XΡΗΜΑτιστήριο

> Η κατηγορία είναι πολύ σοβαρή για να περάσει στα ψιλά της ενημέρωσης! Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος έκανε λόγο για παραδικαστικά κυκλώματα που επιδικάζουν σημαντικά ποσά αποζημιώσεων για ηθική βλάβη και ψυχική οδύνη κυρίως από τροχαία, τα οποία καρπώνονται πρωτίστως οι δικηγόροι και δευτερευόντως οι οικογένειες των θυμάτων.

> Η Ιστορία επιφυλάσσει ξεχωριστές σελίδες στο βιβλίο με τους Εφιάλτες, και η σημερινή κατ’ επίφαση σοσιαλιστική κυβέρνηση θα έχει την τιμητική της σε αυτές! Ελπίζουμε να διαψευστούμε, αλλά οι αντικρουόμενες απόψεις, οι αντιφατικές δηλώσεις, η εναλλαγή ζεστού-κρύου, οι συνεχείς διαρροές, η εκτεταμένη παραπληροφόρηση, τα ήξεις αφήξεις, οι εσκεμμένες αστοχίες, οι συντονισμένες πιέσεις μάς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι ισχυροί του Βορρά, μαζί με την ντόπια ελίτ, επιθυμούν την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας (εντός όμως του ευρώ, αφού για να αποβληθεί μια χώρα από την Ένωση θα πρέπει, βάσει της συνθήκης του Μάαστριχτ, να συμφωνήσει και η ίδια σε αυτό). Πιστεύουν δε ότι η εξέλιξη αυτή θα οδηγούσε στη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων, με κύρια χαρακτηριστικά τη μεγάλη αναδιανομή του εθνικού πλούτου, την εμπορευματοποίηση του κοινωνικού κράτους, την άγρια εκμετάλλευση της απασχόλησης και την εξυπηρέτηση μόνο των εξωτερικών υποχρεώσεων. Οι πρόσφατες δηλώσεις της γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ και του γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί, μετά την τηλεδιάσκεψη με τον έλληνα «στοχαστή» Γιώργο Παπανδρέου, ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρωζώνης, δεν αναιρούν τα ανωτέρω.

> Για να μη μαδάτε τη μαργαρίτα σχετικά με τη στάση που θα πρέπει να κρατήσετε απέναντι στην κρίση, σας επισημαίνουμε ότι η παρατεταμένη ύφεση αλλάζει τις επενδυτικές τάσεις, στρέφοντας ολοένα και περισσότερους στις κατά παράδοσιν αμυντικές τοποθετήσεις, που κρύβουν ευκαιρίες για σημαντικές αποδόσεις στο κοντινό μέλλον.

> Μπορεί να ακουγόμαστε μονότονοι, να κουράζουμε με την επαναφορά του θέματος, όμως δεν πρόκειται για μεμονομένο γεγονός, αλλά για μαζική τάση ξεπουλήματος (ΣΕΚΑΠ, Δοδώνη, ΕΛΒΙΖ, ΕΒΖ, κ.λπ.). Με τη λογική αυτή στεκόμαστε στο πλευρό όποιων έχουν έννομο συμφέρον και προχωρούν στην υποβολή μηνυτήριων αναφορών για τη σκόπιμη υποβάθμιση των εν λόγω επιχειρήσεων με απώτερο στόχο το ξεπούλημά τους. Ελπίζουμε το παράδειγμα της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην ΕΒΖ να το ακολουθήσουν και άλλοι.

> Αν αυτό δεν είναι ολιγοπωλιακή αγορά, τότε τι είναι; Πάνω από το 89% του συνολικού κύκλου εργασιών που παρουσίασαν στο πρώτο εξάμηνο οι εισηγμένοι κατασκευαστικοί κλάδοι προέρχεται από τους τρεις μεγαλύτερους ομίλους, Ελλάκτωρ, Άβαξ και ΓΕΚ Τέρνα.

> Λέτε να αποχωρήσουν κι αυτοί από την Ελλάδα; Ελπίζουμε η ανακοίνωση της Societe Generale για την εκποίηση περιουσιακών της στοιχείων αξίας 4 δισ. ευρώ να μη συνδυαστεί με την υποβάθμισή της από τη Moody’s σε Αa3 από Aa2 λόγω της έκθεσής της στην ελληνική Γενική Bank, γιατί τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

>Ξέμεινε από καύσιμα ο κ. Ρέστης; Γιατί περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή προκειμένου να προχωρήσει στην ανακοίνωση κάλυψης ή μη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της FBBank που προσδιορίστηκε από την ΤτΕ; Δεν έχει τα περίπου 22,5 εκατ. ευρώ της αναλογούσας συμμετοχής του;

> Περί της Proton ο λόγος! Αν δεν μιλούσαμε για μια επενδυτική τράπεζα με «ολίγον» εμπορικό χαρακτήρα, ίσως οι ζημιές της από τα χρηματοοικονομικά στοιχεία ύψους 2,57 εκατ. ευρώ να μην ήταν άξιες αναφοράς. Σε αυτές πάντως δεν έχει συνυπολογιστεί ποσό περίπου 80 εκατ. ευρώ που θα αφορούσε την απομείωση της συμμετοχής, αν συμμετείχε στο πρόγραμμα αναδιάταξης του ελληνικού χρέους.

> Γεια σας, βρε αδελφοί Στεφανή, με τα ωραία σας! Απ’ ό,τι φαίνεται ουδείς από τους θεσμικά αρμόδιους ενδιαφέρθηκε για την πώληση μέρους των μετοχών της θυγατρικής Interfish, από τη μητρική Σελόντα, εξέλιξη που ουσιαστικά μετέφερε σε τρίτο ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο που ανήκει στους μετόχους της.

> Με προσανατολισμό εκεί όπου το κέρδος είναι σίγουρο, γρήγορο και μεγάλο! Τα περισσότερα από τα funds που συμμετείχαν στο πολυδιαφημισμένο roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο ενδιαφέρθηκαν κυρίως για τυχόν ευκαιρίες, είτε από εξαγορές προβληματικών χαρτοφυλακίων με discount, είτε από ομολογιακές εκδόσεις εταιρειών που πρόκειται να βρεθούν σε διαδικασία εξαγορών ή συγχωνεύσεων.

> Άντε μετά να πείσεις τους τρίτους να επενδύσουν στην εταιρεία σου! Σε μια περίοδο που οι insiders των περισσότερων εισηγμένων στηρίζουν τα χαρτιά τους με αγορές ιδίων μετοχών, ο διευθύνων σύμβουλος, γεν. διευθυντής και αντιπρόεδρος της Βιοτέρ προχωρά σε πώληση 100.000 χαρτιών της.

> Μια τέτοια εξουσία στα χέρια ενός ανθρώπου είναι ανθυγιεινή! Αληθεύει ότι ο εκάστοτε Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχει τη θεσμική δυνατότητα είτε να αποκρύψει τα στοιχεία ελέγχων προς τις υπόλοιπες εποπτικές αρχές είτε να αποκαλύψει επιλεκτικά μέρος των πληροφοριών ακόμη και σε συνεργάτες του;

> Τα καλά πρέπει να λέγονται και κυρίως να γράφονται! Σε αντίθεση με τις περισσότερες εισηγμένες εταιρείες της χώρας, ακόμα και τις κρατικές ή τις κρατικοδίαιτες που προχώρησαν σε μειώσεις προσωπικού, η Motor Oil της οικογένειας Βαρδινογιάννη αύξησε τον αριθμό των εργαζομένων της.

> Η υποταγή της πράσινης διακυβέρνησης στις επιταγές των αποικιοκρατών μας είναι καθολική, με αποτέλεσμα μετά τα μεγάλα λόγια να ακολουθούν οι ακόμα μεγαλύτερες παραχωρήσεις! Μήπως θυμόσαστε σε τι είχε αναφερθεί εκτενώς ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όταν μιλούσε για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας; Στον ήλιο. Ξέρετε τι είδους έργα ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή με τη διαδικασία του fast track; Τα φωτοβολταϊκά. Γνωρίζετε ποια πόλη επισκέφθηκε μεσοβδόμαδα ο υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής; Το Βερολίνο, όπου είχε συναντήσεις με στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης.

> Είναι θέμα πρωτίστως ηθικής και δευτερευόντως νομικής άποψης! Με αφορμή τις διαπραγματεύσεις εγχώριων τραπεζών με αλλοδαπό fund για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, θα θέλαμε να τονίσουμε προς τις διοικήσεις τους πως το «ξεφόρτωμα», και μάλιστα με σημαντική έκπτωση, των ενεχυριασμένων μετοχών εταιρειών που έχουν στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια δεν πρέπει να γίνεται με γνώμονα την κάλυψη μόνο των δικών τους χρημάτων, αλλά και των οφειλών προς εργαζόμενους, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

> Ή όλοι ή κανένας, αλλιώς ο ένας εναντίον του άλλου! Γιατί το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να έχει διαβεβαιώσει την ΟΤΟΕ πως οι κρατικά εποπτευόμενες τράπεζες δεν θα υπαχθούν ούτε στις διαδικασίες της εργασιακής εφεδρείας, ούτε και στο σχεδιαζόμενο ενιαίο μισθολόγιο;

> Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες, κοστίζοντας μάλιστα μόλις 2 δισ. δολάρια! Μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες, που υποτίθεται ότι διέθετε τα αυστηρότερα συστήματα ελέγχου, τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες παρακολούθησης και τις καλύτερες δικλίδες ασφαλείας, δεν κατάφερε να πιάσει τις συναλλαγές ενός απλού της trader. Περί της UBS ο λόγος.

> Πολλά τα σκανδαλωδώς παράδοξα, που όμως έχουν τη βαθύτερη ερμηνεία τους! Τι κι αν η μεγαλύτερη ναυτιλία του κόσμου ανήκει σε μια από τις μικρότερες χώρες της ΕΕ, βλέπε Ελλάδα, εντούτοις κατέχει το θλιβερό προνόμιο να μη διαθέτει τη δική της οργανωμένη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, με αποτέλεσμα να ενισχύει τον ανταγωνισμό άλλων γειτονικών χωρών.

> Το ποιος φταίει, οι κυβερνήσεις ή οι εφοπλιστές, είναι ένα θέμα που σηκώνει πολλή συζήτηση! Μπορεί οι εισπράξεις από το ναυτιλιακό συνάλλαγμα να βοήθησαν περιστασιακά το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, ωστόσο οι εισροές αυτές δεν προσέφεραν τίποτε στην πραγματική οικονομία, καθώς δεν παρέμειναν στα πάτρια εδάφη αλλά επανεξήχθησαν στο εξωτερικό.

> Έχουμε καταντήσει σάκος του μποξ, καθώς μας βαράνε απ’ όπου και όπως μπορούν! Γιατί η ΕΚΤ αποφάσισε να αλλάξει τώρα τον τρόπο αποτίμησης των ελληνικών ομολόγων, με αποτέλεσμα να καταπέσουν οι εγγυήσεις ύψους περίπου 8,8 δισ. ευρώ που καταθέτουν οι τράπεζες σε αυτήν;

> Αφού το ξέρουν, γιατί το κάνουν; Προτιμούν να χάσουν στα δικαστήρια; Αληθεύει ότι η επιβολή ειδικού φόρου στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή συνιστά παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας, ιδίως όταν έχει επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης και στο ηλεκτρικό ρεύμα;

> Επειδή τα κουκιά δεν βγαίνουν, μπαίνει μαχαίρι στα επώνυμα είδη καθημερινής διατροφής! Η οικονομική κρίση, οι περικοπές σε μισθούς, οι απολύσεις έχουν οδηγήσει τους καταναλωτές να αναζητούν στα ράφια των σουπερμάρκετ πρωτίστως τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, αφού κοστίζουν λιγότερο χωρίς κατ’ ανάγκην να υστερούν σε ποιότητα.

> Πήγαν για μαλλί και θα βγουν κουρεμένοι! Την πάτησαν άγρια οι δανειολήπτες που έλαβαν καταναλωτικά δάνεια με υποθήκη ακινήτου, αφού με την πρώτη καθυστέρηση καταβολής της δόσης οι τράπεζες εγγράφουν προσημειώσεις προκειμένου μελλοντικά να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς.

> Αν παραπονιούνται και οι κρατικοδίαιτες, τότε τι να πουν αυτές που δεν έχουν μπάρμπα στην Κορώνη; Πόσες από τις εταιρείες που συνεργάζονται με το Δημόσιο παρουσιάζουν ως βασική αιτία πτώσης των οικονομικών τους μεγεθών τη χρονική υστέρηση της πληρωμής των συμβάσεων ανάθεσης υπηρεσιών προς αυτό, σε σχέση με τον χρόνο εκτέλεσής τους;

> Το μπαλόνι φουσκώνει επικίνδυνα και κάποια στιγμή θα σκάσει με κρότο! Αν το ράλι χρυσού οφείλεται και στη διεθνή κερδοσκοπία, τότε οι υποψήφιοι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, μια και το ξεφούσκωμα στις τιμές του μπορεί να γίνει ακόμη βιαιότερα.

> Σαν έτοιμες από καιρό! Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι ξένες τράπεζες έχουν ταξινομημένα τα ελληνικά ομόλογα στα χαρτοφυλάκια Trading ή Διαθεσίμων προς Πώληση και τα αποτιμούν με τρέχουσες αξίες έχοντας εγγράψει τις ζημιές από την κατακρήμνιση των τιμών.

> Το ΠΑΣΟΚόμετρο έγραψε πάλι! Σε ποιο κρατικά εποπτευόμενο πιστωτικό ίδρυμα ανέθεσαν χρέη διευθυντή καταστήματος σε τμηματάρχη ο οποίος έχει καταθέσει σε πειθαρχικό συμβούλιο χαρτιά από ψυχίατρο για προβλήματα υγείας;


Σχολιάστε εδώ