλλοι δεν το βλέπουν έτσι. Ήδη σε πολλά ιδρύματα υπάρχει πρόβλημα και οι καθηγητές έχουν ενημερώσει τους φοιτητές. Αν δεν βγάλουν «λαγό» οι πρυτάνεις από το «καπέλο» στη συνεδρίαση της Κυριακής (ή λίγο αργότερα…), θα δυσκολέψουν τα πράγματα για πολλούς φοιτητές. Οι υπέρμαχοι της κατάληψης λένε ότι μόνο τότε θα έρθει το υπουργείο προ των ευθυνών του. Πάντως αυτό για τον «λαγό» κρατήστε το, συζητιέται, είτε ανακοινωθεί είτε όχι. Θα επανέλθουμε…

***

Έκτροπα

Σε άλλες εποχές και περιόδους του φοιτητικού κινήματος η Νομική Σχολή της Αθήνας ήταν το επίκεντρο των ζυμώσεων. Όχι όμως φέτος ή, μάλλον, όχι μέχρι την περασμένη εβδομάδα. Ήρθε λοιπόν η ώρα της Νομικής Αθήνας. Στη συνέλευση που έγινε, υπήρξε αντιπαράθεση επιχειρημάτων (και όχι μόνο…), μαζική συμμετοχή και έντονο ενδιαφέρον από άλλους παράγοντες. Τελικά κατατέθηκαν τρία ξεχωριστά πλαίσια κινητοποιήσεων: το «ενιαίο αγωνιστικό» υπέρ της κατάληψης, που υποστηρίχθηκε από τις αριστερές παρατάξεις και άλλους, το πλαίσιο «ανοιχτών σχολών», που υποστηρίχθηκε από ΔΑΠ και ανεξάρτητους, και το πλαίσιο του ΜΑΣ, που μιλούσε για καταλήψεις διοικητικών υπηρεσιών. Η ΠΑΣΠ, που είναι διχασμένη στη Νομική της Αθήνας για εσωκομματικούς λόγους, δεν κατέθεσε επίσημα πλαίσιο, αλλά τα μέλη της στήριξαν το αγωνιστικό πλαίσιο κατάληψης. Ενώ στην πορεία της συζήτησης και της ψηφοφορίας φάνηκε ότι θα επικρατούσε το πλαίσιο υπέρ των ανοιχτών σχολών, με διάφορους τρόπους και με τις γνωστές αντεγκλήσεις επικράτησε στο τέλος το πλαίσιο της κατάληψης. Στις αντεγκλήσεις περιλαμβάνουμε τραμπουκισμούς, ξυλοκοπήματα, ύβρεις, μεταφορές στο νοσοκομείο και άλλα όμορφα… Παρότι κάθε παράταξη θεωρεί κάποια άλλη υπεύθυνη, οι περισσότερες συμφωνούν ότι αυτό που έγινε αποτελεί ντροπή για τον Σύλλογο Φοιτητών Νομικής και ζητούν, με διαφορετικό σκεπτικό η καθεμία και σε διαφορετική ημερομηνία, νέα γενική συνέλευση. Σημειώνουμε ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να αποφασίσουν οι φοιτητές με ποιον τρόπο πιστοποιείται ότι αυτός που ψηφίζει είναι πράγματι φοιτητής της σχολής…

***

Γαλάζιες αντιδράσεις

Η γενιά των φιμωμένων, η δράση ενημέρωσης της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ για τον νέο νόμο για την Παιδεία και τα προβλήματα που δημιουργεί, ενεργεί εκτός πανεπιστημίων. Την Παρασκευή το απόγευμα πραγματοποίησαν και πάλι συμβολική διαμαρτυρία σε δεκαέξι πόλεις της Ελλάδας (με φοιτητικό πληθυσμό) ταυτόχρονα. Στην πλατεία Συντάγματος αποφάσισαν και συγκεντρώθηκαν πάλι, με τα γνωστά πλέον φίμωτρα στο στόμα, σχηματίζοντας στο κέντρο της πλατείας το σχήμα Χ που έχουν και τα φίμωτρα που φοράνε! Παράλληλα μοίρασαν σε όλες τις πόλεις νέο κείμενο διαμαρτυρίας, με το οποίο μιλάνε για την οικονομική κατάσταση, για τη «γενιά της μιζέριας», για τα λάθη των μεγαλύτερων, για την έλλειψη διαλόγου, για το φίμωμα των φοιτητών. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην αρχή της εβδομάδας, επηρεασμένοι από την πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας που υποστηρίζουν ότι έκαναν τα ΜΜΕ για τη στάση της ΔΑΠ, έβγαλαν οργισμένη ανακοίνωση. Σε αυτήν καταγγέλλουν τους υπηρέτες και τους βολεμένους του συστήματος, τους δυσαρεστημένους από την αυξημένη συμμετοχή στις φοιτητικές εκλογές, όσους δεν τους αρέσει η πορεία της ΔΑΠ (;)… Τονίζουν ότι με παρέμβαση της ΔΑΠ ανοίγουν οι σχολές (με παραδείγματα…) και καλυμμένα αναρωτιούνται γιατί κανείς δεν το λέει. Και, όπως πάντα τελευταία, ολοκληρώνουν την ανακοίνωση με υπόσχεση κινητοποιήσεων για την αλλαγή του νόμου. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι συνεχείς δηλώσεις του Ανδρέα Παπαμιμίκου, τόσο σε ΜΜΕ όσο και στο διαδίκτυο.

****

ΤΟΣΥΝ: Από την παρακμή
στο μεταίχμιο μιας νέας εποχής

Των
ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΔΕ
(μέλους ΤΟΣΥΝ Μεγάρων),
ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΚΡΥΣΤΑΘΗ (ταμία ΤΟΣΥΝ Μεγάρων),
ΗΛΙΑ ΜΟΥΣΤΑΪΡΑ
(μέλους ΤΟΣΥΝ Μεγάρων)

Από την αρχή της λειτουργίας των Τοπικών Συμβουλίων Νέων υπήρξαν παρερμηνείες των αρμοδιοτήτων και του πεδίου δράσης των ΤΟΣΥΝ, που οδήγησαν σε πολλές δυσλειτουργίες και στην εν γένει απαξίωσή τους. Κύρια αιτία είναι το θεσμικό πλαίσιο: ασαφές και αρκετά πρόχειρο. Η προηγούμενη κυβέρνηση δημιούργησε τα ΤΟΣΥΝ βιαστικά, χωρίς τον αναγκαίο σχεδιασμό και πόρους, κυρίως για λόγους εντυπωσιασμού. Τα κλειστά μητρώα οδήγησαν σε μικρή συμμετοχή της νεολαίας σε μια δημοκρατική διαδικασία. Μετά τις εκλογές, τα εκλεγμένα μέλη των ΤΟΣΥΝ έχουν λάβει ελάχιστη ενημέρωση για τη λειτουργία των συμβουλίων. Έχουν περάσει δύο χρόνια από την αλλαγή στην κυβέρνηση και στην ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, αλλά η κατάσταση παραμένει ακριβώς ίδια. Τα ΤΟΣΥΝ έχουν «βαλτώσει» στο σύνολο σχεδόν της επικράτειας. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ οι εκλογές για ανάδειξη νέων μελών έπρεπε να πραγματοποιηθούν τον Μάρτιο του 2010, ακόμα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τη διάρκεια παράτασης της θητείας του συμβουλίου! Για τη βελτίωση του θεσμού των ΤΟΣΥΝ κάνουμε τις παρακάτω συγκεκριμένες προτάσεις προς την ηγεσία της ΓΓΝΓ:

• Άνοιγμα των μητρώων νέων. Στις εκλογικές διαδικασίες να έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλοι οι νέοι 15-28 ετών που είναι δημότες του οικείου δήμου.
• Διεξαγωγή εκλογών σε προκαθορισμένες ανά διετία ημερομηνίες. Η διάρκεια της θητείας των μελών του συμβουλίου να είναι διετής, με προκαθορισμένη λήξη ή ανανέωση.
• Διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων για τα αιρετά μέλη των ΤΟΣΥΝ σε τακτά χρονικά διαστήματα. Τα μέλη πρέπει να ενημερώνονται άμεσα από επίσημες πηγές για τις αλλαγές που αφορούν τα ΤΟΣΥΝ.
• Κατοχύρωση του δικαιώματος ψήφου των προέδρων των ΤΟΣΥΝ στα οικεία δημοτικά συμβούλια. Οι νέοι πρέπει να έχουν λόγο στα τεκταινόμενα της πόλης τους και να τον εκφράζουν επίσημα.
• Θεσμοθέτηση Συμβουλίων Νέων σε περιφερειακό επίπεδο. Μέσω αυτού του οργάνου τα ΤΟΣΥΝ θα εκφέρουν παράλληλα τις κοινές διεκδικήσεις τους και θα συμμετέχουν μέσω εκπροσώπου τους στο οικείο Περιφερειακό Συμβούλιο.
• Θέσπιση από το υπουργείο Παιδείας και τη ΓΓΝΓ της Εθνικής Επιτροπής Τοπικών Συμβουλίων Νέων. Η Επιτροπή αυτή σκοπό έχει να αποτελεί σύνδεσμο μεταξύ όλων των ΤΟΣΥΝ και της πολιτικής ηγεσίας και να συμμετέχει σε διαβούλευση για τα ζητήματα της νεολαίας.
• Εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων για τις δράσεις των ΤΟΣΥΝ. Τα κονδύλια αυτά να εξασφαλίζονται δεσμεύοντας ένα σταθερό ποσοστό επί του προϋπολογισμού του οικείου δήμου, ώστε να μην αμφισβητείται ή αναιρείται η ανεξαρτησία στις δράσεις των ΤΟΣΥΝ.
• Επιβάλλεται η προβολή του θεσμού στα ΜΜΕ και όπου αλλού κριθεί απαραίτητο. Πρέπει να στείλουμε σε όλους τους νέους ένα ηχηρό μήνυμα που θα τους καλεί να ενεργοποιηθούν και παράλληλα να ενεργοποιήσουν την κοινωνία τους.

Για να υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω πρέπει να υπάρξει ένα νέο ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο που θα υποδεικνύει την ορθή λειτουργία των ΤΟΣΥΝ. Καλούμε την ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και τους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς να ακούσουν τις προτάσεις μας και να βάλουν τέλος στην αδράνεια που υπάρχει γύρω από τα ΤΟΣΥΝ. Ας γίνει επιτέλους η ενεργή νεολαία βασικός πόλος ανάπτυξης και προόδου για την ελληνική κοινωνία…

****

Φεστιβάλ
Νεολαίας ΣΥΝ

Με σύνθημα «Να γυρίσουμε τον κόσμο ανάποδα», τα μέλη και τα στελέχη της Νεολαίας Συνασπισμού φιλοδοξούν να αποτελέσει το Φεστιβάλ τους για μια ακόμη φορά φωνή αντίστασης, πολιτιστικής αντιπρότασης ενάντια στη λογική του κέρδους, αλληλεγγύης ενάντια στην κρίση! Οι εκδηλώσεις θα «ταξιδέψουν» σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας (αυτό το τριήμερο στην Καλαμαριά) και θα κορυφωθούν με το καθιερωμένο τριήμερο κεντρικό Φεστιβάλ στην Αθήνα, στο Άλσος Γουδί, από 30 Σεπτέμβρη έως και 2 Οκτώβρη. Οι νεολαίοι του ΣΥΝ θέλουν να αποτελέσει το Φεστιβάλ τους σημείο συνάντησης για όλους όσοι βιώνουν καθημερινά τη σκληρή πραγματικότητα του Μνημονίου και της κρίσης. Θέλουν επίσης να κάνουν πραγματικότητα τις λέξεις «συλλογικότητα» και «αλληλεγγύη» και φιλοδοξούν να προσελκύσουν άτομα και συλλογικότητες που αντιτίθενται ευθέως στο πρότυπο οργάνωσης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής που θέτει τα κέρδη πάνω από τις ανάγκες των ανθρώπων. Στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν (υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση, όπως κάθε χρονιά) αντιρατσιστικές και μεταναστευτικές οργανώσεις, πρωτοβουλίες κατοίκων και δημοτικές κινήσεις, οικολογικές και φεμινιστικές οργανώσεις, πολιτικά έντυπα, αλλά και πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις. Μεταξύ άλλων, κεντρικός στόχος αυτής της διοργάνωσης είναι να δοθεί βήμα σε πολλούς νέους καλλιτέχνες, ομάδες και δημιουργούς, καθώς και η δυνατότητα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να εκθέσουν τα έργα τους, σε μια εποχή που η δημιουργική έμπνευση και η καινοτόμος σκέψη καταπνίγονται από την έλλειψη διαθέσιμων πόρων, αλλά και από την απουσία συγκροτημένης κρατικής πολιτικής για την ανάπτυξη του πολιτισμού στη χώρα μας.

****

Ασυνέπεια λόγων και έργων

Μετά το δημοσίευμα της περασμένης εβδομάδας για τα ανοιχτά θέματα στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, κάποιοι φίλοι της στήλης θυμήθηκαν παλαιότερες διακηρύξεις της ΓΓΝΓ. Όταν ανέλαβε ο νέος γενικός, μετά την αλλαγή της κυβέρνησης, η Αχαρνών ανακοίνωνε αλλαγές της κατεύθυνσης των προγραμμάτων και των δράσεων που επιχορηγούνται. Η ΓΓΝΓ υποστήριζε ότι θα ξεφύγει από την ενίσχυση δραστηριοτήτων ελεύθερου χρόνου και θα στραφεί προς την ενίσχυση δράσεων που αφορούν τα κοινωνικά προβλήματα των νέων και (φυσικά…) το περιβάλλον. Για παράδειγμα, συνεχίστηκε φέτος -ευτυχώς- η ενίσχυση της δράσης «Ιατρική απόβαση στα νησιά», που διοργανώνει η Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος, με την οποία τελειόφοιτοι Ιατρικής ενισχύουν τα Κέντρα Υγείας στα νησιά κατά τους θερινούς μήνες. Σημειώνουμε ότι, περιέργως, το πρόγραμμα δεν είχε επιλεχθεί πέρυσι (για μοναδική φορά από το 1996) για ενίσχυση από τη ΓΓΝΓ. Τα τελευταία προγράμματα που είδαμε αφορούσαν την επιστημονική υποστήριξη των Νέων Αγροτών από ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, ένα πολύ καλό πρόγραμμα που τρέχει και παράγει αποτελέσματα, απ’ όσο μαθαίνουμε. Ωστόσο είδαμε ότι η ΓΓΝΓ συνεχίζει να επιχορηγεί πολιτιστικές δράσεις, όπως για παράδειγμα τις θεατρικές παραστάσεις της νεανικής ομάδας Vice Versa, σε αντίθεση με τους διακηρυχθέντες στόχους. Σημειώνουμε ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του φετινού προϋπολογισμού της ΓΓΝΓ αφιερώνεται στη διεξαγωγή της 15ης Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών στη Θεσσαλονίκη, η οποία διοργανώνεται τις επόμενες ημέρες (θα επανέλθουμε…) και επίσης αφορά καθαρά πολιτιστικό περιεχόμενο. Αυτά βλέπουν διάφοροι σύντροφοι και μιλούν για επιλεκτικές ευαισθησίες και προτιμήσεις…

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Ερωτήματα

Νέο σάιτ έφτιαξε η ΓΓΝΓ, στη διεύθυνση www.blogneagenia.gr, επειδή το υπάρχον δεν κάλυπτε τις εικαστικές και επικοινωνιακές της απαιτήσεις. Θα δουλεύουν όμως παράλληλα. Επειδή δεν έχουμε δει (ούτε έχουμε βρει…) τη σχετική ανάρτηση της δαπάνης στη Διαύγεια, θα μας βοηθήσει η διοίκηση της Αχαρνών; Όχι τίποτε άλλο, αλλά βλέπουμε ότι ανέλαβε τη δουλειά γνωστός δημοσιογράφος, σύμβουλος του Πέτρου Τατούλη, οπότε καλό είναι να μη μένουν σκιές…

Δυσλειτουργίες

Μια και είπαμε για Διαύγεια και ΓΓΝΓ… Θέλουν να μας εξηγήσουν γιατί στο «καινοτόμο πρόγραμμα διαφάνειας» της Διαύγειας εξακολουθεί η Διεύθυνση Διοικητικού και Οικονομικού της ΓΓΝΓ να εμφανίζεται στις σελίδες του υπουργείου Εργασίας, ενώ ο γενικός γραμματέας «επέστρεψε» στο υπουργείο Παιδείας; Τρεις μήνες μετά τον ανασχηματισμό δεν έχουν καταφέρει ακόμη τις αλλαγές στο λογισμικό; Ή μήπως η Διαύγεια δεν προβλέπει την πρακτική της κυβέρνησης περί μεταφοράς αρμοδιοτήτων;

Αγριόγιδο

Τώρα που λήγει η προθεσμία, ξύπνησαν ορισμένα διαδικτυακά μέσα και έκαναν ερωτήματα για τον διαγωνισμό διαφημιστικών μηνυμάτων της ΓΓΝΓ, σε συνεργασία με περιβαλλοντικές ΜΚΟ, για την ευαισθητοποίηση των νέων. Καρφώθηκαν όμως για την πηγή της πληροφόρησης, διότι αναπαράγουν το θέμα με το… αγριόγιδο! Οι αναγνώστες της στήλης ξέρουν εδώ και εβδομάδες…

Απάντηση

Έστω και καθυστερημένα η ΓΓΝΓ αποφάσισε να απαντήσει στο ανωτέρω θέμα. Και τι είπε; Τίποτε. Απλώς αναπαρήγαγε όσα περιγράφονται στην απόφαση και μας είπε ότι ενώ δεν ήταν υποχρεωμένη να κάνει διαγωνισμό, εκείνη, για λόγους διαφάνειας, το κάνει! Και αναφέρει την ανάγκη περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των νέων. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε…

Κόντρες

Ανοιχτά απέναντι στον γραμματέα της ΠΑΣΠ ΤΕΙ τάχθηκε ο υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων της οργάνωσης (και μέλος του κεντρικού συντονιστικού οργάνου) Γιάννης Μπουλέρος. Αφού εκφράζει λύπη για τη λειτουργία της ηγεσίας της ΠΑΣΠ ΤΕΙ ως «φωνής του υπουργείου μέσα στα ιδρύματα», απαριθμεί τους πολιτικούς λόγους για τους οποίους καλεί όλα τα μέλη και στελέχη της ΠΑΣΠ πανελλαδικά να στηρίξουν κινητοποιήσεις κατά της κυβερνητικής πολιτικής στην Παιδεία.

Επίθεση

Το τι έχει ακούσει ο γραμματέας της ΠΑΣΠ ΤΕΙ από στελέχη τόσο της δικής του όσο και της «άλλης» ΠΑΣΠ, ιδιαίτερα μετά την παρουσία του στην εκπομπή του ΣΚΑΪ, δεν λέγεται; «Τσιράκι της Άννας» και «πουλημένος» είναι τα ηπιότερα. Πόσο να αντέξει κανείς τις προσωπικές επιθέσεις; Αναμένουμε σύντομα σκληρή απάντηση, μάλλον με έργα και όχι με λόγια…

Οράματα

Στο σεμινάριο με τίτλο «Μαζί στην Ευρώπη: Οράματα της νέας γενιάς», που γίνεται στη FYROM, θα βρίσκεται η αντιπρόεδρος της ECOSY και μέλος του Τομέα Διεθνών Σχέσεων της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Ελίζα Πολίτη. Μήπως να μαθαίναμε κι εμείς τι ακριβώς οράματα θα προβάλουν οι έλληνες νέοι στο σεμινάριο;

Παραίτηση

Δεν πέρασε απαρατήρητη στον χώρο των πράσινων συντρόφων η παραίτηση από το Κίνημα του Μιχάλη Καραδημητρίου (γραμματέα Νεολαίας στις νότιες συνοικίες του Ηρακλείου Κρήτης). Ούτε το περιεχόμενο της σχετικής επιστολής του (πολυγραφότατου) τέως, πλέον, συντρόφου…

Ετεροχρονισμός

Καλά, ορισμένες εφημερίδες γράφουν για αλλαγή στάσης της ΔΑΠ για τις καταλήψεις μετά την ομιλία Σαμαρά στη ΔΕΘ. Οι αναγνώστες της στήλης όμως ξέρουν τι και πότε συνέβη…

Αποθέωση

Τη δική του απάντηση στα σενάρια κόντρας ΟΝΝΕΔ και ΝΔ έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξη στη ΔΕΘ. Και δεν «έφτιαξε» απλώς τους «μικρούς», τους αποθέωσε! Κρατάμε τα σχόλια περί θαυμασμού (τρεις φορές το είπε…) για τις οικονομικές προτάσεις, για το άσυλο, για τις μορφές των κινητοποιήσεων και των δράσεών τους, για την προσπάθεια να ανοίξουν οι σχολές. Αυτό το τελευταίο, βέβαια, υπονοούσε και ευθύνη…

Αφιέρωση

Το τραγούδι του Νίκου Πορτοκάλογλου «Ό,τι δε σε σκοτώνει» αφιέρωσε ο Ανδρέας Παπαμιμίκος στα παιδιά της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ που έδωσαν δυναμική παρουσία έξω από το «Βελλίδειο», στην υποδοχή Σαμαρά…

Αστοχίες

Μπορεί στην ΟΝΝΕΔ να είναι πολύ φίλοι με την τεχνολογία, αλλά μερικές φορές κάνουν μεγάλες «πατάτες»… Για παράδειγμα, σε σελίδα που διατηρεί ο Τομέας Έρευνας, Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών των γαλάζιων παιδιών, αναρτούν ειδήσεις από συγκεκριμένο μπλογκ. Από το άγχος τους για «παραγωγή περιεχομένου» μάλλον, δεν προσέχουν και έχουν «αυτοματοποιήσει» τις αναρτήσεις. Έτσι, βλέπαμε την Παρασκευή αναρτήσεις σχετικά με το «αισθησιακό κορμί» μιας Ισπανίδας που «μαγνητίζει τα ανδρικά βλέμματα», «οδηγίες χρήσης και αντιμετώπισης γυναικών», το νέο μοντέλο της «Victoria’s Secret» και δηλώσεις της Άντζυ Σαμίου! Τι να πει κανείς…

Πληρώνω δίκαια

Τη Δευτέρα το απόγευμα οι Νομαρχιακές Επιτροπές ΟΝΝΕΔ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, με οικοδεσπότη φυσικά την ΟΝΝΕΔ Αχαΐας, συνεχίζουν την παρουσίαση της οικονομικής πρότασης της ΟΝΝΕΔ που ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα. Μαζί με τους ΟΝΝΕΔίτες θα βρίσκεται στην παρουσίαση και ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Σουξέ

Ξέρετε ποια σημαία κράτους έχει μεγάλο σουξέ τις τελευταίες μέρες σε (αριστερόστροφα) νεανικά στέκια και σχολές; Μα, φυσικά, η παλαιστινιακή, λόγω της κατάθεσης αιτήματος αναγνώρισης στον ΟΗΕ! Έχουμε δει μπλουζάκια, μπαντάνες, καρφίτσες και άλλα αξεσουάρ!

Κάλεσμα

Κλασική περίπτωση διαφώτισης ή εισοδισμός; Ανοιχτή επιστολή-κάλεσμα προς τα μέλη και τους φίλους της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ που ανήκουν σε λαϊκές οικογένειες (φυσικά…) δημοσίευσε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Εξηγεί γιατί η ΠΑΣΠ υπηρετεί την κυβέρνηση και το Πανεπιστήμιο και γιατί η ΔΑΠ χαίρεται για τον νόμο Διαμαντοπούλου. Άρα όσοι διαφωνούν πρέπει να ενισχύσουν το ΜΑΣ…

Συμπαράσταση;

Ο ιθύνων νους της Νεολαίας του ΛΑΟΣ στη Θεσσαλονίκη Δημήτρης Ζιαμπάζης (και μέλος της διοίκησης του ΕΣΥΝ) κυκλοφορούσε διαμαρτυρόμενος ανάμεσα στους οδηγούς ταξί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στη ΔΕΘ. Καμία αντίρρηση για τη διαδήλωση. Για το ότι ήταν ανάμεσα στους ταξιτζήδες όμως, έχουμε απορίες. Είναι μήπως «ταρίφας»; Ή έχουν λάβει τα κομματικά στελέχη της ΝΕΟΣ εντολή να «συμπαρίστανται» στις διάφορες ομάδες διαμαρτυρόμενων;

Προπόνηση

Δεν σας φαινόταν «προπονημένη» η εκπρόσωπος των «αγανακτισμένων φοιτητών» στην εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ;
Όταν μιλούσε είχε πάντα το ίδιο χαμόγελο, όταν την κατέγραφε η κάμερα καθόταν πάντα σε συγκεκριμένη γωνία με το ίδιο στυλ, ενώ είπε περισσότερες από 10 φράσεις με τον ίδιο τρόπο. Ούτε οι πολιτικοί μας δεν κάνουν έτσι…

Αγανακτισμένοι

Αληθεύει ότι ένας εκ των «εκπροσώπων» των «αγανακτισμένων φοιτητών» που κάλεσε η τηλεόραση του ΣΚΑΪ είναι στέλεχος της ΔημΣυμ; Και ότι σε πολλές σχολές οι «αγανακτισμένοι» προήλθαν από τις τάξεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ; Θα μου πείτε, κακό είναι; Όχι, αλλά γιατί να κρυβόμαστε μεταξύ μας;

Εκπρόσωποι

Αλήθεια, πώς προκύπτουν οι «εκπρόσωποι» των «αγανακτισμένων φοιτητών»; Είπαμε ότι έχει τα χάλια του το πολιτικό σύστημα, αλλά να μην ξεχάσουμε και τα στοιχειώδη στις δημοκρατικές διαδικασίες…

Πρόσκληση Ι

Πρόσκληση σε διάλογο έστειλε η Νεολαία της Δημοκρατικής Συμμαχίας στις άλλες πολιτικές νεολαίες για τα θέματα Παιδείας. Θέμα της συνάντησης θέλουν να είναι αφενός τα κύρια σημεία του νέου νόμου και αφετέρου η κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες με τις κλειστές σχολές, τον κίνδυνο απώλειας της εξεταστικής και του εξαμήνου και την ανησυχία χιλιάδων φοιτητών.

Πρόσκληση ΙΙ

Στην πρόσκληση της Νεολαίας της ΔημΣυμ παρατηρούμε ότι χρησιμοποιούν τον όρο «επανεκκίνηση» που έχει καταγραφεί τελευταία στο γαλάζιο λεξιλόγιο. Επίσης, κύκλοι άλλων νεολαιών ρωτούσαν, όταν έμαθαν για την επιστολή: «Καλά, αυτοί ιδρύθηκαν ή όχι ακόμη;». Κακίες…

Φήμες

Πάντως είναι πολύ πιθανό η ανωτέρω πρόσκληση να παραβιάζει ανοιχτές θύρες. Γιατί το λέμε; Μα είναι γνωστό ότι εδώ και έναν μήνα (τουλάχιστον…) οι επικεφαλής και τα ανώτερα στελέχη των παρατάξεων συζητούν σε ζευγάρια ή ευρύτερες συγκεντρώσεις τις εξελίξεις. Απλώς γίνονται παρασκηνιακά οι «ζυμώσεις» και τα τηλεφωνήματα και δεν υπάρχει κάτι επίσημο. Υπάρχουν και διάφορα θέματα (μη) εμπιστοσύνης μεταξύ κάποιων. Αφήστε που προσέχουν να μη μαθευτεί…

Παρατήρηση

Αυτό πάλι, το ότι ονομάζουμε «ακαδημαϊκό εξάμηνο» μια περίοδο δεκατριών διδακτικών εβδομάδων (δηλαδή τριών μηνών), πώς το βλέπετε; Μήπως έχουν δίκιο τόσο τα γαλάζια όσο και τα πράσινα παιδιά που λένε ότι δεν έγινε και τόσο σοβαρή μεταρρύθμιση; Για τους αριστερούς δεν το συζητάμε, είναι παγίως κατά της «εντατικοποίησης» των σπουδών…


Σχολιάστε εδώ